Bedrijven kunnen hun aandeelhouders op twee manieren laten meedelen in de winst: door reguliere uitkering van dividend of door het inkopen van eigen aandelen. Beide zorgen voor aantrekkelijke inkomsten uit de beleggingsportefeuille, buiten de eventuele koerswinst om.
Een regulier dividend heeft de voorkeur van veel dividendbeleggers omdat dat een voorspelbaar tijdspad en een vooraf bekende omvang heeft. De hoogte van de dividenduitkering kan positief verrassen als het bedrijf in kwestie besluit om ofwel het dividend te verhogen of de pay-out ratio (het percentage van de winst per aandeel) op te krikken.
Minder aandelen
Aandeleninkoop daarentegen heeft als voordeel dat er na voltooiing minder aandelen in omloop zijn en de winst dus te verdelen is over een kleiner aantal aandelen. Zodoende gaat de uitkering per aandeel dus via een omweg ook omhoog.
Voor de beleggers heeft aandeleninkoop als nadeel dat het niet te voorspellen is wanneer een bedrijf ertoe besluit en dat de inkoopprogramma's eindig zijn. Ook al gaat het om fikse bedragen, een inkoopprogramma duurt doorgaans hooguit enkele jaren.
Vanuit het perspectief van het bedrijf is die flexibliteit gunstig. Het kan kiezen wanneer inkoop het beste uitkomt gezien bekeken vanuit de financiële positie.
Verplichting
Een regulier dividend legt een veel grotere verplichting op een bedrijf; beleggers rekenen er ieder jaar op en ze rekenen erop dat het in elk geval niet omlaag gaat. In economisch lastige tijden of bij plotse tegenvallers is snijden in het dividend wel zo'n beetje het laatste wat een bedrijf wil. Zoiets is een slecht signaal en de teleurstelling bij beleggers uit zich meestal in de vorm van een flinke koersval.
Profiteren van beide
Beleggers hoeven echter niet te kiezen tussen deze twee vormen van kapitaaluitkering. Ze profiteren namelijk in beide gevallen. Bovendien zijn er bedrijven die beide doen: een regulier dividend als basis, aangevuld met aandeleninkoop als de financiële positie dat toelaat.
Ter illustratie kijken we naar Amerikaanse bedrijven en hun manier van kapitaal uitkeren sinds begin jaren tachtig. Na 1982 nam aandeleninkoop een vlucht, omdat toen de Amerikaanse toezichthouders soepeler regels opstelden voor aandeleninkoop.
Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat het totale aandeelhoudersrendement op bedrijven die zowel dividend uitkeren als aandelen inkopen meer naar het historisch gemiddelde neigt dan dat op bedrijven die alleen dividend betalen. Dat komt omdat in crisisperioden, zoals in 2007-2009, relatief veel bedrijven hun dividend verlagen, en zulke situaties trekken het gemiddelde voor zulke bedrijven omlaag.
Beleggers die gericht zijn op het verwerven van inkomsten, moeten dus zeker ook bedrijven die eigen aandelen inkopen meenemen in hun overwegingen.
Morningstar US Dividend and Buyback Index
De Morningstar US Dividend and Buyback Index bevat bedrijven die voorop lopen in het kapitaal uitkeren aan beleggers, hetzij via dividend, hetzij via aandeleninkoop. Dit zijn de 10 meest ondergewaardeerde bedrijven uit de Morningstar US Dividend and Buyback Index:
Lees meer over dividendbeleggen:
- Zo verschillend zijn dividendfondsen: de factoren ontleed
- Dit is de invloed van factoren op rendement van dividendfondsen