Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen

Morningstar's Europe Core Pick List kent voor juni slechts twee wisselingen. Koersstijgingen en verlaging van de Fair Value voor sommige aandelen heeft ertoe geleid dat nu andere aandelen aantrekkelijker zijn geworden, en die komen nieuw op de lijst. Dit is het overzicht van de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen voor juni.

Robert van den Oever 24 juni, 2019 | 11:28
Facebook Twitter LinkedIn

De Europe Core Pick List voor juni telt twee wisselingen. De reden voor wijzigingen in de Europe Core Pick List is dat aandelen die in de buurt komen van de Fair Value die Morningstar's aandelenanalisten voor hen berekenen, plaatsmaken voor aandelen die aantrekkelijker gewaardeerd zijn. Of met andere woorden: die verder onder hun Fair Value noteren.

Het mandje Europese aandelen dat Morningstar volgt, noteert nu tegen 93% van de Fair Value die de Morningstar-analisten berekenen. Een maand eerder was dat 99% en de maand daarvoor 96%. De aandelenmarkten lieten minder beweging zien dan een maand eerder, en er zijn minder wisselingen te noteren.

Uit de verhouding koers/Fair Value blijkt dat de Europe Core Pick List als geheel behoorlijk goedkoper is geworden. Er gingen gemiddeld 560 basispunten vanaf.

De sector defensieve consumentengoederen is nog steeds de goedkoopste sector, gevolgd door de sectoren industrie en gezondheidszorg.

Alleen Narrow of Wide Moat aandelen
Morningstar's Europe Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde Europese aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat. De analisten selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn.

De lijst wordt maandelijks herzien; aandelen die niet langer ondergewaardeerd zijn, vallen er af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value.

Drie afvallers
De lijst voor juni kent twee afvallers: HeidelbergCement en UBS Group.

De reden dat het aandeel UBS van de lijst verdwijnt is dat het Morningstar-analist Johann Scholtz de Fair Value voor dit aandeel heeft verlaagd van 20 Zwitserse frank naar 17 frank per aandeel. Deze verlaging volgt na teleurstellende eerste-kwartaalcijfers van de bank.

Analist Scholtz vindt wel dat de bank ondergewaardeerd is omdat deze kan profiteren van groeisegmenten, zoals de toenemende concentratie van welvaart en de toename van het aantal rijken in opkomende landen.

Door de verlaging van de Fair VAlue en het feit dat andere bankaandelen goedkoper zijn geworden, gaat UBS van de Europe Core Pick List af. 

Ook HeidelbergCement is dat lot beschoren. Dit aandeel is afgelopen maand met 7% gedaald, maar toch handhaaft Morningstar-analist Kristoffer Inton zijn Fair Value van 82 euro per aandeel.

Ook handhaaft hij de Narrow Moat rating vanwege de kostenvoordelen van het bedrijf en de hoge toetredingsdrempel die deels wordt veroorzaakt door de lastig te verkrijgen vergunningen voor nieuwe cementproductie of -grondstoffenwinningsgebieden. Andere aandelen in deze sector zijn goedkoper geworden.

Twee nieuwkomers
Voor de afvallers komen twee nieuwkomers in de plaats. Dat zijn Basf en HSBC Holdings. Beide aandelen behoren tot de goedkopere Europese namen en kennen een korting tussen 10 en 15% ten opzichte van hun Fair Value.

Basf
Narrow Moat rated Basf is 's wereld grootste chemiebedrijf en omspant de hele productenrange van grondstoffen tot specialiteiten. In het bijzonder gewasbescherming en producten in olie en gas zijn grote onderdelen. Alleen al door zijn omvang heeft Basf een top-3 positie in 70% van de markten waarin het actief is.

Het aandeel komt op de lijst omdat het afgelopen maand zo'n 20% is gedaald en daarmee aantrekkelijker gewaardeerd is geworden. Morningstar-analist Rob Hales handhaaft zijn Fair Value van 74 euro per aandeel. Hij kent het aandeel een Narrow Moat rating toe vanwege de schaal- en kostenvoordelen door de omvang. Die zijn grotendeels toe te schrijven aan de manier van werken waarbij het bedrijf productiefasen letterlijk aan elkaar koppelt door fabrieken met elkaar verbinden, hetgeen de efficiency ver doet uitstijgen boven die van kleinere concurrenten.

Ook de portfolio is specialiteitenchemie geeft Basf een voorsprong. Daar profiteert het bedrijf van immateriële activa door producteigenschappen en van de hoge drempel voor klanten om over te stappen naar een concurrent. Met name de landbouwgerelateerde producten kennen die voordelen, aldus analist Hales.

ECPL 2019 06 Basf

(klik op afbeelding voor vergroting)

HSBC Holdings
HSBC is een van de grootste banken ter wereld met 38 miljoen klanten wereldwijd en 3.800 kantoren in 66 landen. De twee belangrijkste markten zijn het Verenigd Koninkrijk en Hong Kong. De bank is actief in retail en zakenbankieren.

Het aandeel komt op de lijst omdat het afgelopen maand goedkoper is geworden doordat de koers lichtjes is gezakt. Morningsatr blijft bij de Fair Value van 790 pence per aandeel. De bank heeft een fikse reorganisatie doorgemaakt, die het fundament moet leggen voor omzetgroei in de komende jaren en ook voor een geleidelijker ontwikkeling van de kosten. De groeivooruitzichten op de golven van de algemene economische groei wereldwijd zijn dus gezond volgens Morningstar. 

De Narrow Moat rating van de bank is gebaseerd op de kostenvoordelen die voortvloeien uit de gunstige financieringskosten dankzij de grote marktposities op de twee genoemde thuismarkten. Ook het wereldwijde netwerk waardoor internationale zakelijke klanten voor tal van diensten bij één loket terecht kunnen geeft een voordeel ten opzichte van kleinere concurrenten.

ECPL 2019 06 HSBC

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Bekijk hier de volledige Europe Core Pick List voor juni:

Europe Core Pick List 2019 06 tabel

(klik op afbeelding voor vergroting)

 

Lees meer over aandelen:

Royal Dutch Shell geeft nieuwe doelen en méér dividend

- Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China

- Amazon is ondergewaardeerd gezien zijn groeimogelijkheden

Dipje voor ASML, maar goede toekomst door uitrol EUV-technologie

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten