Jaaroverzicht: wat gebeurde er in 2018 bij Morningstar?

Traditioneel blikken we aan het einde van het jaar terug op de belangrijkste gebeurtenissen in de beleggingsindustrie van het afgelopen jaar. Voor Morningstar was het wederom een druk jaar. We zetten de belangrijkste evenementen voor u op een rij.

Robert van den Oever 20 december, 2018 | 13:07
Facebook Twitter LinkedIn

De laatste dagen van het jaar zijn traditioneel het moment om terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is in beleggingsland. De belangrijke en opmerkelijke gebeurtenissen in de beleggingsindustrie zetten we in een apart artikel voor u op een rij. In dit artikel kijken we naar de highlights van Morningstar in het afgelopen jaar.

De Morningstar Awards
Het hoogtepunt van het jaar voor Morningstar zijn altijd de Morningstar Awards. De feestelijke uitreiking vond plaats in de sfeervolle Wintertuin van Hotel Krasnapolsky waar de genodigden uitstekend konden netwerken tijdens het walking dinner.

NL Awards 2018 Picture People Amstelveen (54 van 186) s

Maar uiteindelijk was iedereen in de zaal - uiteraard - vooral benieuwd naar welke fondsbeheerders er met een Morningstar Award naar huis mochten gaan. Dit zijn ze allemaal:

NL Awards 2018 Picture People Amstelveen (157 van 186) s

 

Winnaar slaat de gong
Traditiegetrouw mocht de winnaar van de Morningstar Award voor het beste fondshuis de volgende dag de gong luiden bij de opening van de beurs op Euronext. Het beste fondshuis in de categorie Multi-Asset was T. Rowe Price en namens dit fondshuis opende Wim de Ruijter de handel met een ferme slag op de gong:

Gongslag Morningstar Awards winnaars 2018 op 19 maart 2018 kleiner

Fund Manager of the Year Awards
Behalve de Morningstar Awards keek de fondsindustrie dit jaar ook weer reikhalzend uit naar die andere felbegeerde prijzen, de Morningstar Fund Manager of the Year Awards. Hier vindt u de winnaars in de drie categorieën:

 

Kennispartner
Morningstar is kennispartner voor de belegger en die rol versterken we via ‘thought leadership events’ die beleggers inzicht geven in een breed scala aan belangrijke beleggingsonderwerpen. Het Morningstar Debat van juni was geheel gewijd aan MiFID II. De pannelleden en de zaal gingen in discussie over de ervaringen met MiFID II na een halfjaar praktijkervaring sinds de invoering op 1 januari 2018.

Het panel onder leiding van Pieter van der Werff bestond uit Tom Loonen, directeur private banking InsingerGilissen, Iris van de Looij, directeur DUFAS, Lieke Helleman, senior supervision officer Autoriteit Financiële Markten, Eran Habets, managing director products & solutions ABN Amro MeesPierson en Michiel Plakman, director global equities Robeco.

De ervaring van een halfjaar praktijk was dat de nieuwe voorschriften van MiFID II een enorme werklast voor partijen in de sector betekenen, terwijl daar niets tegenover staat: wel kosten, geen extra business. Bovendien is nog niet iedereen ver genoeg met de implementatie, iets waar de Autoriteit Financiële Markten wel nadrukkelijk op let.

Morningstar Debat 2018 Ferdie resized 531x324

De weergave van het debat over een halfjaar MiFID II in de praktijk leest u hier:

 

Een nieuwe rating: Carbon Risk Score
Morningstar houdt zich nadrukkelijk bezig met het thema duurzaamheid. Het eerste belangrijke uitvloeisel daarvan was de Morningstar Sustainability Rating. Die nieuwe maatstaf werd in 2016 geïntroduceerd om beleggers te helpen om duurzaamheid een rol te geven in hun beleggingsportefeuille. In 2018 is Morningstar een stap verder gegaan met de Carbon Risk Score. Die geeft inzicht in de CO2-impact van beleggingen.

Met deze nieuwe maatstaf kunnen beleggers nagaan wat de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille is, hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, en ook hoe het carbon risico in de toekomst verminderd kan worden. Veel beleggers verbinden duurzaamheid aan klimaatverandering. Zij willen inzicht in hoezeer een beleggingsportefeuille van invloed is op klimaatverandering, en ze willen dat meenemen in hun beleggingsbeslissingen. Lees er alles over in deze artikelen:

 

Jeroen siecker 190x190Jeroen Siecker nieuwe obligatie-analist
Morningstar Benelux verwelkomde per 1 oktober een nieuwe collega: Jeroen Siecker versterkt het team fondsanalisten als senior obligatie-analist en richt zich op EMD, high yield en corporate bond fondsen. In die specialisatie is Jeroen de opvolger van Niels Faassen die in mei van dit jaar zijn carrière voortzette bij SPF Beheer.

Jeroen heeft bijna 20 jaar ervaring in de financiële industrie en is sinds 2007 werkzaam als Senior Investment Manager bij NN Bank. In die hoedanigheid heeft hij ruime ervaring opgebouwd in het analyseren en selecteren van beleggingsfondsen voor beleggingsportefeuilles, met fixed income als specialisatie.

 

Ook in 2019 zullen de analisten van Morningstar met hun kennis en expertise de belegger weer helpen bij het nemen van zijn beleggingsbeslissingen. Het gehele team van Morningstar Benelux wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2019!

Lees ook het jaaroverzicht over 2018 met daarin de belangrijkste gebeurtenissen in beleggingsland:

- Jaaroverzicht: dit gebeurde er in 2018 in de fondsindustrie.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten