De Large Cap Global Core Pick List is door de aandelenanalisten van Morningstar gewijzigd met ingang van juli 2019. De belangrijkste verandering is dat tegenwoordig ook mid-cap aandelen deel uitmaken van de selectie, naast de vertrouwde large-caps. Dit overzicht voor augustus is de tweede editie volgens de nieuwe methodologie.
Een belangrijke andere wijziging is dat kandidaten voor de lijst voortaan vooral worden gezocht in de Morningstar indexen en niet meer in de indexen van derde partijen. De lijst bestrijkt de meest ondergewaardeerde aandelen op voor risico gecorrigeerde, sector-gewogen basis uit de Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index. De lijst is niet bedoeld als een modelportefeuille. Wel dient de Global Large-Mid Cap Pick List als ideeëngenerator voor beleggers met kansrijke aandelen verdeeld over een aantal sectoren.
De Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index steeg in juli amper 1% en sloot de maand af op een stand van 3.599. De markt lijkt vanuit bottom-up perspectief fair gewaardeerd, waarbij de gemiddelde koers/Fair Value verhouding voor aandelen in de index uitkomt op 101% per 31 juli 2019, gelijk aan het niveau van eind juni.
Op relatieve basis zijn nutsbedrijven nog steeds de duurste sector en die noteert gemiddeld op 109%, dus boven de gemiddelde Fair Value. De grootste korting is er bij de energiesector die op 88% van de Fair Value noteert.
Kijken we naar de waarderingen van de Global Large-Mid Cap Pick List, dan noteert die gemiddeld op 70% van de Fair Value. Defensieve consumentengoederen is de goedkoopste sector op 58% van de Fair Value.
De afvallers
Voor augustus zijn er twee bedrijven in de sector gezondheidszorg afgevallen, DaVita en China Resources Pharmaceutical Group. Zij zijn vervangen door AbbVie en BioMarin Pharmaceuticals.
De nieuwkomers
Nieuw op de lijst zijn de volgende aandelen die we toelichten aan de hand van de sterke punten die de aandelenanalisten van Morningstar voor ze hebben vastgesteld:
Renault
De alliantie van Renault en Nissan voorziet in schaalgrootte en inkoopmacht die beide bedrijven los van elkaar zouden ontberen. Renault is de grootste producent van lixchte bedrijfswagens in Europa met een marktaandeel van omstreks 15%. De budgetmerken zoals Dacia hebben geprofiteerd van de gestegen vraag vanuit prijsbewuste consumenten.
Telefonica Deutschland Holding
De fusie van Telefonica Deutschland en E-Plus leidt tot een klantenbasis van voldoende omvang om goed te kunnen concurreren met Deutsche Telekom en Vodafone. De kostenbesparingen die daaruit voortvloeien helpen om het rendement op kapitaal te verbeteren. Moederbedrijf Telefonica is een van de grotere spelers ter wereld en dat biedt de Duitse dochter meer inkkopmacht dan het zelfstandig zou hebben.
NN Group
Sterke structurele positieve ontwikkelingen in de markt voor niet-levensverzekeringen kunnen voor verrassingen in de winstgevendheid zorgen. De integratie van het overgenomen Delta Lloyd biedt de mogelijkheid tot kostenbesparingen. De hoogte van de claims bij schadeverzekeringen blijft een punt van zorg. Dat noodzaakt tot premieverhoging. Eventuele neergang van de Nederlandse economie kan zwaar doorwegen op de schade- en arbeidsongeschiktheidsportefeuilles.
AbbVie
Het dividendrendement is sterk en legt een bodem onder de waardering, aangezien de kasstroom die het dividend mogelijk maakt voor de komende jaren verzekerd lijkt. De expertise in middelen tegen bloedkanker is veelbelovend voor de toekomstige groei en de prijszettende macht van AbbVie in dit deel van de markt.
ABB
ABB is een van de best gepositioneerde spelers om te kunnen profiteren van industriële automatisering. Het lopende reorganisatieprogramma moet de operationele marge met meer dan 300 basispunten opkrikken op de middellange termijn. De verkoop van de power grid activiteiten biedt een aantrekkelijker perspectief omdat het bedrijf nu geconcentreerder is op producten die gedreven worden door automatisering.
Nokia
5G zal meer gebruiksmogelijkheden en een langere uitrolfase kennen dan eerdere generaties draadloze technologie. Internet of Things toepassingen, uiteenlopend van autonoom rijden tot slimme fabrieken , zullen de vraag naar oplossingen van Nokia doen stijgen. De portefeuille aan end-to-end netwerkdiensten kan het doorslaggevende element voor klanten zijn om voor Nokia te kiezen. De focus op software voor 5G is verstandig, want klanten zullen om specifieke data analyse en geoptimaliseerde netwerken vragen die aansluiten bij 5G. Ook kan 5G mogelijkheden tot licentie-activiteiten bieden buiten telefoons om, terwijl Nokia wel kan profiteren van de merkkracht die het via zijn telefoons heeft opgebouwd.
Bekijk hier de volledige Global Large-Mid Cap Pick List voor augustus:
(klik op afbeeldingen voor vergroting)
Lees meer over aandelen:
- Royal Dutch Shell is nog altijd het aantrekkelijkste olie-aandeel
- Omzetdaling bij Randstad wakkert vrees voor recessie aan
- Investeren in duurzaam stroom opwekken is sleutel voor groei nutsbedrijven
- Video: Deze vier nutsbedrijven investeren het slimst in duurzame toekomst
- Richemont ondergewaardeerd door vrees voor stagnatie in China