De maand september werd in fondsenland gedomineerd door de oplevering van aandelenfondsen. Die beleefde de beste maand sinds februari 2018 met een instroom van 13,7 miljard euro.
Obligatiefondsen kenden ook nog altijd instroom, maar minder dan in de voorafgaande maanden. Allocatiefondsen hielden aardig stand en boekten solide instroom in vergelijking met de wat rommelig verlopen eerdere maanden van dit jaar. Per saldo was september voor allocatiefondsen de beste maand sinds augustus 2018.
Alles bij elkaar boekten lange-termijn beleggingsfondsen in Europa een netto-instroom van 40,5 miljard euro. Door de gunstige marktomstandigheden en stijgende koersen nam het beheerd vermogen toe tot een nieuw record van 9.228 miljard euro.
Actief versus passief
Ook in september lag de instroom bij passieve fondsen weer hoger dan bij actieve. ETF's en open-end indexfondsen haalden 24,7 miljard euro op,t erwijl actieve fondsen 1,6 miljard euro moesten prijsgeven. Door de aanhoudende sterkere groei hebben passieve fondsen marktaandel gewonnen. Per ultimo september bedroeg dat 18,5% tegen 16,7% een jaar eerder.
De grootste bijdrage bij de passieve fondsen kwam van de sterke verkopen van passieve aandelenfondsen die 16,2 miljard euro ophaalden, met name fondsen in wereldwijde en Amerikaanse aandelen. Actief beheerde aandelenfondsen zagen 2,6 miljard euro wegstromen.
Bij de obligatiefondsen haalden actieve fondsen 16,2 miljard op dankzij de vraag naar Amerikaanse en wereldwijde flexibele obligaties. Passieve obligatieproducten boekten 7,6 miljard euro instroom.
Instroom op fondscategorie-niveau
De top-5 van best presterende categorieën laat zien dat wereldwijde large-cap gemengd aandelenfondsen in trek waren met 10,3 miljard euro instroom. Dat was voor deze categorie het beste maandresultaat sinds juni 2017. Opmerkelijk is dat deze categorie nu aan kop gaat, terwijl het in augustus nog een van de slechter presterende was. De UBS ETF MSCI ACWI SF was het bestverkochte product in deze categorie. Het is typisch een fonds dat UBS gebruikt als kernbouwsteen voor portefeuilles, en daardoor kan het nogal volatiel zijn.
Ook US large-cap gemengd fondsen waren in trek na twee minder maanden. Ook hier voerde passief de boventoon: 6,1 miljard euro erbij, terwijl actieve fondsen 720 miljoen euro moesten prijsgeven.
Bij de obligatiefondsen profiteerde EUR corporate bonds van het hernieuwde opkoopprogramma dat de Europese Centrale Bank in het leven heeft geroepen. Bij flexible obligaties zorgde Pimco GIS Income Find voor flinke instroom, net als Pimco GIS Diversified Income.
De opkomende-markten categorieën deden het goed dankzij de search for yield en de bereidheid bij beleggers om naar meer risicovolle typen te kijken.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De grootste uitstroom was er bij USD diversified bonds met 4 miljard uitstroom, voornamelijk uit actieve fondsen.
Multistrategie-fondsen kenden al voor de zestiende maand op rij uitstroom. De handelsoorlog leidde tot uitstroom bij Franse large-cap aandelen.
Instroom per fondshuis
La Caixa gaat aan kop bij de fondshuizen met de meeste instroom in het actieve deel en dat is voor dir fondshuis het op een na beste maandresultaat in 18 maanden, vooral dankzij het Caixabank Master RF Corto Plazo fonds, een ultrakort-termijn obligatiefonds dat alleen in Spanje verkrijgbaar is.
Mercer boekte behoorlijke instroom bij zijn wereldwijde large-cap gemengd aandelenproducten, maar het bestverkopende fonds was Mercer Multi-Asset Growth Fund dat 668 miljoen euro aan nieuw vermogen ophaalde.
Aan passieve zijde was UBS de koploper. Dat was te danken aan de passieve aandelenfondsen van dit Zwitserse fondshuis die samen ruim 7,6 miljard euro aan instroom kenden.
Uitstroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt UBS boven aan de lijst. Dus waar het bij passieve fondsen juist een hoge instroom kende, zoals hierboven aangegeven, ging er bij actief juist veel vermogen uit: 4,5 miljard euro. Dat is het gevolg van asset-allocatie beslissingen, een verschijnsel dat we bij UBS vaker hebben gezien. Het vermogen werd van de fondsen Focused High Grade Long Term Bond en Focused High Grade Bond USD overgeheveld naar passieve aandelenfondsen.
De uitstroom aan passieve zijde was het grootst bij Scottish Widows dat 245 miljoen zag wegvloeien, het meeste uit de Scottish Widows Corporate Bond Tracker. Bij State Street waren het ook de obligatiefondsen, ETF's in dit geval, die 996 miljoen aan uitstroom te verwerken kregen in september.
De grootste fondsen
Pimco GIS Income deed het in september weer goed na de uitglijder van augustus en versterkte aldus zijn positie als grootste fonds door instroom van 1,2 miljard euro.
De nummer twee, AP7 Aktiefond, een Zweeds pensioenfonds, was gevraagd, maar minder dan in voorafgaande maanden.
Allianz Income and Growth, de nummer vier, kende uitstroom, waardoor het fondsvermogen inmiddels op het laagste niveau sinds december 2018 is beland. De uitstroom van de afgelopen maanden heeft het fondsvermogen met 10% omlaaggebracht sinds het begin van 2019.
Bij de passieve fondsen lieten de twee aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF lieten een verschillend beeld zien. Nummer één iShares kende uitstroom, terwijl aartsrivaal Vanguard juist instroom toonde.
Lees meer:
- Fund flows augustus: aandelenfondsen hard geraakt door uitstroom
- Fund flows juli: instroom trekt flink aan dankzij obligatiefondsen