Fondsbeleggers trokken ook in oktober weer naar mer risicovolle fondscategorieen en ook naar aandelenfondsen. Die beweging is in september ingezet en kreeg in oktober een duidelijk vervolg. Toegenomen liquiditeit en verminderde politieke risico's op de korte termijn hebben Europese fondsbeleggers weer meer vertrouwen gegeven.
De netto-instroom in Europese beleggingsfondsen bedroeg in oktober 37,1 miljard euro. Aandelenfondsen waren opnieuw gewild, maar met 5,5 miljard euro instroom kwam er slechts de helft binnen van wat er in september aan inflow te noteren was.
Obligatiefondsen haalden 27,6 miljard euro op en dat is meer dan het gemiddelde maandcijfer van de voorbije 12 maanden. Dat was geen defensieve keuze, want het nieuwe geld vond zijn weg naar de risicovollere en beter renderende categorieen.
Allocatiefondsen deden het in oktober goed na de sterk wisselende flowcijfers van de afgelopen maanden. Oktober was de sterkste maand voor allocatie sinds augustus 2018.
De vraag naar goud was hoog en dat stuwde de grondstoffenfondsen naar een instroom van netto 1,4 miljard euro.
Actief versus passief
De instroom bij passieve fondsen lag wederom hoger dan bij actieve. ETF's en open-end indexfondsen haalden 25,9 miljard euro op, terwijl actieve fondsen 14,5 miljard euro binnen zagen komen. In eerdere maanden was nogal eens sprake van een netto-uitstroom bij de actieve fondsen.
Door de aanhoudende sterkere groei hebben passieve fondsen verder marktaandeel gewonnen. Per ultimo oktober bedroeg dat 18,6% tegen 16,7% een jaar eerder.
De grootste bijdrage bij de passieve fondsen waren in oktober gelijk verdeeld over de aandelen- en obligatefondsen die ider goed waren voor 7 miljard euro aan nieuw geld.
Actieve aandelenfondsen zagen juist 1,4 miljard euro wegvloeien. Actieve obligatiefondsen haalden juist netto geld op: 20,3 miljard euro dankzij euro staats- en bedrijfsobligaties en wereldwijde flexibele obligaties.
Instroom op fondscategorie-niveau
De top-5 van best presterende categorieën laat zien dat wereldwijde large-cap gemengd aandelenfondsen opnieuw gewild waren, net als in september. Daar stroomde 4,1 miljard euro in, een stuk minder dan de 10,3 miljard euro instroom van een maand eerder. Bestverkochte fonds in de categorie was iShares Core MSCI World ETF met 613 miljoen euro instroom.
Bij de obligatiefondsen scoort wereldwijde flexibele obligaties het best met 3,4 miljard euro instroom, en dat markeert de tiende maand op rij van positieve flow. Ruim de helft, ofwel 1,8 miljard euro, van de instroom in deze categorie ging naar Pimco GIS Income.
Gesteund door het verruimende monetaire beleid van de Europese Centrale Bank bleef de vraag naar euro bedrijfsobligaties sterk, waarbij zowel actieve als passieve fondsen profiteerden. iShares profiteerde het meest met 651 miljoen euro aan netto-instroom.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
De grootste uitstroom in oktober was te noteren in de categorie euro ultra-korte termijn obligaties die 2,4 miljard euro zag wegstromen. Alleen in januari van dit jaar was de uitstroom groter. Samen met de uitstroom uit korte termijn gediversifieerde obligaties wijst dit op de toegenomen risicobereidheid bij fondsbeleggers.
De aandelencategorie Europe large-cap blend gaf 2,2 miljard euro prijs en dat is voor deze categorie het slechtste maandresultaat sinds juli 2016.
Instroom per fondshuis
Pimco gaat aan kop bij de fondshuizen met de meeste instroom in het actieve deel, dankzij zijn vlaggenschipfonds Pimco GIS Income.
AllianceBernstein boekte aanhoudend succes met zijn producten op het gebied van Amerikaanse obligaties. Het American Income Portfolio Fund haalde 1,45 miljard euro op.
Aan passieve zijde gaan iShares en Vanguard aan kop met respectievelijk 5 miljard en 3,1 iljard euro. BlackRock deed het goed met Amerikaanse obligaties en Vanguard vooral met Britse aandelen en wereldwijde large-cap aandelenfondsen.
Uitstroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt Invesco boven aan de lijst. Dat komt door de uitstroom bij de multi-alternative fondsen en fondsen in Britse large-cap aandelen. De uitstroom bij BNY Mellon komt vooral door de fondsen in wereldwijde large-cap aandelen.
De uitstroom aan passieve zijde was het grootst bij de Nederlandse vermogensbeheerder Actiam. Dat was met name te wijten aan het North America Responsible Index Fund Equity fonds.
De grootste fondsen
Pimco GIS Income deed het in oktober opniuew goed, net als in september, toen het bijtrok na een augustusmaand die juist plotseling slecht was verlopen. Wel was de instroom met 1,8 miljard euro lager dan de maandcijfers in de periode januari-juli.
Allianz Income and Growth, de nummer vier, keerde terug naar positief terrein na 10 maanden van onafgebroken uitstroom. De instroom was een bescheiden 41 miljoen euro, maar de trendbreuk is duidelijk.
Bij de passieve fondsen lieten de twee aartsrivalen iShares Core S&P 500 ETF en Vanguard S&P 500 ETF een verschillend beeld zien. Nummer één iShares kende uitstroom, terwijl aartsrivaal Vanguard juist instroom toonde, zij het bescheiden. Dit beeld was ook in september te zien, zodat de afstand tussen beide weer kleiner is geworden.
Lees meer:
- Fund flows september: fondsbeleggers zoeken weer risico op
- Fund flows augustus: aandelenfondsen hard geraakt door uitstroom