Adyen is torenhoog gewaardeerd: tijd voor een realistische kijk

Adyen heeft in zijn relatief korte bestaan een snelle groei meegemaakt die het een stevige marktpositie heeft bezorgd. Die groei gaat door, en daar rekent de markt ook op. Maar de markt is daarin te optimistisch, vindt Morningstar. Het is volgens Morningstar niet realistisch om het groeitempo van de afgelopen tijd te extrapoleren naar de toekomst. De Fair Value die Morningstar voor het aandeel Adyen berekent is dan ook lager dan de huiidge beurskoers.

Robert van den Oever 28 augustus, 2019 | 8:30
Facebook Twitter LinkedIn

Het aandeel Adyen noteert omstreeks 670 euro aan Euronext Amsterdam, terwijl Morningstar-analist Johann Scholtz in zijn analyse tot een Fair Value van 425 euro per aandeel komt. Analist Scholtz volgt het aandeel Adyen sinds kort en daarover leest u meer in dit eerdere artikel:

 

Aandelenkoers verdrievoudigd
Het aandeel Adyen is sinds de beursgang in juni 2018 verdrievoudigd. Dat begon met een fikse koerssprong direct na introductie:

Adyen exhibit 20

Spectaculaire groei
De resultaten over het tweede kwartaal toonden een spectaculaire groei: de omzet steeg 41% en de nettowinst verdubbelde bijna naar 93 miljoen, waarbij de operationele marge een sprong van 21% maakte. Tegelijkertijd ligt de actuele beurswaarde nog veel hoger dan het groeipad dat deze kwartaalcijfers indiceren. De verwachtingen in de markt liggen onrealistisch hoog, zo heeft analist Scholtz al eerder uiteengezet.

Scholtz wordt in zijn analyse gesterkt doordat na de kwartaalcijfers de aandelenkoers van Adyen behoorlijk daalde. Beleggers zien dus ook dat de aandelenkoers onrealistisch hoog is in vergelijking met de resultaten, hoe steil de groeicurve ook is.

Uit de kwartaalcijfers bleek dat het grootste deel van de omzetgroei van bestaande klanten kwam. Dat betekent dat Adyen meegroeit met de groei van zijn klanten en dat Adyen een steeds groter deel van de betaalbusiness van die klanten voor zijn rekening neemt.

Niet houdbaar
De zeer hoge groei die de markt inprijst is volgens de analist op lange termijn niet houdbaar. Die past bij een jong bedrijf in zijn aanvangsfase, en dat zijn de jaren die Adyen heeft doorgemaakt voordat het in juni 2018 zijn beursnotering kreeg. Maar voor de komende 10 jaar ziet het plaatje er anders uit.

Analist Scholtz gaat uit van een omzetgroei van 23% per jaar gemiddeld en een winstgroei van 28% per jaar gemiddeld voor de komende 10 jaar. Dat is nog altijd hoog, maar een stuk realistischer dan de groeistuipen die de markt impliceert in de huidige aandelenkoers.

Daarbij gaat de analist uit van een groei van 13% voor de wereldwijde e-commerce, waarbij Adyen zijn marktaandeel in wereldwijde e-commerce betalingen ruim zal verdubbelen van 6% nu naar 13% in 2018.

Bij het bepalen van de waardering is in dit geval omzet leidend boven winstcijfers, want jonge, snelle groeiers zoals de betalingsindustrie-bedrijven maken niet zelden langere tijd verlies in hun aanvangsfase. Overigens is Adyen wel winstgevend en daarmee onderscheidt het zich van veel van zijn concurrenten.

Torenhoge waarderingen
In de wereld van betalingsafhandeling liggen de waarderingen erg hoog, vanwege de hoge groeicijfers die de bedrijven laten zien, zeker de jongere spelers in deze industrie. Binnen dat concurrentieveld doet Adyen het goed, als we de waardering afzetten tegen de verwachte omzetgroei. Dat leidt tot de volgende grafiek:

Adyen exhibit 21

De waardering is dus hoog, maar de verwachte groei ook. De grafiek is gebaseerd op de algemene marktverwachting. Morningstar is dus voorzichtiger met zijn groeiverwachtingen dan de markt als geheel.

Vergelijking in detail
Bekijken we de waarderingen van de betalingsbedrijven verder in detail, dan is Adyen niet de enige die torenhoog gewaardeerd wordt, maar in het rijtje dat in deze tabel wordt opgesomd, zit de koers/winstverhouding wel aan de bovenkant van de range en de verwachte omzetgroei is het hoogst van allemaal:

Adyen exhibit 22

Morningstar-analist Scholtz concludeert dat Adyen is ‘priced for perfection’, ofwel de waardering die de markt eraan geeft is gebaseerd op een scenario met aanhoudend hoge groei waarbij niets mis mag gaan. Gebeurt dat wel, of pakt de groei lager uit dan de markt impliceert, dan kunnen de gevolgen voor de toekomstprojecties enorm zijn.

De groei van Adyen kent een paar belemmeringen in het wereldwijde speelveld: China en de Verenigde Staten. Wat daar precies mee aan de hand is, leest u in ons eerdere artikel over de uitgebreide analyse van Adyen door Morningstar-analist Johann Scholtz:

 

In deze video zet Johann zijn visie op Adyen nog eens uiteen:

 

Lees meer over aandelen:

- Ultimate Stock Pickers concentreren zich op sectoren industrie, energie en technologie

Wide Moat aandelen doen het op lange termijn beter

Royal Dutch Shell is nog altijd het aantrekkelijkste olie-aandeel

 

 

 

TAGS
Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten