Dat beleggen in biotechnologiebedrijven aan verhoogde risico’s onderhevig is, zal menig belegger bekend zijn. In de lange aanloopfase naar eventueel succes wordt er door biotechbedrijven veel geld en tijd geïnvesteerd in onderzoek, maar de uitkomst ervan is een onzekere factor die een belegging maakt of breekt. Bij succes en commercialisatie van een medicatie kunnen beleggers forse koerswinsten verwachten, maar bij een negatieve ontwikkelingen of het uitblijven van goedkeuring om het product op de markt te brengen kunnen de aandelen van biotechbedrijven fors worden afgestraft.
Euforie en desillusie liggen in de biotechsector dus dicht bij elkaar, wat zich vertaalt in een extreme dispersie in rendementen. Als we alleen al kijken naar de rendementen over de eerste 10 maanden van 2018 van de 191 bedrijven die deel uitmaken van de Nasdaq Biotechnology index, dan hebben beleggers in het bedrijf Endocyte hun vermogen bijna zien vervijfvoudigen, terwijl aandeelhouders van Vital Therapies 95 procent van hun inleg zagen verdampen.
Hoge volatiliteit
De grote koerssprongen zorgen ervoor dat de variëteit in rendementen, uitgedrukt in de standaarddeviatie, behoort tot de hoogste onder de verschillende industriegroepen. Gemeten over de afgelopen drie jaar tot en met eind oktober bedroeg de jaarlijkse volatiliteit van de Nasdaq Biotechnologie index 22,8 procent tegenover 9,1 procent voor de MSCI World index.
De grilligheid van de sector werd in oktober nog eens onderstreept. De risk-off modus zorgde voor uitverkoop van onder andere biotechnologieaandelen. De fondsen die de top-5 uitmaken verloren gemiddeld genomen 11,3 procent in oktober, meer dan het dubbele van de MSCI World index.
Selectie cruciaal
Het selecteren van de juiste bedrijven is dus cruciaal. Het analyseren van klinische data, het therapeutische landschap, de karakteristieken van een medicijn en het goed kunnen inschatten van het marktpotentieel is doorslaggevend om in deze binaire sector het verschil te kunnen maken als fondsbeheerder.
Credit Suisse (Lux) Global Digital Health op één
De top-5 biotechfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Sector Biotechnologie, gebaseerd op het totaalrendement van 2018 tot en met oktober, wordt aangevoerd door Credit Suisse (Lux) Global Digital Health, dat met een year-to-date rendement van 19,7 procent ver boven de andere fondsen uittorent. Een fraai debuut voor het fonds dat onder leiding staat van Thomas Amrein en Christian Schmid en pas vorig jaar december werd gelanceerd.
Het fonds richt zich op de kansen die digitalisering binnen de gezondheidssector biedt, bijvoorbeeld bij het analyseren van steeds meer en complexere informatiestromen, het preciezer er efficiënter maken van processen, ondersteuning van robots in de operatiekamer of methoden die dankzij technologie de zorgkosten kunnen verlagen. Het is daarmee een buitenbeentje in de categorie, omdat het dus niet uitsluitend in biotechnologiebedrijven belegt, maar een bredere blootstelling aan het thema biedt.
Het fonds belegt in small- en mid-caps die een zo puur mogelijke blootstelling geven aan de thema’s en trends die de managers identificeren. De portefeuille bestaat uit ongeveer 60 posities, waarbij de grootste posities een behoorlijk rendement hebben gerealiseerd. Top-10 holdings Teladoc Health, BioTelemetry en DexCom zijn in 2018 in waarde verdubbeld.
Polar Capital Biotechnology Fund op twee
Runner-up Polar Capital Biotechnology Fund wordt sinds de oprichting in November 2013 beheerd door David Pinniger, ondersteund door een team van vijf portefeuillebeheerders/analisten die meerdere gezondheidszorgportefeuilles beheren. Het fonds is met 50 aandelen redelijk geconcentreerd, waarbij de fondsmanager zowel top-down als bottom-up visies combineert om zijn portefeuille samen te stellen.
Pinniger heeft het universum verdeeld in verschillende buckets waarin bedrijven zitten met uiteenlopende karakteristieken, variërend van grote, gediversifieerde farmaceutische bedrijven tot toeleveranciers aan de industrie. De verschillende buckets hebben een uiteenlopend risiconiveau gemeten naar beta versus de Nasdaq Biotechnology index, waarbij Pinniger de allocatie naar de buckets aanpast gegeven de marktcondities.
Over de jaren heen is de beta van de portefeuille stapsgewijs gereduceerd, wat Pinniger in oktober 2018 een duidelijk voordeel heeft gegeven. Het fonds verloor weliswaar 9,2 procent, maar realiseerde daarmee wel een outperformance van 320 basispunten in één maand ten opzichte van de Nasdaq Biotechnology index.
Candriam Equities Biotechnology op vier
Op de vierde plaats treffen we een fonds aan naar de mening van de analisten van Morningstar al geruime tijd zijn waarde voor beleggers heeft bewezen. Het met een Silver Morningstar Analyst Rating gewaardeerde Candriam Equities Biotechnology (lees hier meer) staat sinds oprichting in 2000 onder leiding van de zeer ervaren biotechnologiebelegger Rudy van den Eynde.
Zijn aanpak kenmerkt zich door een bottom-up focus waarbij de portefeuille een balans is van enerzijds gevestigde namen en anderzijds kleine veelbelovende en innovatieve biotechbedrijven die zich doorgaans bevinden in Fase II van de klinische testen. Van den Eynde, ondersteund door twee analisten die uitgebreide ervaring hebben in de biotechnologie, zoekt op basis van een diepgaande analyse van de klinische data naar kansrijke mogelijkheden in de sector en gaat nauwgezet te werk in het onderzoeken van de karakteristieken en het commerciële potentieel van nieuwe medicaties.
Het fonds heeft een zeer consistent langetermijn track record opgebouwd, waarbij het in de afgelopen 10 kalenderjaren consequent in de bovenste helft van zijn Morningstar categorie wist te eindigen op basis van de behaalde rendementen. Op basis van voor risico gecorrigeerde rendementen behoort dit fonds tot de beste in de categorie. In 2018 blijft het fonds per eind oktober iets achter bij het categoriegemiddelde, wat mede veroorzaakt is door de sterke overweging van Tesaro, dat dit jaar 63 procent aan waarde verloor.
Top-5 Aandelen Sector Biotechnologie
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.