Top-5 dividendfondsen wereldwijd: Fidelity aan kop

Dividendaandelen zijn vaak een schuilplaats voor beleggers in turbulente tijden vanwege hun defensieve kracht. Maar in de afgelopen kwartalen moest dit type aandelen het juist daarom afleggen tegen groei-aandelen. Morningstar belicht de Top-5 van best presterende fondsen in divendendaandelen over 2018.

Jeffrey Schumacher, CFA 04 februari, 2019 | 8:49
Facebook Twitter LinkedIn

Dividendaandelen worden vaak geroemd om hun defensieve kracht. In tijden van marktturbulentie zijn bedrijven die een bovengemiddeld maar bovenal betrouwbaar dividend uitkeren een schuilplaats voor beleggers. Robuuste dividendbetalers kunnen vaak geïdentificeerd worden in defensieve sectoren zoals defensieve consumentengoederen, nutsbedrijven en gezondheidszorg. Het zijn vaak bedrijven met een sterke marktpositie die stabiele cash flows genereren, een sterke balans hebben en een focus op kapitaaldiscipline die de hoeksteen vormen van menig dividendportefeuille. Kortom de defensieve ankers in een beleggingsportefeuille.

Het zal daarom geen verbazing wekken dat dit type aandelen het in de afgelopen kwartelen vaak moest afleggen tegen de groei- en momentumaandelen die de markt gestuwd hebben naar recordniveaus. Veel van deze groeibriljanten keren immers geen dividend uit. Ook 2018 leek weer een jaar te worden waarin dividendaandelen het onderspit moesten delven tegenover de bredere markt. Totdat de correctie in het vierde kwartaal zich voltrok.

De MSCI World High Dividend Index moest in het vierde kwartaal van 2018 weliswaar ook terrein prijsgeven, maar de daling was ten opzichte van de MSCI World Index een stuk beperkter. Daar waar de brede marktindex 12 procent aan waarde verloor, daalde de dividendindex met 7,2 procent. Dividendaandelen bewezen daarmee andermaal hun defensieve kracht, wat ervoor zorgde dat de MSCI World High Dividend Yield Index het jaar afsloot met een verlies van 2,9 procent en daarmee 120 basispunten beter presteerde dan de MSCI World Index.

Defensieve dividendaandelen
Het zit in het karakter van veel dividendfondsen opgesloten dat ze waarde proberen toe te voegen tijdens dalende markten door te beleggen in defensieve dividendaandelen. Dat wordt voor sommige managers echter steeds lastiger omdat de waarderingen van deze aandelen de afgelopen jaren fors zijn opgelopen.

De dividendfondsen die een sterkere focus hebben op waarderingen kunnen om die reden weinig aantrekkelijke namen vinden in de geijkte dividendsectoren, vooral in Amerika. Andere dividendfondsen leggen meer een focus op hoge kwaliteit en defensieve zekerheid, waardoor ze wel bereid zijn om deze aandelen tegen een hogere waardering aan te schaffen. Zo ontstaat er een tweedeling binnen het dividendfondsenuniversum.

Lage weging in defensief
Wereldwijd beleggende dividendfondsen hadden gemiddeld per eind 2018 een allocatie van 31,5 procent naar defensieve sectoren, zijnde defensieve consumentengoederen, gezondheidszorg en nutsbedrijven. M&G (Lux) Global Dividend zit daar met een weging van 24 procent duidelijk onder. Manager Stuart Rhodes heeft al jaren moeite om redelijk gewaardeerde aandelen te vinden, vooral binnen het segment voeding en drank. De eerdere correctie in februari waarbij veel rentegevoelige dividendaandelen daalden bood een mooie gelegenheid om aandelen zoals Unilever en Pepsi te kopen.

Een andere industrie die binnen deze sector vaak sterk is vertegenwoordigd is zijn tabaksaandelen. Rhodes heeft hier ook blootstelling aan, maar verkocht British American Tobacco. Niet zozeer vanwege de waardering, maar wel vanwege de toenemende zorgen over de financiële leverage van het bedrijf. Een thema dat bij meer dividendmanagers op de agenda staat.

Het Kempen Global High Dividend Fund is een ander voorbeeld van een dividendfonds dat momenteel beperkte kansen ziet binnen de defensieve sectoren. Defensieve consumentengoederen en gezondheidszorg zijn zwaar onderwogen. Dat heeft enerzijds te maken met de waarderingen die volgens de beheerders te gortig zijn, maar is anderzijds ook deels het gevolg van het uitsluiten van tabaksaandelen in de portefeuille.

NN Hoog Dividend Aandelen Fonds is ook onderwogen naar defensieve sectoren, hoewel de weging over de afgelopen drie jaar is opgelopen van 22 procent naar 28,9 procent en daarmee dicht bij het categoriegemiddelde ligt.

Meer inzet op defensief
Aan de andere kant van het spectrum treffen we dividendfondsen die forser inzetten op de defensieve sectoren. Fidelity Global Dividend heeft een allocatie van 40,5 procent naar deze aandelen, DWS Top Dividende 42,2% en BlackRock Global Equity Income heeft weliswaar geen posities in nutsbedrijven, maar heeft wel een allocatie van 20,5 procent naar gezondheidszorg en 25,8 procent naar defensieve consumentengoederen.

Het verschil in positionering verklaarde ook deels het verschil in prestaties over het vierde kwartaal in 2018. Alle fondsen sloten het kwartaal af in het rood, maar op M&G (Lux) Global Dividend na presteerden alle fondsen beter dan de MSCI World Index. De meest defensieve fondsen profiteerden sterk van hun positionering.

Zo bleef het verlies voor Fidelity Global Dividend beperkt tot 4,7 procent, daalde DWS Top Dividende 6,1 procent en ging BGF Global Equity Income 7,4 procent achteruit. De fondsen die onderwogen waren in defensieve sectoren hadden het moeilijker. Kempen Global High Dividend verloor 8,4 procent, NN Hoog Dividend Aandelen Fonds ging 11,3 procent achteruit en M&G (Lux) Global Dividend leverde 13,1 procent in.

De correctie in het vierde kwartaal had daarmee ook invloed op de top-5 binnen de Morningstar categorie Aandelen Dividend – Wereldwijd, gesorteerd op basis van hun rendement over het jaar 2018.

Fidelity Global Dividend aan kop
Fidelity Global Dividend wist als beste door de listige marktomstandigheden van 2018 te navigeren. Het fonds, dat een Bronze Morningstar Analyst Rating heeft, staat sinds oprichting in 2012 onder leiding van Dan Roberts. Hij is onderdeel van een team van zes beheerders die regionale dividendfondsen beheren en heeft de beschikking over een in dividendaandelen gespecialiseerde analist.

Roberts heeft eerder bij Aviva en Gartmore ruime ervaring opgedaan als dividendbelegger, maar wel met een focus op het Verenigd Koninkrijk. Roberts doet zelf veel research, maar maakt ook dankbaar gebruik van het grote analistenteam van Fidelity. De portefeuille van het fonds is met 50-60 namen redelijk geconcentreerd maar tegelijkertijd zorgen de positiewegingen van 1-4 procent voor de gewenste spreiding.

Het fonds heeft een hang naar kwaliteitsaandelen, large-caps en een voorkeur voor defensieve namen en selectieve blootstelling aan cyclische bedrijven. De omloopsnelheid in de portefeuille bedraagt ongeveer 30 procent per jaar, wat het langetermijnkarakter onderstreept. Een interessante overweging zijn Japanse aandelen, waar Roberts vindt dat de balansen sterk zijn en de effecten van het hervormingsbeleid van premier Shinzo Abe zich begint uit te betalen. Het fonds profiteerde in 2018 van een sterke selectie binnen financials, met onder andere posities in Deutsche Boerse en Zurich Insurance. Andere succesvolle posities waren Procter & Gamble en Cisco Systems.

 

Top-5 dividendfondsen wereldwijd

Top 5 dividend tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten