Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.
De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.
De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.
De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.
Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind november op 80% van de Fair Value, waar dat een maand eerder nog 78% was.
De S&P 500 index steeg in november met 1,8% tot 2.760,17. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft, is gezondheidszorg de duurste op 107% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 93% van de Fair Value.
De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren samen op 99%, tegenover de 98% van een maand eerder.
De sector met de laagste waardering is - net als in de afgelopen twee maanden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 76%.
Nutsbedrijven en vastgoed bieden het minste opwaarts potentieel. Zij noteren op respectievelijk 90% en 91% van hun Fair Value.
Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Wynn Resorts en Alibaba ten gunste van nieuwkomers BMW en Volkswagen. Het aandeel BMW is een van de favorieten van Morningstar's automotive-analist Richard Hilgert binnen de sector. Hij motiveert:
'Het aandeel BMW is onterecht in het verdomhoekje terechtgekomen door de vrees voor afname van de vraag naar dieselauto's in Europa, onder meer samenhangend met het onderzoek door de Europese Commissie naar het dieselschandaal. Ook speelt mee dat de vraag in de Verenigde Staten kan dalen en dat handelsconflicten de internationale autoverkoop zullen hinderen. Een andere kwestie is dat de ontwikkeling en investering in nieuwe disruptieve technologieën relatief méér geld kost. Door de koersdalingen kent het aandeel een korting van 38% ten opzichte van onze Fair Value van 117 euro. Daarmee is het ondergewaardeerd, zeker met inachtneming van de Narrow Moat rating die het dankt aan zijn merkkracht en intellectueel eigendom in motoren en aandrijftechnieken.'
In 'consumer staples' moet Colgate-Palmolive plaatsmaken voor Philip Morris. Analist Philip Gorham over deze wissel:
'De activiteitenportefeuille met minder risico van Philip Morris International beleefde in 2016 zijn doorbraak. Het nieuwe verwarmde-tabaksproduct onder het merk iQOS had een goede start in de meeste van de markten waar het op proef werd geïntroduceerd, in het bijzonder in Japan. Het nieuwe product droeg direct bij aan de kasstroom van het bedrijf. Dit type producten zal op termijn steeds meer de plek gaan innemen van traditionele rookwaren. Bovendien heeft Philip Morris International een Wide Moat met zijn merkentrouw, prijsstellende macht, kostenvoordelen en hoge drempel door regelgeving, en die zijn allemaal eveneens toepasbaar op de nieuwe tabaksproducten.'
Energie
In de energiesector komt Energy Transfer Partners op de lijst en TransCanada gaat eraf.
Financials
In de financiële sector komen Mitsubishi UFJ Financial Group en UBS op de lijst en dat gaat ten koste van BlackRock en Westpac Banking. arvoor in de plaats komen BlackRock en Westpac.
Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen twee aandelen van de lijst: Bristol-Myers Squibb en CVS Health. Daarvoor in de plaats komen Laboratory Corp of America Holdings en DaVita. Analist Debbie Wang over LabCorp:
'De overname van Covance's expertise in medicijnontwikkeling gaf LabCorp de mogelijkheid om zijn patiëntendatabase verder uit te nutten. De strategie van kleine overnames heeft het bedrijf duidelijk versterkt en daarom zal het daar mee door gaan. Naarmate het bedrijf groeit, zal het kostenvoordeel als gevolg van de schaal verder toenemen. Ook belangrijk is dat het bedrijf nadrukkelijk investeert in nieuwe technologie die efficiency bevordert en het leven gemakkelijker maakt voor zowel patiënten als de workflow van zijn eigen mensen.'
Industrie
In de sector industrie maakt Johnson Controls International plaats voor Fanuc.
Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: TE Connectivity, KLA-Tencor en Applied Materials moeten het veld ruimen ten faveure van Skyworks Solutions, BXC Technology en Applied Materials.
Grondstoffen
In de sector grondstoffen moet Sealed Air wijken voor Albemarle. Analisten Seth Goldstein en Andrew Lane over Albemarle:
'Door de overname van Rockwood in 2015 is Albemarle de grootste lithiumproduct ter wereld geworden. Het produceert lithium in Chili in eigen mijnen en in Australië via twee joint ventures. Door de schaalgrootte werkt het kostenvoordeel goed in vergelijking met concurrenten. De opkomst van elektrisch rijden zal de vraag naar lithium als grondstof voor accu's verder aanjagen, zodat binnen grondstoffen lithium naar verwachting de snelst groeiende zal zijn.'
Vastgoed
In vastgoed verdwijnt Iron Mountain van de lijst en komt Macerich erop.
Nutsbedrijven
in de sector nutsbedrijven maakt Scana plaats voor het aandeel PPL.
Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor december:
(klik op tabellen voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Orsted profiteert het meest van sterke groei offshore windenergie
- Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven
- Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans
- Wordt Farfetch het Amazon van de luxe-goederen?
- Uitzendbedrijven interessant omdat cyclische gevoeligheid afneemt