Snel schoon schip met een schikking

Er gaat altijd een schok door de financiële markten als bedrijven melding maken van fraude, schandalen of juridische kwesties. Dat bleek eens te meer toen ABN Amro liet weten dat het onderwerp van onderzoek door het Openbaar Ministerie is in verband met verdenkingen van witwassen.

Robert van den Oever 03 oktober, 2019 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

De schok die beleggers te verwerken kregen, leidde tot een koersdaling van 12% waarbij 2 miljard euro aan beurswaarde verdampte. Nu is in dit stadium nog allerminst duidelijk waar het onderzoek heen gaat. Het kan eindigen met een boete, een schikking, of andere vormen van sancties.

Dat het de officieren van het Openbaar Ministerie menens is met hun naspeuringen, hebben we vorig jaar kunnen zien aan de kwestie met ING die leidde tot een schikking van 780 miljoen euro. Eerder, in 2013, schikte Rabobank in de Libor-affaire met het OM en internationale toezichthouders voor in totaal 774 miljoen euro. Dat zijn enorme bedragen, dat wel, maar tegelijk biedt het duidelijkheid.

Onzekerheid vermijden
Schikkingen zijn komen overwaaien uit de Verenigde Staten om een netelige kwestie vlotjes tot een einde te laten komen. Steeds vaker kiezen bedrijven ervoor om het op een akkoordje te gooien met justitie, want het bespaart veel tijd en geld.

Een langslepende juridische procedure kan zomaar veel meer kosten dan een schikkingsbedrag. En dan is er nog de onzekerheid. Want beleggers houden niet van langdurige onzekerheid die als een donkere wolk boven een aandeel blijft hangen en de koers lange tijd kan drukken.

Schuldbekentenis
Maar een schikking is impliciet ook een beetje een schuldbekentenis. Als er echt geen grond voor een zaak is, kan een bedrijf de zaak uitdienen en hopen op vrijspraak. Een schikking betekent in meer of mindere mate toegeven dat het bedrijf fout zat.

Dat doen bedrijven toch nog altijd liever dan een eindeloos juridisch traject ingaan. Het is simpelweg een calculatie van wat het efficiëntst en het minst verstorend is met het oog op de korte en de lange termijn.

De schikking van ING vorig jaar heeft aangetoond dat de markt die even moet verwerken, dat het kwartaalresultaat eventjes pijn lijdt op het moment dat het bedrag door de winst- en verliesrekening loopt, maar dat het vervolgens al snel weer business as usual is. En daar gaat het om.

Duidelijkheid en snelheid
Welke keus ABN Amro zal maken in de witwaszaak waar het nu onderwerp van is, weten we nog niet. Maar duidelijkheid over een snel einde aan een zaak als deze lijkt intussen de te prefereren weg, zowel voor het bedrijf in kwestie als voor beleggers.

 

Lees meer over aandelen:

- Amazon is meer waard dan huidige beurskoers

Schaalgrootte en efficiency helpen Vestas omgaan met veranderingen in windenergie-industrie

Dit zijn de beste dividendaandelen volgens de Ultimate Stock Pickers

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten