Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter

Morningstar's Wide Moat rating is bedoeld voor aandelen die een houdbaar concurrentievoordeel hebben. Die kwaliteit zou zich moeten vertalen in een bovengemideld koersrendement. Morningstar onderzoekt of dat inderdaad het geval is. Tipje van de sluier: vooral op de lange termijn.

Robert van den Oever 13 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

In de aandelenanalyse van Morningstar speelt het begrip Economic Moat een belangrijke rol. Moat wil zeggen dat een bedrijf een voorsprong op zijn concurrenten heeft, die in het beste geval ook nog eens houdbaar is voor de lange termijn. De aandelenanalisten van Morningstar kennen drie niveaus van Economic Moat toe: No Moat, als er geen sprake is van concurrentievoordeel, Narrow Moat, als dat er in enige mate is en Wide Moat, als een bedrijf duidelijk en langdurig vóór ligt op zijn concurrenten.

Wide Moat weerspiegelt de hoge kwaliteit van een bedrijf. Daardoor moet het in staat zijn betere resultaten te boeken dan zijn concurrenten en het is aannemelijk dat dit zich vertaalt in eveneens betere prestaties van de aandelenkoers.

Of dat ook echt zo is, onderzoekt Morningstar onder meer aan de hand van de Wide Moat Focus Index. Die index omvat 52 Amerikaanse aandelen die allemaal een Wide Moat rating hebben. De samenstelling kan wisselen aan de hand van wijzigingen in het oordeel van Morningstar’s aandelenanalisten.

Wide Moat versus generieke index
We bekijken de prestaties van de Morningstar Wide Moat Focus Index over het tweede kwartaal door die af te zetten tegen een generieke index, de Morningstar US Market Index, die geen focus op Moat heeft. Een belangrijk verschil tussen beide is dat de Wide Moat Focus Index meer neigt naar waarde-aandelen en de benchmark meer naar groei-aandelen.

Kijken we naar het tweede kwartaal, dan heeft de Wide Moat Focus Index zijn generieke evenknie niet weten te verslaan. De kwaliteitsaandelen-index bleef 0,93% achter bij de Morningstar US Market graadmeter. Dat was te wijten aan de selectie van sommige individuele aandelen, en minder aan sectorpositionering. Wel werkte de financiële sector tegen. De aandelen State Street en Charles Schwab waren de slechtst presterende, en daartoe behoorde ook Intel.

Positieve bijdragen
De positieve bijdragen aan het rendement kwamen van de aandelenselectie in de sectoren gezondheidszorg, energie en cyclische consumentengoederen. De best presterende aandelen voor het kwartaal waren Walt Disney, Allergan en McKesson.

Wat ook meehielp, was dat de Wide Moat Focus Index sommige aandelen niet bevat die in de US Market Index voor tegenvallers zorgden. Dat geldt voor Altria en Google.

Wide Moat Focus Index performance Q2 2019 Exhibit 2

Langere termijn
Over het kwartaal bekeken blijft de Wide Moat Focus Index dus achter bij de US Market Index, en ook voor de periode 2019 tot dusver is dat het geval, maar bekijken we langere periodes die verder teruggaan in de tijd, dan blijkt dat de Wide Moat Focus Index wel degelijk de generieke index weet te verslaan.

De Wide Moat Focus Index is in februari 2007 van start gegaan en het verschil in rendement vanaf lancering tot en met juni 2019 bedraagt 3,42% ten opzichte van de US Markets Index. Onderstaande tabel maakt de lange-termijn rendementen inzichtelijk:

Wide Moat Focus Index performance Q2 2019 Exhibit 0

De lange-termijn rendementen zijn ook op een andere manier weer te geven. Onderstaande tabel geeft de gemiddeld jaarlijkse rendementen voor beide indices en het verschil daartussen voor alle kalenderjaren vanaf oprichtingsjaar 2007:

Wide Moat Focus Index performance Q2 2019 Exhibit 4

Vooral in stijgende markten
De conclusie is dus dat op langere termijn de Wide Moat Focus Index zijn generieke maatstaf, de US Markets Index, weet te verslaan. Die prestatie is vooral tot stand gekomen gedurende opgaande markten, terwijl in neergaande markten de Wide Moat Focus Index juist achterbleef. Dat wordt weerspiegeld door de upside- en downside capture ratio’s van boven de 100%. De risico/rendements maatstaven worden weergegeven in onderstaande tabel:

Wide Moat Focus Index performance Q2 2019 Exhibit 5

 

Lees meer:

- Wide Moat aandelen doen het (weer) beter dan de markt

- Economic Moat Barometer: concurrentievoordeel in relatie tot rendement en waardering

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten