De Europe Core Pick List voor december verwelkomt twee nieuwe aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn dan de twee aandelen die ze vervangen.
De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.
Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 94% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen, een daling ten opzichte van de 99% van vorige maand.
Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel iets goedkoper is geworden. Er ging gemiddeld 137 basispunten vanaf.
De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door industrie en gezondheidszorg.
Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.
De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.
Twee wissels
De reden voor de ene afvaller is een koersstijging in de afgelopen maand en voor de andere zijn dat koersdalingen bij de concurrentie. Er zijn alternatieven te kiezen die nu relatief goedkoper zijn.
Richemont ipv Inditex
Het aandeel Inditex won afgelopen maand zo'n 10%, terwijl Morningstar-analist Jelena Sokolova haar Fair Value calculatie handhaafde op 31 euro. Zij vindt het aandeel nog steeds aantrekkelijk; het bedrijf is goed gepositioneerd om verder marktaandeel te winnen in de gefragmenteerde wereldwijde kledingmarkt. Echter, er zijn momenteel andere namen in deze sector die aantrekkelijker zijn en daarom gaat Inditex van de lijst af.
Een van die aantrekkelijkere namen is Richemont en die komt nieuw op de lijst. Dit luxe-conglomeraat telt 19 merken aan de top van de markt. Juwelen en horloges zijn goed voor 80% van de omzet, maar het bedrijf doet ook in accessoires, pennen en kleding. De belangrijkste merken, waaronder Cartier, brengen 70% van de winst binnen en kennen een marge van 30%. Dankzij deze sterke merken en hun bovengemiddelde winstgevendheid krijgt het aandeel van analist Sokolova een Wide Moat rating.
Het aandeel komt op de lijst omdat het afgelopen maand met 15% in koers is gedaald, terwijl Sokolova haar Fair Value handhaaft op 90 Zwitserse frank. De analist verwacht dat de kernmerken van het bedrijf met circa 5% zullen groeien, aangejaagd door de groei van het aantal welgestelden wereldwijd en door toename van juwelenomzet bij de bestaande klandizie. Ook de kleinere merken, zoals Van Cleef & Arpels, zullen hun steentje bijdragen.
(klik op afbeelding voor vergroting)
Julius Baer ipv KBC
De Belgische bank KBC verdwijnt van de lijst vanwege de verschillen in koersbewegingen in deze sector: andere financiële aandelen zijn goedkoper geworden, amar KBC niet. Wel is Morningsatr nog steeds van mening dat KBC ondergewaardeerd is. Het businessmodel rond verzekeringen is sterk en maakt optimaal gebruik van het kantorennetwerk van de bank. Dit brengt meer diversificatie in termen van omzet en risico's dan bij concurrenten.
Julius Baer Gruppe neemt de plek van KBC in. Het is de grootste private bank in Zwitserland en de op twee na grootste Zwitserse private bank ter wereld. De overname van Merrill Lynch heeft het beheerd vermogen met 40% doen toenemen.
De aandelen Julius Baer zijn in november 12% gedaald, maar Morningstar-analist Johann Scholtz handhaaft zijn Fair Value van 55 Zwitserse frank. Hij is van mening dat de overname van de Merrill Lynch-activiteiten zorgt voor een nog sterkere marktpositie in de snelst groeiende markten.
De Wide Moat rating die Scholtz aan Julius Baer toekent, komt voort uit de hoge overstapdrempel die inherent is aan de persoonlijke aanpak van private banking. De dienstverlening aan veeleisende rijke klanten omvat complexe zaken als internationale belastingen, financiële planning, rentmeesterschap en vermogensbehoud. Daarmee stap je niet zomaar over naar een andere bank, nog daargelaten dat de expertise van Julius Baer op dit gebied op een hoog niveau staat.
Ten slotte is de focus van Julius Baer op private banking positief, want daardoor vermijdt de bank belangenconflicten tussen verschillende activiteiten en diensten. Die kunnen voor problemen zorgen en grote schade aanrichten, zoals bij concurrent UBS is gebeurd.
(klik op afbeelding voor vergroting)
Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor december:
(klik op afbeelding voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven
- Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans
- Wordt Farfetch het Amazon van de luxe-goederen?
- Uitzendbedrijven interessant omdat cyclische gevoeligheid afneemt
- Oliereuzen ondergewaardeerd: sterke groei kasstroom komt eraan