Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De koersstijgingen op de wereldwijde aandelenmarkten in januari hebben er voor gezorgd dat sommige aandelen dichter in de buurt van hun Fair Value zijn gekomen. Dat schept kansen voor andere aandelen die verder onder hun Fair Value noteren; de aantrekkelijk gewaardeerde aandelen. De aandelenanalisten van Morningstar zetten deze op een rij in de Large Cap Global Core Pick List voor februari.

Robert van den Oever 18 februari, 2019 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind januari op 82% van de Fair Value, waar dat een maand eerder nog 76% was.

De sector met de laagste waardering op de lijst is - net als de afgelopen maanden - consumer staples met een koers/Fair Value verhouding van 72%. De hoogste waardering zien we bij de vastgoedsector, die op 92% van zijn Fair Value noteert.

De S&P 500 index steeg in januari met 5,6% tot 2.704,10. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft is nutsbedrijven de duurste op 107% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 90% van zijn Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren per ultimo januari samen op 98% van hun Fair Value, tegenover 94% een maand eerder.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met 'consumer discretionary'. Daar verdwijnen Alibaba, Altaba, JD.com en Lennar ten gunste van nieuwkomers BMW, L Brands, Nissane Motor en Expedia. Morningstar-analist Jaime Katz motiveert de keuze voor L Brands:

'Het L Brands concern is druk bezig om het merk Victoria's Secret op te krikken met een nieuw management en plannen voor uitbreiding van het assortiment naar zonnebrillen, schoenen en badmode. Dat moet de merkwaarde weer opstuwen, want die is wat weggegleden. Zulke veranderingen kosten tijd en dat heeft het aandeel onder druk gezet. De resultaten hebben te lijden onder de hoge promotiekortingen waarmee het bedrijf oude voorraden probeert weg te werken. Dit werkt ook negatief uit op de merkwaarde. Andere merken van de groep, zoals Bath & Body, presteren juist wel goed met gezonde groeicijfers.'

Communicatie
In de communicatiesector wisselt Dish Network van plek met Activision Blizzard. Analist Neil Macker over die keuze:

'Activision Blizzard heeft een concurrentievoordeel als een van 's werelds grootste uitgevers van computerspellen met enkele van de belangrijkste en meest winstgevende titels in zijn assortiment. Dat brengt het bedrijf een Narrow Moat rating. In 10 jaar tijd is er veel veranderd in de game-industrie, waaronder twee generatiewissels van spelconsoles en daar heeft Activision Blizzard goed op ingespeeld.'

Energie
In de energiesector moeten TransCanada en Enmbridge wijken voor Total en Royal Dutch Shell die nieuw op de lijst komen. Analist Allen Good over Total:

'Total zal in de komende jaren zijn kasstroom generatie sterk opschroeven dankzij productieverbetering en kostenverlagingen die tot de bste binnen de sector horen. Dat zal de voorsprong verder vergroten, want de gearing ratio is nu al een van de laagste in de sector. Het productievolume zal in de periode tot 2022 met gemiddeld 5% per jaar stijgen, de sterkeste groei in de industrie. Momenteel lopen er tal van projecten om die groei te gaan realiseren en de markt is daarom nog enigszins afwachtend.'

Financials
In de financiële sector komt Westpac Banking op de lijst en dat gaat ten koste van Mitsubishi UFJ Financial Group. 

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnt Fresenius Medical Care van de lijst en daarvoor in de plaats komt Bristol-Myers Squibb. Analist Damien Conover:

'Bristol-Myers Squibb is nog altijd ondergewaardeerd. De vierdekwartaalcijfers waren sterk met een hoger dan verwachte winst. Grootste drijfveer voor de toekomst is de deal met Celgene die de pijplijn flink uitbreidt en daardoor veel extra kasstroom zal genereren. Dat is een belangrijke pijler onder de Wide Moat rating voor Bristol-Myers Squibb.'

Industrie
In de sector industrie maken General Electric en BAE Systems plaats voor ABB en Emerson Electric.

Informatietechnologie
In de IT-sector vinden we drie wisselingen: Alliance Data Systems, Salesforce en Applied Materials moeten het veld ruimen ten faveure van Qualcomm, Microsoft en Qorvo.

Grondstoffen
In de sector grondstoffen moet Nutrien wijken voor Martin Marietta Materials.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor februari:

LCGCPL 2019 02 tabel 1
LCGCPL 2019 02 tabel 2

LCGCPL 2019 02 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

- Dit is de impact van elektrisch rijden op de vraag naar olie in VS

- Vier aantrekkelijke Amerikaanse dividendaandelen

- Orsted profiteert het meest van sterke groei offshore windenergie

Harde Brexit raakt vooral automotive en supermarktbedrijven

Banken geraakt door harde Brexit en voedingsreuzen bieden koopkans

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten