Beleggen buiten de eurozone betekent beleggen in een andere valuta, hierdoor loopt de belegger valutarisico. De Morningstar Categorie Global Emerging Markets Bond behelst schuldpapier van overheden in opkomende landen in harde valuta zoals de Amerikaanse dollar, maar ook de euro.
Omdat het om obligaties in harde valuta gaat, zou het idee kunnen ontstaan dat de belegger geen valutarisico loopt. Maar er is wel degelijk sprake van valutarisico. Want de uitgever van de obligaties loopt risico op valutaschommelingen. Dat werkt als volgt: het schuldpapier wordt uitgegeven in bijvoorbeeld euro’s, maar de inkomsten (voornamelijk belastingen) zijn in lokale valuta. Indien die lokale valuta bijvoorbeeld fors zou dalen, zal het duurder worden om de schulden terug te betalen in harde valuta. Dit heet het translatie-effect.
Het effect hiervan kan zijn dat er een tekort op de begroting van het betreffende land ontstaat en dat zal goed gemaakt moeten worden door een hogere opbrengst uit export van goederen of diensten of kapitaalinvesteringen in het buitenland om een evenwicht te creëren.
Met name opkomende landen moeten het hebben van hun export naar het buitenland. Indien de export daalt, bestaat het gevaar dat er een tekort ontstaat en dat zal invloed hebben op de koersontwikkeling van beleggingen. Zo wordt uiteindelijk het valutarisico dus doorgegeven aan de eindbelegger.
Grilliger koersverloop
Een ander aspect van risico ten aanzien van opkomende landen is dat koersontwikkelingen daar doorgaans grilliger verlopen dan in volwassen markten. Dat komt door bijvoorbeeld politiek risico of het ontbreken van een goed rechtssysteem.
Ondanks dat risico was er volop interesse bij beleggers in beleggingsfondsen die onderdeel uitmaken van de Morningstar Categorie Global Emerging Markets Bond. In de afgelopen 10 jaar is er maar liefst 45 miljard euro geïnvesteerd in deze categorie. Kijken we naar het rendement, gecorrigeerd voor het genomen risico, dan heeft de MPT benchmark van de Morningstar Categorie Global Emerging Markets Bond (de JPM EMBI Global Diversified TR USD) een Sharpe ratio van 1,26 behaald (gemeten in dollars). Daarmee komt deze categorie op basis van Sharpe-waarde (in dollars) op de achtste plek van best presterende obligatie-indices wereldwijd over de afgelopen 10 jaar.
Die interesse heeft alles te maken met het hogere rendement dat gepaard kan gaan met het hogere risico. Kijken we terug op de afgelopen 12 maanden dan heeft deze categorie een rendement gemaakt van 12,76%. Een groot gedeeld van dit rendement is behaald over het eerste halfjaar, namelijk 11,74%. Wat maakt dat deze categorie de op een na beste presterende index (JPM EMBI Global Diversified TR USD) was qua rendement (in euro’s gemeten) van alle obligatie-indices wereldwijd.
De Top 5
In de top 5 van deze week de best presterende beleggingsfondsen in de categorie Global Emerging Markets Bond, gerangschikt op het rendement over de afgelopen 12 maanden (van juni 2018 tot en met juni 2019).
Nordea 1 - Emerging Mkt Debt TR Fund
Deze strategie wordt beheert door Thede Rüst, Emil Nejstgaard en Lamine Bougueroua. De focos van dit in 2017 opgerichte fonds ligt op alle subsectoren in het schulduniversum van opkomende markten (harde valuta en lokale valuta). Het probeert rendement te genereren vergelijkbaar met de brede EMD-indexen maar tegen een lagere volatiliteit.
MFS Meridian Emerging Markets Debt
De vierde plek wordt ingenomen door MFS Meridian Emerging Markets Debt dat een Morningstar Analyst Rating van Bronze heeft. Lead manager Matthew Ryan nam dit fonds over in 1998 na een decennium lang werkzaam te zijn geweest als een econoom bij de US Treasury and het Internationaal Monetair Fonds. In 2008 werd hij vergezeld door co-manager en collega IMF-veteraan Ward Brown. We waarderen de stabiliteit van het managementteam en de continuïteit die Ryan's lange termijn ervaring dat hij met zich meebrengt.
Hoewel lead manger Matthew Ryan officieel het laatste woord heeft over wat er in de portefeuille gebeurt, worden investeringsbeslissingen doorgaans genomen als een groep. De twee managers en drie van de soevereine kredietanalisten komen drie keer per week samen voor een rondetafelgesprek waarin de de positionering en ideeën van het fonds worden besproken. Beleggingsbeslissingen zijn gebaseerd op een combinatie van top-down beslissingen en bottom-up kredietanalyse van overheden en bedrijven.
Top 5 Global Emerging Markets Bond
(klik op tabel voor vergroting)
Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.