De keerzijde van ervaring

Ervaren fondsbeheerders hebben voor beleggers vele pluspunten. Zo hebben zij meerdere marktcycli doorlopen en kunnen ze op hun ervaring terugvallen om te reageren op veranderende marktomstandigheden. Zij beschikken vaak over een brede en diepgaande kennis van de bedrijven in hun universum. Tot slot, zullen zij waarschijnlijk meer weerstand kunnen bieden aan de druk in de fondsindustrie om op korte termijn te presteren. Ervaring komt met de jaren, maar daarmee komt ook het moment dichterbij dat een beheerder met pensioen zal gaan. Goede opvolgingsplannen zijn dan van belang.

Ronald van Genderen 08 oktober, 2019 | 13:27
Facebook Twitter LinkedIn

Binnen het raamwerk dat analisten van Morningstar gebruiken bij het beoordelen van fondsen, speelt ervaring van de mensen die betrokken zijn bij het beheer van een strategie een belangrijke rol. Ervaring is een groot pluspunt voor beheerders. Ceteris paribus, krijgt een beheerder met jarenlange ervaring de voorkeur boven een onervaren collega.

Immers, stel dat een beheerder over 20 jaar of meer aan ervaring beschikt in het beheren van de betreffende strategie, dan heeft deze beheerder al minimaal twee of meer volledige marktcycli meegemaakt. Door verschillende soorten markten te hebben doorlopen, van bull- tot bearmarkten, weet hij of zij hoe de portefeuille zal reageren en welke acties noodzakelijk zijn in dergelijke gevallen.

Daarnaast hebben ervaren beleggers vaak een bredere en diepgaandere kennis van de bedrijven binnen hun universum dan hun minder ervaren collega’s. Aangezien ze al langere tijd meedraaien hebben zij de tijd gehad om een groter aantal bedrijven te analyseren. Daarbij zullen zij bedrijven al langere tijd volgen en diepgaander onderzoek hebben kunnen plegen.

Bestand tegen druk
Bovendien zal een door de wol geverfde ervaren rot wellicht ook beter bestand zijn tegen de druk die op hem of haar ligt, van buiten de organisatie, maar mogelijk ook binnnen de eigen geledingen, om te presteren (lees de benchmark te verslaan) en het liefst op korte termijn en continu. Die druk kan gigantisch zijn in de miljardenindustrie die de beleggingsfondsenwereld vormt. Korte termijn underperformance kan een onderneming veel geld kosten en in het uiterste geval de beheerder zijn baan.

Een beleggingsveteraan zal door zijn ervaring waarschijnlijk beter in staat zijn met die druk om te gaan en daardoor eerder vast weten te houden aan zijn strategie en beleggingsprincipes en niet bezwijken onder de druk om acties te ondernemen in de jacht op korte termijn succes die niet passen in het gangbare beleid.

Kanttekening
Bij een zeer ervaren beheerder dient ook een kanttekening te worden geplaatst. In de dagelijkse praktijk van fondsanalyse zitten Morningstar’s analisten regelmatig met beheerders aan tafel die 30 jaar of meer aan ervaring kunnen overleggen.

Echter, waar ervaring met de jaren komt, brengt het ook het moment dichterbij dat een beheerder met pensioen zal gaan. Gezien de riante salarissen en de hoge (werk)druk binnen de fondsenindustrie is het daarbij niet ondenkbaar dat dit moment voor de pensioengerechtigde leeftijd ligt. Overigens hoeft er niet altijd sprake te zijn van vroeg-pensioen, na jarenlang in de financiële industrie te hebben gewerkt, kiezen sommige beheerders ervoor om het laatste deel van hun werkzame leven anders in te vullen en te gaan voor een carrièreswitch buiten de industrie.

Wat de reden ook moge zijn, het is een punt van aandacht bij ervaren beheerders en Morningstar’s analisten brengen dit dan ook regelmatig ter sprake wanneer zei de beheerders spreken. In veel gevallen zullen de beheerders aangeven dat zij voorlopig nog geen plannen hebben om te stoppen. Dit is over het algemeen het meest geloofwaardig wanneer wij de beheerder kennen als een zeer gepassioneerd belegger.

Plan voor opvolging
In ieder geval zal de vervolgvraag altijd zijn of er een plan is voor de opvolging van de ervaren beheerder. De antwoorden op deze vraag verschillen aanzienlijk. In het beste geval wordt een opvolger reeds klaargestoomd binnen het huidige team en onder de hoede genomen door de ervaren rot. In het slechtste geval is er geen enkel plan voor de opvolging en dan heeft een ervaren beheerder ook een duidelijke keerzijde omdat hij of zij vroeg of laat zal vertrekken, hetgeen op dat moment een groot verlies ten aanzien van de kwaliteit van het fonds.

De opvolgingskwestie speelt in het beoordelingsraamwerk van Morningstar overigens niet alleen een rol op fondsniveau. Op het fondshuisniveau wordt dit ook meegewogen, als onderdeel van de Parent pijler, één van de pijlers die de basis vormen van de Morningstar Analyst Rating. Binnen de Parent pijler gaat het echter niet zo zeer om de opvolging van die ene ervaren belegger, maar om het opvolgingsbeleid in zijn algemeenheid binnen een fondshuis.

 

Lees ook eerdere columns van Ronald van Genderen:

- Impactbeleggen komt in vele vormen

- Duurzaam beleggen in Japan is geen sinecure

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten