Fonds van de Week: Capital Group New Perspective Fund

De specifieke aanpak van het Capital Group New Perspective Fund en de succesvolle multimanager benadering van het fondshuis hebben dit fonds een uitstekend lange-termijn track record bezorgd. Het krijgt de hoogst haalbare Morningstar Analyst Rating; die van Gold.

Robert van den Oever 16 oktober, 2019 | 14:49
Facebook Twitter LinkedIn

Capital Group New Perspective Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Positive
Fondshuis: Positive
Beleggingsproces: Positive
Rendement: Positive
Kosten: Neutral

Capital Group New Perspective Fund

Dit fonds is een van de meest betrouwbare in zijn categorie dankzij de aanpak van zoeken naar bedrijven die kunnen profiteren van de wijzigende patronen in de wereldhandel. Het multimanager-systeem van het fondshuis draagt bij aan het succes van het fonds dat een team van ervaren en deskundige beheerders heeft.

Het lange termijn track record is uitstekend, al zal het niet meevallen om dat te blijven continueren. De Morningstar Analyst Rating is de hoogst haalbare die een fonds kan krijgen: Gold.

Uitgebreide toelichting

Fvd W week 42 Capital Group New Perspective Fund Z  grafiek vrijstaand 

 

Beheerteam
De multimanager aanpak van Capital Group helpt bij het beheer van de 90 miljard dollar aan vermogen die in deze strategie is ondergebracht. De systematische kracht van het proces en de ervaring, deskundigheid en zelf belegd zijn van de beheerders leiden tot een positief oordeel op de People Pillar.

Capital Group verdeelt het vermogen tussen beheerteams van zijn dochterbedrijven Capital International Investors en Capital World Investors. Beheerder Robert Lovelace, die de langste staat van dienst heeft, en die in 2000 begon bij de Amerikaanse fondsvariant, staat aan het hoofd van het hele fonds en CII’s team, dat bestaat uit Noriko Chen en Steven Watson. Joanna Jonsson heeft CWI's team onder haar hoede met Jonathan Knowles, Brady Enright en Andraz Razem.

Ieder van de beheerders in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Azië is verantwoordelijk voor een apart segment van de portefeuille, waarbij Lovelace en Jonsson erop toezien dat de beleggingsstijlen elkaar aanvullen. Bijvoorbeeld Knowles beheert een portefeuille van 30 aandelen met een hoog rendement op het eigen vermogen, terwijl Watson vooral naar waarde-aandelen kijkt in een portefeuille van 50-60 stuks.

De beheerders hebben veel ervaring, want ze zitten ten minste 20 jaar in de beleggingswereld. De CII en CWI team maken gebruik van analistenteams die uit 50-60 mensen bestaan, waarbij iedere groep analisten verantwoordelijk is voor zijn eigen deel van de portefeuille.

Iedere beheerder heeft ten minste 100.000 dollar belegd in de Amerikaanse fondsvariant, waarbij vier beheerders maar liefst meer dan 1 miljoen dollar hebben belegd.

Fondshuis
Capital Group is in vele opzichten een model-fondshuis in de vermogensbeheerindustrie en verdient een positief oordeel op de Parent Pillar. In de Verenigde Staten is het fondshuis bekend om zijn aanbod aan Amerikaanse fondsen, en het assortiment aandelen- en allocatiefondsen is betrouwbaar gebleken.

Het multimanager systeem is kern van het succes van het fondshuis. Door de fondsen op te delen in onafhankelijk van elkaar beheerde segmenten, kunnen beheerders volgens hun eigen stijl beleggen. Dat bevordert diversificatie en vermindert de volatiliteit van de overkoepelende portefeuille.

De researchportefeuilles worden geleid door analisten en dat helpt om de volgende generatie toptalent te ontwikkelen en vast te houden, want al vanaf het begin dragen ze verantwoordelijkheid voor het beheer van vermogen. Dat resulteert in een beleggingscultuur die wordt gekenmerkt door lange dienstverbanden, sterk co-management door beheerders en concurrerende lange-termijn track records.

Capital Group heeft zijn obligatie-aanpak verbeterd en dat begint nu resultaat te tonen. Het kan nu de strijd aan met de beste obligatie-fondshuizen. Het fondshuis heeft zes ervaren managers aangesteld sinds 2015, onder wie Pramod Atluri, die was genomineerd voor de Morningstar 2019 Rising Talent award.

Het fondshuis is bezig om de distributie los te koppelen van het vermogensbeheer en het daadwerkelijke beleggen, en dat zal bijdragen aan zijn kracht en reputatie als een actieve beheerder die toch lage kosten heeft.

Het assortiment wordt wereldwijd uitgebreid, en dat brengt de noodzaak om helderheid te verschaffen over de aanpak van capaciteitskwesties, waaronder de vraag wanneer het fondshuis van zins is om een strategie te sluiten om zittende aandeelhouders te beschermen.

Proces
De de groei-georiënteerde focus van het bedrijf in combinatie met de bereidheid zich aan te passen aan de marktomstandigheden brengen het een positief oordeel op de Process Pillar. Sinds 1973, toen de oorspronkelijke Amerikaanse variant van dit fonds werd gelanceerd, zoekt de strategie naar bedrijven die profiteren van wijzigende wereldwijde handelspatronen. Dat uitgangspunt staat nog altijd overeind, maar de beleggingsmethode heeft zich mee-ontwikkeld met de markt.

Vroeger bestond het belegdbaar universum vooral uit bedrijven die deel uitmaken van de MSCI World Index. Toen de mogelijkheden werden verruimd naar opkomende markten, ging het fonds daar ook in beleggen. In oktober 2011 wijzigde het de benchmark die het volgt naar de MSCI All-Country World Index. Het fonds kan nu beleggen in bedrijven van overal ter wereld mits ze minstens 25% van hun omzet halen buiten hun thuisregio en een marktkapitalisatie van ten minste 3 milajrd dollar hebben bij opname in de portefeuille.

Die vereisten laten de portefeuille neigen naar blue chip aandelen uit ontwikkelde markten, maar het protefeuille-aandeel van opkomende markten is wel gegroeid van voorheen 5-10% naar zo'n 10-15% eind 2017.

De multimanager aanpak van Capital Group biedt de beheerders de ruimte om hun sterke punten te benutten. Met onderscheidende beleggingsstijlen kunnen ze beleggen in hun beste ideeën of cash aanhouden in afwachting van aantrekkelijke kansen. De combinatie van de afzonderlijke segmenten dempt de volatiliteit van het fonds.

Prestaties
Dit fonds is in oktober 2015 gelanceerd, maar de oorspronkelijke Amerikaanse variant van het fonds die identiek wordt beheerd onder de naam American Funds New Perspective, heeft een track record dat veel verder teruggaat. Consistente outperformance brengt het fonds een positief oordeel op de Performance Pillar. De terugkijkende rendementen over de vijf- en tienjaarsperioden tot en met augustus 2019 komen uit in het bovenste kwintiel van de categorie.

Sinds de introductie van het Amerikaanse fonds in 1973 en gedurende de jaren onder langst zittende beheerder Robert Lovelace heeft de strategie ook de MSCI All-Country World Index, en zijn vorige benchmark, de MSCI World Index, verslagen.

Het fonds heeft zijn resultaten bereikt zonder meer volatiliteit te laten zien dan zijn gemiddelde concurrent of de index. De Morningstar Risk rating voor de 10-jaarsperiode tot en met augustus is gemiddeld. Bovendien heeft het fonds 104% van het opwaarts potentieel van de MSCI All-Country World Gross Return Index te pakken en 93,9% van het neerwaarts potentieel sinds Lovelace in december 2000 bij het fonds kwam.

De focus van het fonds op internationale blue chip bedrijven heeft de eindbeleggers bijna altijd goed gedaan. In de ruim 45 kalenderjaren heeft de strategie in slechts 8 jaren verlies geleden: 1974, 1990, 2000-2002, 2008, 2011 en 2018. In elk van die jaren was het verlies beduidend kleiner dan dat van de index, behalve in 2011.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije aandelenklasse Z van dit fonds liggen op 0,87% en dat is hoger dan ten tijde van de lancering van het fonds. Aanvankelijk bedroegen de kosten 0,65% en na twee jaar steeg dat naar 0,75%. Omdat de operationele kosten zijn gemaximeerd op 0,15%, kunnen de lopende kosten niet boven de 0,90% uitkomen.

De huidige 0,87% brengt het fonds in het midden van de range voor vergelijkbare 'clean' share classes van fondsen in wereldwijde aandelen. Dat leidt tot een neutraal oordeel op de Price Pillar.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Capital Group New Perspective Fund (Lux) Z. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Wereldwijd Large-Cap Groei, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W week 42 Capital Group New Perspective Fund Z  tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

Pimco Global Investment Grade Credit Fund

- Fidelity Asian High Yield Fund

- Comgest Growth Emerging Markets

- BlackRock Emerging Europe Fund

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten