Dit zijn de aantrekkelijkste wereldwijde large cap aandelen

De wereldwijde aandelenmarkten blijven stijgen en dat zorgt voor nieuwe wijzigingen op de lijst met aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large-cap aandelen. Door koersstijgingen zijn bepaalde aandelen dusdanig duur geworden dat andere nu interessanter zijn geworden. Bekijk bij Morningstar de Large Cap Global Core Pick List voor mei.

Robert van den Oever 14 mei, 2019 | 8:31
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.

De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.

De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.

De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.

Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind april op 82% van de Fair Value, nagenoeg gelijk aan de 81% van een maand eerder en gelijk aan de 82% van de mand daarvoor. De sector met de laagste waardering op de lijst is consumer defensive met een koers/Fair Value verhouding van 77%. 

De S&P 500 index steeg in april met 3,93% tot 2.945,83. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft is nutsbedrijven de duurste op 109% van zijn Fair Value. Energie is de goedkoopste op 93% van zijn Fair Value.

De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren per ultimo maart samen op 101% van hun Fair Value, licht hoger dan de 100% van een maand eerder en de 99% van de maand daar weer voor.

Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met de sector communicatie. Daar verdwijnt KDDI om plaats te maken voor CenturyLink. Morningstar-analist Matthew Dolgin motiveert de keuze voor CenturyLink:

'De posities in fiber maken van CenturyLink een van de grootste aanbieders van communicatie-infrastructuur in de Verenigde Staten met een positie waar maar weinig concurrenten tegenop kunnen. Dat grote netwerk is een cruciale factor voor toekomste groei die wij positief inzien.'

In de sector cyclische consumentengoederen verdwijnt LKQ ten gunste van MGM Resorts International. Analist Dan Wasiolek motiveert:

'MGM heeft een doel voor de operationele winstgroei van 300 miljoen euro van eind 2018 tot 2021 dat mogelijk wordt door een kostenbesparingsplan van 500 miljoen euro dat is uitgevoerd tussen 2015 en 2017. Verder zal een nieuwe strategie met 18 toegewijde excellence teams gaan zorgen voor groei in de toekomst.'

Bij defensieve consumentengoederen gaat Ambev van de lijst en daarvoor in de plaats komt Walgreens Boots Alliance. Analist Karen Andersen legt uit:

'Walgreens is al decennia lang een de succesvolste winkelketens in drogisterij en apotheken. Door zijn sterke positie heeft het zo'n 20% van alle doktersrecepten in de Verenigde Staten over 2017 verwerkt. Door de overname van Alliance Boots is het een wereldspeler geworden.'

Financials
In de financiële sector komt Alliance Data Systems op de lijst en dat gaat ten koste van KeyCorp. Vorige maand was het nog andersom.

Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen McKesson, Cardinal Health en AmerisourceBergen van de lijst en daarvoor in de plaats komen UnitedHealth, Medtronic en Pfizer. Analist Debbie Wang over Medtronic:

'De nieuwe middelen van Medtronic tegen diabetes zijn nog beter toegesneden op de juiste behandeling met behulp van insuline en dat betekent groeimogelijkheden voor de toekomst. De ruime ervaring van Medtronic met de behandeling van deaibetespatiënten en het bouwen van software die de apparatuur optimaal laat werken, geeft het een voorsprong op de concurrentie.'

Industrie
In de sector industrie maken General Dynamics, Fluor en Fanuc plaats voor Canon, Johnson Controls International en Caterpillar.

Informatietechnologie
In de technologiesector vinden we drie wisselingen: Microchip, NXP Semiconductors en Sony moeten het veld ruimen ten faveure van Palo Alto Networks, F5 Networks en Western Digital.

Vastgoed
In de vastgoedsector moet Vornado Realty Trust plaatsmaken voor Simon Property Group.

 

Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor mei:

LCGCPL 2019 05 tabel 1
LCGCPL 2019 05 tabel 2

LCGCPL 2019 05 tabel 3

(klik op tabellen voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Uber naar de beurs: dit is de waardering door Morningstar

Royal Dutch Shell is flink ondergewaardeerd

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

Beleggers zijn te pessimistisch over Randstad

- De beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten