Het leidde tot een winst van ruim 14 procent voor de MSCI World Index over de eerste drie maanden van het jaar, wat het op een na beste kwartaal in de afgelopen 10 jaar is geweest.
Hoewel de start van het jaar uitstekend is, was het verre van een zorgeloos kwartaal. De twijfels over de wereldwijde economische groei werden aangewakkerd door de omzetwaarschuwing van Apple in de eerste handelsdagen van het jaar, gevolgd door teleurstellende Chinese exportcijfers over december, een daling van het consumentenvertrouwen in Amerika en een groei van het Chinese bruto binnenlands product van slechts 6,6 procent over 2018, wat het laagste groeitempo sinds 1990 betekende.
Tel daarbij op de waarschuwende woorden van de ECB-president Mario Draghi over de economische groei in de eurozone en de chaotische Brexit onderhandelingen en beleggers hadden voldoende om zich zorgen over te maken.
De draai in het monetaire beleid van de centrale banken in Europa en Amerika in combinatie met stimulerende maatregelen van de Chinese autoriteiten zorgde voor een ommekeer in het sentiment. De mogelijkheid dat de Fed overgaat tot verlaging van de beleidsrente in plaats van de in het begin van dit jaar verwachte renteverhogingen zorgde voor een kentering in de markt, hoewel de zorgen over de economische groei nooit ver weg zijn.
Groei-aandelen herstelden
Het eerste kwartaal was ook het kwartaal waarin groei-aandelen zich herstelden van de tik die ze te verwerken kregen in het vierde kwartaal van vorig jaar. Een rendement van bijna 17 procent voor de MSCI World/Growth index betekende een outperformance van waarde aandelen van 470 basispunten. Op sectorniveau werden er door alle 11 sectorindices dubbelcijferige rendementen gerealiseerd.
Desalniettemin was er nog steeds sprake van behoorlijke verschillen in performance. De IT-sector was koploper met een rendement van 21,7 procent, terwijl gezondheidszorgaandelen het minste profiteerden, maar nog steeds 10 procent in waarde stegen. Amerikaanse aandelen presteerden goed, maar ook Chinese aandelen herstelden fors, terwijl Japanse aandelen wat achter bleven.
CPR Invest Global Disruptive Opportunities op 1
De top-5 beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Gemengd, gerangschikt naar hun rendement over het eerste kwartaal van 2019, wordt geleid door CPR Invest Global Disruptive Opportunities. CPR Asset Management is een zelfstandig opererend onderdeel van Amundi, en lanceerde dit fonds in 2016. De strategie richt zich op het beleggen in bedrijven die het vermogen hebben om met hun product of dienstverlening een bestaande industrie of standaard te transformeren of een hele nieuwe industrie te creëren.
Het fonds heeft het universum verdeeld naar vier disruptieve thema’s, namelijk de digital economy, industry 4.0, healthcare & lifescience en earth. Vanuit het universum van 600 namen construeren beheerders Estelle Ménard en Wesley Lebeau een portefeuille van ongeveer 80 aandelen, waar Alphabet, Umicore en Merck belangrijke posities zijn. Met een allocatie van ongeveer 50 procent naar de IT sector is duidelijk waar het duo de meeste disruptieve krachten ziet, en wat ook de outperformance van het eerste kwartaal verklaart.
Fundsmith Equity Fund Feeder op 5
Op de vijfde plaats treffen we Fundsmith Equity Fund Feeder aan, het beleggingsfonds dat niet alleen een Gold Morningstar Analyst Rating heeft, maar in 2017 in Nederland de Morningstar Award voor beste wereldwijde aandelenfonds won. Daarnaast werd beheerder Terry Smith door de analisten van Morningstar verkozen tot European Fund Manager of the Year in de categorie aandelen wereldwijd. Een fonds van formaat dus, wat aan de hand van Smith ongekende successen boekte.
Het fonds richt zich op kwaliteits-groeiaandelen, waarbij Smith een zeer geconcentreerde portefeuille hanteert waarbij de turnover op jaarbasis doorgaans niet hoger dan 5 procent is. De portefeuille heeft iets meer dan de helft belegd in defensieve sectoren, terwijl technologie bijna een kwart van de portefeuille beslaat. Paypal, Waters en Philip Morris International waren belangrijke pijlers onder het kwartaalrendement van ruim 20 procent.
Top-5 Aandelen Wereldwijd
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.