Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor oktober zes wisselingen, hetzelfde aantal als een maand eerder. De koersdalingen over een breed front in oktober hadden flinke invloed op de waarderingen in de diverse sectoren. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor november.

Robert van den Oever 12 november, 2018 | 10:57
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor november verwelkomt zes nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de zes aandelen die ze vervangen.

De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 99% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, een daling ten opzichte van de 104% van vorige maand.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets goedkoper is geworden. Er ging gemiddeld 315 basispunten vanaf en dat is behoorlijk was.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door industrie en communicatie.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Zes afvallers
De lijst voor oktober kent zes afvallers, waarbij koersstijgingen in de afgelopen maand veelal de reden zijn om voor alternatieven te kiezen die nu relatief goedkoper zijn. 

Zo won het aandeel Proximus afgelopen maand zo'n 10% in koers, terwijl Morningstar-analist Allan Nichols zijn Fair Value calculatie handhaafde op 28 euro. Hij ziet nog steeds opwaarts potentieel voor Proximus, maar door diens koersstijing zijn nu andere aandelen aantrekkelijker geworden.

Ook Danske Bank verdwijnt van de lijst vanwege de impact door de onthullingen over witwassen en de boetes die daarmee samenhangen. De bank geeft blijk van matig crisismanagement en de onzekerheid rond dit aandeel is nu zo toegenomen, dat andere bedrijven te prefereren zijn.

Andere aandelen die deze maand van de lijst verdwijnen zijn Publicis Groupe, Lloyds Banking Group, Grifols en Sage Group.

Zes nieuwkomers
De zes nieuwkomers zijn Vodafone, Industria De Diseno Textil, KBC Group, UBS Group, ConvaTec Group en Atos.

In het bijzonder Vodafone en UBS Group behoren tot de goedkoopste Europese namen; ze noteren tegen een korting van bijna 20% ten opzichte van hun Fair Value. We lichten beide nader toe:

 

ECPL 2018 11 Vodafone

Vodafone Group, dat een Narrow Moat rating heeft, is een van 's werelds grootste telecombedrijven met 275 miljoen abonnees voor mobiele telefonie wereldwijd. Vodafone is actief in 17 landen en heeft daarnaast allerlei allianties in nog veel meer landen. Recent heeft het activiteiten in kabeltelevisie overgenomen en toegang tot glasvezelnetwerken om breedband diensten te kunnen aanbieden.

Het aandeel komt op de lijst na een koersdaling van 9% terwijl analist Allan Nichols zijn Fair Value handhaafde. Hij verwacht omzetgroei door groei in Europa dankzij convergence, ofwel het verkopen van meerdere diensten aan dezelfde klant en de groei van het datagebruik. Ook de groei in opkomende landen zal aanhouden, zoals Turkije en via Vodacom in Afrika.

Nichols kent Vodafone een Narrow Moat rating toe vanwege de kostenvoordelen en efficiënt gebruik van zijn schaal. Het is actief over de hele wereld, deels via partners en allianties. Bovendien is de kwaliteit van het netwerk goed, want in veel landen heeft het bedrijf sterke marktposities, vaak is het de nummer 1 of 2 in een markt. Door de schaalgrootte kan het zijn vaste kosten over een groter abonneebestand omslaan dan zijn concurrenten.

 

ECPL 2018 11 UBS

UBS Group heeft van Morningstar-analist Johann Scholtz een Narrow Moat rating gekregen. De aandelenkoers is in oktober met 7% gedaald, maar analist Scholtz heeft zijn Fair Value gehandhaafd. Hij is van mening dat UBS kan profiteren van meerdere groei-versterkende ontwikkelingen, zoals de toenemende concentratie van welvaart, de groei van het aantal rijken in opkomende landen en de vergrijzing. In opkomende landen is minder concurrentie terwijl de welvaartsgroei daar sterker is dan in volwassen markten.

De redenen voor de Narrow Moat zijn de merkkracht en de drempel om over te stappen naar een concurrent, de zogeheten 'switching costs'. Na de bail-out door de Zwitserse overheid in 2009 en de boetes van de Verenigde Staten wegens belastingontwijking in 2011 heeft UBS met succes zijn reputatie gezuiverd en is het als vanouds een sterke naam als bank voor de ultra-rijken. De hoge eisen die zulke klanten stellen en de dienstverlening die UBS daar tegenover stelt maken het lastig om over te stappen naar een andere bank. UBS heeft vaak langdurige relaties met zijn klanten en biedt hen een breed pakket op maat gesneden diensten aan.

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor november:

Europe Core Pick List 2018 11 tabel

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Uitgevers in transitie naar digitale toekomst

- Aegon staat er veel beter voor dan de markt onderkent

Industriële automatisering biedt groeipad voor lange termijn

Dit zijn de beste bedrijven in industriële automatisering

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten