Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

Royal Dutch Shell heeft een uitstekend eerste kwartaal gehad, want de winstgevendheid nam toe in alle operationele segmenten van de oliereus. Daardoor is het aandeel nog interessanter geworden. Het is flink ondergewaardeerd, omdat de continue operationele verbetering nog onvoldoende wordt onderkend door de markt.

Robert van den Oever 07 mei, 2019 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

Royal Dutch Shell heeft over het eerste kwartaal van 2019 indrukwekkende cijfers gepresenteerd, oordeelt Morningstar-analist Allen Good. De winstgevendheid nam toe in alle operationele segmenten van het bedrijf en de kasstroom was aanhoudend sterk.

Met zijn resultaten onderscheidt Royal Dutch Shell zich nadrukkelijk van de kwartaalcijfers van andere grote integrated oil bedrijven, constateert de analist. Dat bewijst dat de Nederlands-Britse oliereus zijn operationele zaakjes goed op orde heeft. De afgelopen jaren heeft Shell veel geïnvesteerd in het beter en efficiënter maken van de operatie. Dat werkt, zo toont de hogere winstgevendheid aan.

Zo wist Shell, anders dan zijn concurrenten, de winst in het downstream segment, dus de handel en raffinage van olieproducten, te verhogen van 1,77 miljard dollar naar 1,82 miljard dollar.

De operationele kasstroom ging omhoog van 10,4 miljard naar 11,2 miljard dollar dankzij de winning van olie in de Golf van Mexico, waarop Shell een hoger marge maakt. Dat bewijst dat het verbeteren van de productieportefeuille in de afgelopen jaren effect sorteert.

Het kapitaalrendement steeg van 7,1% naar 8,4% en dat schept vertrouwen dat Shell zijn eigen doel van 10% in 2020 kan halen, aldus de analist.

Aandeel is ondergewaardeerd
Dat alle investeringen in verbetering die in de cijfers tot uitdrukking komen, onderstreept volgens analist Good dat het aandeel Royal Dutch Shell ondergewaardeerd is. De analist hanteert een Fair Value van 36,50 per aandeel, terwijl de actuele beurskoers rond de 28 euro schommelt. Dat betekent een fikse korting van de huidige prijs ten opzichte van de intrinsieke waarde.

De markt onderkent volgens de analist de effecten van de operationele verbeteringen op de resultaten nog onvoldoende. De kwartaalcijfers leveren het bewijs dat dat effect er duidelijk is. Het aandeel is dus alleen maar aantrekkelijker geworden.

Behalve zijn Fair Value handhaaft de analist ook de Narrow Moat rating voor Shell en de stabiele Moat Trend. Shell krijgt een Narrow Moat rating omdat de analist er vertrouwen in heeft dat Shell in staat is om overrendement te behalen ten opzichte van zijn concurrenten bij een olieprijs van 60 dollar per vat.

Kasstroom is cruciaal
De groei van de kasstroom is cruciaal voor de integrated oil giganten. In de afgelopen jaren, toen de olieprijs sterk daalde en lange tijd laag bleef, kromp bij veel bedrijven die kasstroom  tot ongekend lage niveaus. Door de operaties te stroomlijnen, kosten te besparen en efficiency te verbeteren is de basis gelegd voor herstel van die kasstroom bij stijgende olieprijzen. In zijn concurrentieveld is Royal Dutch Shell een van de bedrijven die dat het best hebben aagepakt en daar nu het meest van profiteren.

Onderstaande grafiek geeft de aandelenkoers van Royal Dutch Shell weer over de afgelopen drie jaar, aan Euronext Amsterdam, in euro's:

Shell RDSA koersgrafiek 2016 2019 06 05 2019

(klik op grafiek voor vergroting)

 

Bulls & Bears
Morningstar zet de sterke en zwakke kanten van een bedrijf op een rij onder de noemer Bulls & Bears. Voor Royal Dutch Shell luiden die als volgt:

Bulls

  • Met dividendrendement van zo'n 5,5% lijkt de markt al een dividendverlaging in de prijzen. Tegelijk wordt het potentieel tot winstverbetering door alle efficiencymaatregelen en de integratie van BG nog niet voldoende erkend.
  • Als een van de grootste spelers op de LNG-markt wereldwijd kan Shell profiteren van de wereldwijd stijgende vraag naar gas en het te verwachten prijsherstel in de komende jaren.
  • Shell onderscheidt zich van zijn concurrenten door een grote operatie in raffinage en chemie en dat is van grote waarde voor de toekomst, want de olieprijs zal naar verwachting volatiel blijven.

 

Bears

  • De overcapaciteit op de LNG markt raakt Shell harder dan anderen vanwege de grote omvang van zijn portefeuille. Lagere prijzen, contractonderhandelingen over volume en prijs en problemen met het ontwikkelen van toekomstige bronnen zijn risico's.
  • Als de olieprijs in de komende jaren onder de 60 dollar per vat zou liggen, dan is de vrije kasstroom van Shell onvoldoende om de geplande aandeleninkoop volledig uit te voeren.
  • Eenderde van Shells raffinagecapaciteit bevindt zich in Europa en daar heeft het geen kostenvoordeel. De marges zullen er bovendien onder druk blijven als gevolg van importen met een lage marge.

 

Lees meer over aandelen:

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten