Top 5 Frontier Markets: Trustus aan kop

Frontier markets genieten wellicht minder bekendheid dan emerging markets. Hoewel minder ontwikkeld, bieden ze kansen voor beleggers, aangezien ook in deze landen vaak sprake is van een positieve economische ontwikkeling. Dat stelt beleggers echter ook voor het probleem dat dergelijke landen het predikaat frontier verruilen voor emerging en zo uit het universum van beleggers in frontier markets verdwijnen. Daarmee verliezen zij vaak juist de zwaarwegende, meest liquide en best toegankelijke markten.

Ronald van Genderen 10 december, 2018 | 8:41
Facebook Twitter LinkedIn

Veel beleggers zijn tegenwoordig bekend met beleggen in emerging markets, ofwel de opkomende landen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld de vier BRIC landen, Brazilië, Rusland, India en natuurlijk China. Landen die zich over het algemeen snel ontwikkelen en waar de welvaart van de inwoners stijgt richting die van de ontwikkelde Westerse wereld.

Een trede lager op de ladder van ontwikkeling vinden we de zogenaamde frontier markets. Dit zijn landen die zich nog niet hebben opgeworpen als opkomend land. Dat zegt echter niets over de richting van hun ontwikkeling, want in veel gevallen is ook hier sprake van positieve en vaak hoge groei. Dit biedt kansen voor beleggers.

Beleggen in frontier markets is echter geen sinecure. Zo is de de toegang tot de effectenbeurzen en de liquiditeit van aandelenmarkten een hindernis die beleggers dienen te nemen. Daarnaast zullen beleggers rekening moeten houden met bepaalde concentraties. Zo zijn er veel landen waar één of enkele sectoren dominant zijn en vanzelfsprekend kunnen zorgen voor sectorconcentraties. Tot slot is op landenniveau sprake van een hoge mate van concentratie in enkele landen.

Universum wijzigt vaak
Bovendien wijzigt het universum regelmatig omdat landen het predikaat frontier market ontgroeien. Zo besloot indexsamensteller MSCI om in 2014 Qatar en de Verenigde Arabische Emirated te promoveren van frontier market naar emerging market. Gezamenlijk waren de twee landen tot dat moment goed voor 30-40% van de MSCI Frontier Market index. Hetzelfde geldt voor Pakistan, dat in 2017 promoveerde en tot die tijd een weging had van 10%.

Beleggers in frontier markets verliezen daarmee iedere keer een belangrijk gebied om in te beleggen, landen bovendien die vaak relatief liquide en makkelijk toegankelijk zijn. Waar landenuniversa voor wereldwijde aandelen en opkomende landen aandelen relatief stabiel zijn, dienen frontier market beleggers zich met grote regelmaat aan te passen.

Volgend jaar kunnen zij zich wederom opmaken voor een aanzienlijke wijziging. Argentinië, ooit een opkomend land, maar in 2009 gedegradeerd tot frontier market door MSCI als gevolg van de crisis in het land, zal per juni 2019 weer promoveren naar de emerging market index. Bovendien zal MSCI volgend jaar de afweging maken of Koeweit eenzelfde stap zal maken. Daarmee worden beleggers opnieuw met aanzienlijke wijzigingen geconfronteerd, aangezien Argentinië voor 19% deel uitmaakt van de frontier market index en Koeweit 20%.

Stabiliteit brengen
Dergelijke wijzigingen hebben directe gevolgen voor beleggers die besluiten om op passieve wijze te beleggen in frontier markets, al is hun keuze daarmee wel beperkt tot slechts één ETF, namelijk de X S&P Select Frontier Swap ETF. Beheerders van actieve fondsen zijn er steeds meer toe over gegaan om meer stabiliteit te brengen in hun universum.

Zo hanteert menig beheerder tegenwoordig een aangepaste benchmark, die hun beleggingsuniversum dicteert. Daarbij wordt vaak gekozen om een limiet te zetten op de zwaar wegende landen in de frontier market index. De ruimte die daarna overblijft wordt gebruikt om blootstelling te krijgen aan zogenaamde crossover landen, dit zijn landen die weliswaar in de emerging market index zijn opgenomen, maar volgens de beheerders nog karakteristieken van frontier makets bezitten. Veelal betreft het hier landen als Colombia, Egypte, de Filipijnen en Peru. Het biedt hen bovendien de mogelijkheid om te blijven beleggen in landen die de overstap maken van frontier naar emerging market.

De Top-5
In de top 5 van deze week de best presterende fondsen in de categorie Aandelen Frontier Markets (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland), waarbij de rangschikking is gebaseerd op het rendement dit jaar tot en met eind november.

Trustus op één
Op de eerste plaats treffen we het frontier markets fonds van de Nederlandse aanbieder Trustus. Het fonds richt zich op aandelen uit frontier markets met een hoog consistent dividendrendement. Het fonds keert tweemaal per jaar dividend uit, waarbij wordt gestreefd naar een jaarlijks dividenduitkering van 5%. Een onderscheidend aspect is de gelijkgewogen weging van de portefeuille, die per eind september 2018 bestaat uit 85 aandelen. Het fonds is per die datum onderwogen in Afrika en Latijns-Amerika, terwijl Azië een forse overweging kent, vooral door een relatief grote positie in Bangladesh en een off-benchmark allocatie naar Pakistan.

Een ETF op plek drie
Op de laagste trede van het podium vinden we de enige beschikbare frontier market ETF terug. De X S&P Select Frontier Swap ETF volgt de S&P Select Frontier index. Die index volgt di de 40 grootste bedrijven uit de frontier markets en die worden gewogen op basis van hun vrij verhandelbare marktkapitalisatie. Dat zorgt ook hier voor een onderweging in Afrika en een overweging naar Azië. Echter, deze ETF kent daarnaast een overweging naar Latijns Amerika.

FN Top 5 week 50 Frontier Markets NL tabel vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten