Top 5 Euro High Yield obligaties: Candriam aan kop

De economische groeivertraging en de vrees voor een recessie heeft voor aardig wat verschuivingen op de financiële markten gezorgd. Hoe groot de veranderingen waren, blijkt onder andere uit de rentevergoeding op 10-jaars Duits staatspapier die onlangs een all-time low bereikte nadat die in 2016 al in negatief terrein was beland. Waar is dan rendement te behalen in de obligatiemarkt? Dan komt high yield in beeld.

Jeroen Siecker 22 juli, 2019 | 8:54
Facebook Twitter LinkedIn

Ook de aandelenmarkt laat exceptionele bewegingen zien. Voor de Amerikaanse aandelenmarkt was december 2018 de slechtste decembermaand sinds 1931, gevolgd door de beste januarimaand sinds 1987. Dat snelle herstel is vooral ingegeven door de verwachting in de markt dat het stimulerende beleid van de centrale banken in aantocht is.

De Amerikaanse Fed kondigde aan te stoppen met het verkrappen van haar monetair beleid en de Europese Centrale Bank (ECB) gaf aan open te staan voor nog eens een stimuleringsprogramma om de angst voor een recessie te beteugelen.

 

Waar is rendement?
Dat beleid zorgt voor aanhoudend lage rentes en zulke lage rentes gedurende lange periodes stellen obligatiebeleggers voor een probleem. Want waar is nog rendement te vinden?

Daarvoor moeten obligatiebeleggers omzien naar andere categorieën die traditioneel een hoger rendement bieden. Voor de top vijf van deze week kijken we naar een categorie die enorm geprofiteerd heeft van de zoektocht naar een positieve rentevergoeding, een hoge correlatie heeft met aandelen maar tegen een lagere beweeglijkheid dan aandelen: de Morningstar Categorie EUR High Yield Bond. Die omvat obligaties in euro’s met een kredietwaardigheid van BB of lager.

Hoe populair deze categorie is, blijkt uit de enorme instroom na de financiële crisis van 2008/2009. Er stroomde ruim 35 miljard euro aan vers kapitaal binnen over de afgelopen 10 jaar. Terugblikkend is deze instroom te begrijpen, want het gemiddeld geannualiseerde jaar rendement in euro’s vanaf begin 2009 tot en met 30 juni 2019 was 9,75%. Het hogere rendement op high yield obligaties gaat gepaard met een eveneens hoger risico, de standard deviatie over een periode van vijf jaar is 4,21%.

Kijken we over dezelfde periode bijvoorbeeld naar de Morningstar Categorie Euro Government Bond, die bestaat uit voornamelijk staatspapier gedenomineerd in euro’s, dan is het rendement een magere 3,39%, dus aanzienlijk lager. Uiteraard zijn het risico en de beweeglijkheid van deze categorie ook veel beperkter dan van high yield, de standard deviatie over een periode van vijf jaar is 3,44%.

Hoger risico
Dat het hogere risico op high yield werkelijkheid kan worden, blijkt wel uit het rendement op Euro High Yield obligaties over 2018. Dat kwam uit op 4,26% negatief, en dat was het grootste verlies van deze vermogenscategorie sinds 2008. Tel je bij dit verlies de gemiddelde couponvergoeding over 2018 op, die lag tussen 3,6% en 4,8%, dan loopt het negatief totaal rendement al snel op naar 8,46%. De bandbreedte van de couponvergoeding geeft ook aan dat de beweeglijkheid gemeten op basis van risico opslag (spread) groot was.

Kijken we naar de flows dan heeft bijna 6 miljard euro een andere bestemming gekregen in 2018, dit zelfde beeld was ook zichtbaar in 2017. Maar als het herstel zijn intrede doet zoals dit jaar, (6,14% tot en met 30 juni) dan ontstaat er direct een hernieuwde interesse dan komen de flow-cijfers een stuk hoger uit. Tot en met eind mei is er in de Morningstar Categorie EUR High Yield Bond ruim 2,4 miljard euro aan kapitaal ingestroomd.

De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende beleggingsfondsen in de categorie Euro High Yield Bond, gerangschikt op het rendement over de afgelopen 12 maanden (van juni 2018 tot en met juni 2019).

Candriam Bonds Euro High Yield
Aan kop gaat Candriam Bonds Euro High Yield. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. De strategie wordt sinds 1999 beheerd door Philippe Noyard. Hij heeft door de jaren heen een sterk en stabiel team opgebouwd dat analyses maakt op hoog renderende obligaties en credit arbitrage. Hij wordt ondersteund door drie portfoliomanagers en vijf fundamenteel analisten.

In 2019 werd deze groep geïntegreerd in Candriam's investment-grade credit-team, wat resulteert in een gecombineerd team van vijf portfoliomanagers en acht kredietanalisten. Het proces is vooral gericht op bottom-up security selectie op basis van fundamenteel, juridisch en kwantitatief onderzoek.

Robeco European High Yield
De vierde plek wordt ingenomen door een fonds dat ook een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft, het Robeco European High Yield fonds. Deze strategie wordt beheerd door lead manager Roeland Moraal en co-manager Sander Bus. Dit duo is zeer ervaren en werkt sinds november 2005 samen.

Als derde portfoliomanager werd Christiaan Lever in 2016 aan het team toegevoegd. De portefeille-opbouw is gebaseerd op het optimaliseren van risico en rendement op basis van fundamentele credit scores en de aanbevelingen door analisten. De portefeuillemanagers zijn verantwoordelijk voor het beoordelen van relatieve waarderingen van hun posities in de portefeuille.

Het universum is verdeeld in drie segmenten: large caps, small caps en private (niet-beursgenoteerde) small caps. Een kwalitatie selectiebenadering wordt gebruikt voor large caps en private small caps, die voornamelijk beoordeeld worden op basis van fundamentele analyse. Voor het segment beursgenoteerde small caps wordt een kwantitatieve selectie model gebruikt.

Top 5 Euro High Yield obligaties

FN Top 5 week 30 Top 5 european high yield tabel NL vrijstaand

(klik op tabel voor vergroting)

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten