We onderzoeken momenteel intermitterende problemen die de toegang tot sommige artikelen en pagina's op onze site beïnvloeden. We verontschuldigen ons voor het ongemak en werken eraan om dit zo snel mogelijk op te lossen.

Dit zijn de Morningstar Carbon Risk Scores per land

De nieuwste editie van de Morningstar Sustainbility Atlas geeft inzicht in de Morningstar Carbon Risk Score van landen. De Carbon Risk Score is een nieuwe maatstaf voor de effecten van CO2-uitstoot die Morningstar eerder dit jaar heeft geïntroduceerd. Bekijk welke landen goed en welke slecht scoren op CO2-aanpak.

Robert van den Oever 22 oktober, 2018 | 10:26
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Carbon Risk Score is eerder dit jaar geïntroduceerd als een volgende stap in duurzaamheidsbeoordeling, na de Morningstar Sustainability Rating van 2016 en het inzichtelijk maken van Product Involvement in 2017, ofwel de mate waarin controversiële activiteiten in portefeuille zitten, zoals wapens, alcohol of steenkool.

Met de Carbon Risk Score kunnen beleggers nagaan wat de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille is, hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, en ook hoe het carbon risico in de toekomst verminderd kan worden.

Scores per land
De Morningstar Sustainability Atlas geeft inzicht in de duurzaamheidsprestaties van landen aan de hand van de scores van de bedrijven die in hun aandelenindices zitten. Het gaat dan om hun CO2-uitstoot, wat ze daar aan doen, of ze 'standed assets' dreigen te worden bij gebrek aan innovatie en in hoeverre ze fossiele brandstoffen gebruiken. Niet verrassend is de energiesector de meest risicovolle sector, gevolgd door nutsbedrijven, grondstoffen en industrie. 

Van de 46 onderzochte landen blijken de West-Europese landen de laagste, gunstigste Carbon Risk Scores te hebben, zoals Nederland, Zwitserland en Frankrijk. Ook Japan, Korea, Taiwan en Hong Kong.

Goede score VS
Opvallend is dat ook de Verenigde Staten een gunstige score heeft, hoewel dat land toch fors CO2 uitstoot. De reden is dat zo'n eenderde van de totale marktkapitalisatie van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven komt van technologie- en gezondheidszorgbedrijven. Energie is goed voor slechts 6%.

Aan de andere kant vinden we Rusland waar 60% van de marktkapitalisatie zich bevindt in energiebedrijven. Daarmee kent het land het hoogste CO2-risico ter wereld. Andere landen met een groot aandeel nergiebedrijven en daarmee hoog CO2-risico zijn Polen, Canada en Chili.

Bekijk hier de kaart met de Morningstar Carbon Risk Scores voor de 46 landen:

M Sustainability Atlas carbon oktober 2018

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over de Morningstar Sustainability Atlas:

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

Zoveel invloed heeft duurzaamheid op fondsstromen

Achtergronden bij de Morningstar Carbon Risk Score

Carbon Risk Score nu makkelijk toegankelijk voor retailbeleggers

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten