Morningstar's Large Cap Global Core Pick List is de maandelijkse lijst met de aantrekkelijkst gewaardeerde wereldwijde large cap aandelen die een Narrow of Wide Moat rating hebben. De bedrijven op de lijst hebben concurrentievoordelen voor de lange termijn, ofwel Economic Moat.
De aandelenanalisten van Morningstar selecteren voor elke sector ‘top picks’ die concurrentievoordeel hebben en tegelijk ondergewaardeerd zijn. Daarin verschilt de Large Cap Global Core Pick List van die andere lijst, de Ultimate Stock Pickers, want die wordt samengesteld uit de aandelen die favoriet zijn bij een groep van 26 fondsmanagers die Morningstar hoog aanslaat op hun deskundigheid.
De Large Cap Global Core Pick List legt de nadruk op Amerikaanse aandelen en wereldwijde aandelen die op de Amerikaanse aandelenbeurzen verhandelbaar zijn. Op de wereldwijde lijst kunnen dus aandelen verschijnen die ook deel uitmaken van de Europe Core Pick List.
De lijst wordt, net als de Europe Core Pick List, maandelijks herzien; aandelen die minder ondergewaardeerd zijn, vallen af, en worden vervangen door bedrijven waar nog wel ruimte zit tussen de actuele koers en de Fair Value die Morningstar voor ze berekent.
Ondergewaardeerde sectoren
Omdat de lijst wordt samengesteld uit ondergewaardeerde aandelen, is de waardering duidelijk anders dan die van de wereldwijde large cap markt. De lijst noteert aan de hand van de data per eind mei op 77% van de Fair Value tegen 82% een maand eerder. De sector met de laagste waardering op de lijst is consumer defensive met een koers/Fair Value verhouding van 72%.
De S&P 500 index steeg in mei met 2,16% tot 2.752,06. Wat de sectoren in de S&P 500 betreft, zijn de meeste sectoren fair gewaardeerd. Alleen de energiesector kent een duidelijke korting op 87% van de Fair Value. Nutsbedrijven is nog steeds de duurste sector op 108% van zijn Fair Value.
De S&P 500 aandelen die actief worden gevolgd door Morningstar-analisten noteren per ultimo mei samen op 97% van hun Fair Value, lager dan de 101% van een maand eerder.
Sectoren in detail: consumentengoederen
We bekijken de sectoren meer in detail, te beginnen met de sector cyclische consumentengoederen. Daar verdwijnen MGM en Expedia Group om plaats te maken voor Nordstrom en LKQ. Morningstar-analist David Swartz motiveert de keuze voor Nordstrom:
'Nordstrom heeft belangrijke sterke kanten die in de loop der tijd tot resultaat zullen gaan leiden. De kracht van het merk komt tot uitdrukking in het lidmaatschap van bijna 12 miljoen klanten die samen goed waren voor 60% van de omzet in het eerste kwartaal. Ook begint e-commerce en de winkels in en rond Los Angeles nu goed te lopen. De omzet uit digitaal maakt nu al 30% van de groepsomzet uit. De investeringen daarin drukken de winst al sinds 2015, maar zullen op lange termijn voor groei gaan zorgen.'
In de sector defensieve consumentengoederen verdwijnt Walgreens Boots Alliance ten gunste van Philip Morris International. Analist Philip Gorham motiveert:
'Philip Morris International heeft een zeer sterke positie in de tabaksmarkt door zijn sterke merken en de kostenvoordelen als gevolg van zijn omvang. De klantentrouw bij de gevestigde merken van het bedrijf is groot. De strenge overheidsregelgeving houdt de marktaandelen van de diverse spelers stabiel en maakt het bovendien voor potentiële nieuwkomers buitengewoon lastig om deze markt te betreden.'
Energie
In de energiesector maken MPLX en Total plaats voor Schlumberger en ExxonMobil. Analist Allen Good over ExxonMobil:
'ExxonMobil gaat zijn investeringen flink verhogen conform de verwachte verdubbeling van winst en kasstroom in de periode 2017-2025. Tot dusver koos de oliereus ervoor om, net als zijn grote concurrenten, terughoudender te zijn met investeringen en vooral veel geld uit te keren aan zijn aandeelhouders. Nu verlaat het dus dat pad door een andere keus te maken. Het bedrijf heeft bewezen dat het goed is in grote, hoog renderende projecten.'
Financials
In de financiële sector komt Affiliated Managers Group op de lijst en dat gaat ten koste van UBS Group.
Gezondheidszorg
In de sector gezondheidszorg verdwijnen UnitedHealth, Medtronic en Pfizer van de lijst en daarvoor in de plaats komen Cardinal Health, Mylan en Alexion Pharmaceutical.
Industrie
In de sector industrie maken Canon en Johnson Controls International plaats voor FedEx en Fluor. Analist Keith Schoonmaker over FedEx:
'FedEx ontleent zijn economic moat aan drie dingen: kostenvoordelen, efficiënte schaal en het netwerkeffect. De drie giganten FedEx, UPS en DHL domineren samen de wereldwijde markt voor pakketvervoer en ze hebben gedrieën enorme toetredingsdrempels voor nieuwe concurrenten opgeworpen. Op de Amerikaanse thuismarkt is FedEx een van twee giganten en dat leidt tot een redelijke prijsstelling. Voordat andere concurrenten zover zijn met het opbouwen van een netwerk, verstrijkt er nog een lange tijd onder de dominantie van de huiidge bepalende spelers.'
Informatietechnologie
In de technologiesector vinden we twee wisselingen: Nokia en Activision Blizzard en moeten het veld ruimen ten faveure van Microchip, NXP Semiconductors.
Bekijk hier de volledige Large Cap Global Core Pick List voor juni:
(klik op tabellen voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Dit zijn de aantrekkelijkste Europese aandelen - juni
- Royal Dutch Shell geeft nieuwe doelen en méér dividend
- Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China