Na twee maanden van fikse instroom is het sentiment bij fondsbeleggers in Europa in de maand maart ten negatieve gekeerd. En flink ook, want er was sprake van 685 miljoen euro netto-uitstroom. Daarmee was maart 2019 de slechtste maand sinds juni 2016.
Vooral aandelenfondsen moesten het ontgelden met 18 miljard euro netto-uitstroom. Ook allocatiefondsen hadden het zwaar met 3 miljard euro uitstroom. Alternatives raakten 5,8 miljard euro kwijt.
Obligatiefondsen daarentegen wisten per saldo wel instroom te boeken: 27,7 miljard euro.
(klik op tabel voor vergroting)
Actief versus passief
Passief beleggen won verder terrein door de groei van het marktaandeel bij indexfondsen en Exchange Traded Funds, maar die groei werd enigszins getemperd door de netto-uitstroom bij passieve aandelenproducten, die 3,7 miljard euro kwijtraakten. Maart was pas de vierde negatieve maand in 12 maanden tijd voor aandelentrackers. Passieve obligatiefondsen kenden echter juist netto-instroom van 8,6 miljard euro.
In de verdeling tussen actief en passief werd de balans wederom verder in de richting van passief getrokken. Passieve fondsen haalden samen per saldo 4,6 miljard euro op terwijl actieve 5,3 miljard zagen wegstromen.
Bij de actieve fondsen verliep de maand positief voor obligatiefondsen die 19 miljard euro instroom kenden. Actieve aandelenfondsen moesten echter 14,3 miljard euro prijsgeven, vooral bij de large-cap categorieën in de regio's eurozone, Europa, Verenigde Staten en wereldwijde opkomende markten.
Actieve allocatiefondsen kenden 6 miljard euro uitstroom en dat betekende voor deze categorie de zevende negatieve maand op rij. Deze categorie bereikte in mei 2018 een all-time high van 476 miljard euro aan beheerd vermogen, maar dat is sindsdien afgenomen naar 422 miljard euro per 31 maart 2019.
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom op fondscategorie-niveau
Op categorieniveau gaat Global Large-Cap Blend Equity opnieuw aan kop. Deze haalde in maart 3,73 miljard euro op.
Goede tweede is Global Emerging Markets Bond, eveneens net als een maand eerder, dat 3,72 miljard euro ophaalde. Ook de categorieën Global Bond en Global Flexible Bond deden het goed en dat geeft aan dat obligatiebeleggers in Europa dit jaar meer risicobereid zijn geworden.
(klik op tabel voor vergroting)
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De categorie Eurozone large-cap equity kende de hoogste uitstroom, zowel aan actieve als aan passieve zijde. Aan de actieve kant werden de fondshuizen Schroders, La Caixa en Amundi geraakt. Aan de passieve kant moest iShares 935 miljard euro prijsgeven, gevolgd door Lyxor en Xtrackers.
De categorie Alternative multistrategy, die zich uitsluitend in de actieve hoek bevindt, had het voor de tiende maand op rij behoorlijk zwaar. Standard Life leed de meeste pijn, want beleggers haalden 1,46 miljard euro weg uit het Global Absolute Return Strategies fonds. Ook multistrategy fondsen van andere aanbieders, zoals Amundi, Aviva en Invesco kenden uitstroom tussen ieder 340 en 560 miljoen euro.
Europese large-cap gemengd aandelenfondsen kenden uitstroom aan zowel actieve als passieve zijde. Daar leden Invesco, BlackRock, MFS en Xtrackers de meeste pijn.
(klik op tabel voor vergroting)
Instroom per fondshuis
De vermogensbeheerder met de hoogste instroom in het actieve segment is Pimco, dankzij Pimco GIS Income. Sinds januari van dit jaar weet dit fonds weer behoorlijk wat nieuw vermogen aan te trekken, nadat het in 2018 te lijden had onder fikse uitstroom.
Bij de passieve aanbieders staat iShares bovenaan dankij de de grote vraag naar obligatieproducten die 4,5 miljard euro binnenbrachten.
Bekijk hier de instroom in actief en passief per fondshuis:
(klik op tabellen voor vergroting)
Uitstroom per fondshuis
De Britse aanbieder Artemis kende 2 miljard euro uitstroom en dat is bijna het spiegelbeeld van de 1,5 miljard euro instroom die FundRock kende; FundRock is een distributieplatform voor meerdere vermogensbeheerders die in het VK, Ierland en Luxemburg gevestigde fondsen distribueert.
Aberdeen had het opnieuw lastig. Aandelen-, obligatie- en allocatiefondsen kenden allemaakl uitstroom. Sinds oktober 2017 heeft dit fondshuis nog maar één positieve maand meegemaakt.
Amundi raakte per saldo 1,4 miljard euro kwijt. De instroom in de ETF's van Amundi was niet voldoende om de uitstroom bij de actieve fondsen te compenseren.
(klik op tabel voor vergroting)
De grootste actieve en passieve fondsen
Pimco GIS Income verstevigde zijn positie als grootste fonds door de drie maanden op rij van instroom dit jaar.
Opvallend aan de top-5 met grootste fondsen is Allianz Income and Growth dat afgelopen maand 277 miljoen euro zag westromen, waarmee de uitstroom voor dit jaar tot dusver op een miljard euro uitkomt. De derde plek komt enigszins in gevaar, want nummer vier JPM Global Income rukt op.
De opvallendste partij is Fundsmith Equity op plek 5 dat door constante instroom en uitstekende rendementen gestaag is opgeklommen op de rangslijst van grootste fondsen. Dit Gold-rated fonds van de gelauwerde en ervaren beheerder Terry Smith haalde in maart 97 miljoen euro aan nieuw vermogen op. Sinds begin 2016 heeft dit fonds al 9 miljard euro aan nieuw geld opgehaald.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste actieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind maart 2019:
(klik op tabel voor vergroting)
Bij de passieve fondsen boekte het grootste fonds, iShares Core S&P 500 ETF, weer instroom na twee maanden van uitstroom. Grote rivaal, nummer twee Vanguard S&P 500 UCITS ETF, kende over maart 2019 juist uitstroom, zodat het verschil tussen de twee weer groter werd.
Nummer drie, de iShares Core MSCI World ETF maakte een ommekeer mee, want na twee maanden van uistrtoom was er weer sprake van een behoorlijke instroom.
Bekijk hier de lijst met de 5 grootste passieve Europese beleggingsfondsen, gerangschikt naar omvang van het beheerd vermogen per eind maart 2019:
(klik op tabel voor vergroting)
Lees meer:
- Fund flows februari: optimisme houdt aan
- Fund flows januari: instroom herstelt na ommekeer op beurzen