Zo groen zijn Amerikaanse duurzame fondsen in de praktijk

Na de groei van duurzame beleggingsfondsen en een analyse van hun rendement ten opzichte van het marktgemiddelde bekijkt Morningstar of deze fondsen ook groener zijn dan gemiddeld. Hun rendement ligt hoger, maar scoren ze ook beter op de duurzaamheidsratings van Morningstar?

Robert van den Oever 12 maart, 2019 | 9:03
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggen met aandacht voor duurzaamheid kan in verschillende gradaties. Het strekt zich uit van recht-toe recht-aan uitsluiten van bedrijven die slecht presteren op ESG-gebied tot aan het expliciet nastreven van duurzame en maatschappelijke doelen, naast de financiële prestaties. De vier niveaus die Morningstar daarin onderscheidt, hebben we in een eerder artikel toegelicht. Dat kunt u hier lezen:

 

Beleggers willen natuurlijk weten hoe die vier verschillende profielen nu echt presteren. Morningstar’s Jon Hale, head of sustainability research, heeft onderzocht hoe Amerikaanse beleggingsfondsen met een focus op duurzaamheid het in 2018 hebben gedaan. Eerder al hebben we belicht hoe het aantal duurzame fondsen en hun beheerd vermogen is gegroeid en ook welke rendementen ze hebben gemaakt. De groei was behoorlijk en ze behaalden een bovengemiddeld rendement, zo concludeerde Hale. De gedetailleerde bevindingen leest u hier:

 

In dit artikel bekijken we hoe de Amerikaanse duurzame fondsen hebben gepresteerd op datgene wat hen onderscheidt, ofwel: hebben ze een hogere duurzaamheidsrating dan het gemiddelde fonds? 

Daartoe zetten we de vier typen duurzame fondsen af tegen het volledige universum als het gaat om de Morningstar Sustainability Rating. Dan blijkt dat ze inderdaa een hogere rating dan het universum als geheel, zo maakt onderstaande grafiek duidelijk:

ESG US landscape 2018 JHale Exhibit 16

(klik op tabel voor vergroting)

Opvallend is dat vooral de ESG Integratie fondsen hoog scoren; 57% daarvan ontvangt een Morningstar Sustainability Rating van vijf globes. In het volledige fondsenuniversum heeft slechts 10% die hoogst haalbare rating volgens de normaalverdeling die Morningstar toepast in de methodologie van de Morningstar Sustainability Rating.

Ook bij de ESG Impact heeft de meerderheid van de fondsen een bovenmiddelde rating van vier of vijf globes.

De uitkomst voor de ESG Consideration fondsen komt nog het meest overeen met de verdeling voor het universum. Dat past bij het feit dat hun ESG betrokkenheid en screening de lichtste van de vier typen is.

Morningstar's Carbon Risk Score
Morningstar heeft na de Morningstar Sustainability Rating nog een tweede beoordeling voor duurzaamheid geïntroduceerd: de Carbon Risk Score. Die geeft beleggers inzicht in de CO-uitstoot, ofwel de carbon-footprint van een beleggingsportefeuille en hoe die zich verhoudt tot concurrerende fondsen en benchmarks, en ook hoe het carbon risico in de toekomst verminderd kan worden. Fondsen die een Carbon risk Score van lager dan 10 hebben, krijgen het stempel ‘Low Carbon’. Onderstaande tabel laat zien hoe de vier typen ESG-fondsen scoren op de CO2-ratings:

ESG US landscape 2018 JHale Exhibit 17

(klik op afbeelding voor vergroting)

Direct valt op dat drie van de vier ESG typen veel beter presteren dan het marktgemiddelde. Van de ESG Integratie fondsen heeft maar liefst 34% de toekenning ‘Low Carbon’. Dat is beduidend méér dan de 11% die het universum gemiddeld telt.

 

Lees meer over duurzaam beleggen:

- Instroom in Europese ESG-fondsen in 2018 hoger dan brede markt

- Zo werkt de Carbon Risk Score van Morningstar

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten