Top 5 bedrijfobligaties in euro: Schroders aan kop

De financiële markten worden geregeerd door de angst voor het corona-virus en dan zoeken beleggers de bekende veilige havens op. Bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit komen dan in de belangstelling te staan. Deze week bekijken we in de top 5 de Morningstar Categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven in euro.

Jeroen Siecker 09 maart, 2020 | 8:14
Facebook Twitter LinkedIn

De angst is weer helemaal terug op de beurs: de schrik voor het coronavirus zit er goed in bij beleggers en de kans op een pandemie is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid. De wereldwijde aandelenbeurzen lieten in reactie op de verspreiding van het virus in de laatste week van februari dalingen zien van meer dan 10%.

Iets vergelijkbaars was voor het laatst zichtbaar tijdens de economische crisis van 2008. De angst is het best te meten als we kijken naar de ontwikkelingen van de CBOE Volatility Index (VIX). Deze tikte een niveau aan van 40, een niveau dat we voor het laatst gezien hebben ten tijde van de eurocrisis in 2011.

Volatiliteit en rentebesluit
De spanningen in de wereldhandel waren ook goed zichtbaar als we kijken naar de dollar index (DXY). Eerst werd deze index nog als een veilige haven gezien en naderde deze het psychologisch belangrijke niveau van 100. Maar na de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de centrale bank van Amerika (Fed), op 28 februari jongstleden zakte deze index naar niveau van rond de 97.

De markt destilleerde uit de uitlatingen van de Fed- voorzitter dat hij niet alleen bereid is om de rente te verlagen maar ook om het ultra-verruimingsbeleid weer te activeren. Beleggers roteerden daarop hun investeringen van risico volle activa naar staatspapier, goud en euro’s. Nog geen week later, op 3 maart, verlaagde de Fed de rente inderdaad met 50 basispunten.

Kwaliteit als veilige haven
In turbulente tijden met een hoge volatiliteit zoeken beleggers binnen de obligatiecategorieën de veilige havens op, dus de hoge kwaliteitsniveaus zoals investment grade. Onder meer bedrijfsobligaties van goede kwaliteit staan dan in de belangstelling.

De Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged behaalde over de afgelopen drie jaar een gemiddeld geannualiseerd rendement van 2,69%. Hiermee presteerden wereldwijde bedrijfsobligatiefondsen beter dan Europese bedrijfsobligatiefondsen die het moesten doen met een gemiddeld rendement van 2,35%.

Voor beleggers die wereldwijd waren belegd in bedrijfsobligatiefondsen, maakte het nogal wat uit of ze wel of niet gehedged waren naar de euro. De sterke stijging van de dollar ten opzichte van de euro en het verschil in yield tussen het Europese en het Amerikaanse continent zorgde voor forse rendementsverschillen in de afgelopen drie jaar.

Zo liet de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven - EUR Hedged een rendement zien van 2,69% en de categorie zonder valutahedge zette een rendement neer van 4,10%. Het niet hedgen van het valutarisico zorgde wel voor een bredere spreiding van het rendement in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven. De standaarddeviatie zonder valutahedge was 4,33% en met valutahedge was dat 2,85%, waardoor de Sharpe ratio voor de euro hedged variant veel beter was (1,09) dan die voor de variant zonder valutahedge (0,77).

De flow data laten zien dat Europese bedrijfsobligatiefondsen onder invloed van het ultra-verruimingsbeleid van de Europese Centrale Bank verreweg het populairst waren. Er stroomde de afgelopen drie jaar 16,5 miljard euro aan vers kapitaal naar deze vermogenscategorie.

Bij de wereldwijde fondsen was die instroom aanmerkelijk lager. De Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven moest het doen met een schamele instroom van 710 miljoen euro en de euro-gehedgde variant met slechts 370 miljoen euro.

De Top 5
In de top 5 van deze week zetten we de best presterende fondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Bedrijven in euro over de afgelopen 3 jaar op een rij.

Schroder ISF Euro Corporate Bond
De eerste plek wordt ingenomen door het Schroder ISF EURO Corporate Bond fonds. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Bronze. In 2012 werd Patrick Vogel het hoofd van het Europese bedrijfsobligatieteam. Hij werd in augustus 2012 weggeplukt bij Legal & General om het nieuwe gestroomlijnde team te leiden. Vogels jarenlange carrière omvat een tijd als portefeuillebeheerder voor Deutsche Bank en een rol als co-hoofd van het credits team van Legal & General. Het beleggingsproces kreeg een thematische benadering.

De thema's worden geformuleerd en besproken tijdens de wekelijkse beheervergaderingen en geïmplementeerd via de kredietselectie van de analisten. De wijzigingen in de samenstelling van het team en de beleggingsbenadering misten hun uitwerking niet. De consistente outperformance sinds fondsmanager Patrick Vogel het beheer overnam in 2012, is voornamelijk te danken aan de thematische benadering en de kredietselectie.

BGF Euro Corporate Bond Fund
Op de vierde plek staat BGF Euro Corporate Bond Fund. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver. Tom Mondelaers heeft sinds juli 2009 de leiding over dit fonds en tevens is hij senior lid van het Euro fixed income team van Michael Krautzberger.

Krautzberger kwam in juli 2005 bij Merrill Lynch Investment Managers en bleef het fonds beheren na het samengaan met BlackRock in 2006. Voor MLIM was hij hoofd Europese obligaties bij Union Investment in Frankfurt vanaf 1999, en daarvoor was hij vijf jaar beheerder van wereldwijde obligatieportefeuilles bij DWS.

Krautzberger leidt BlackRock's nauw samenwerkende euro-obligatie team, dat fondsen beheert middels een collegiale en gezamenlijke aanpak. Het team bestaat momenteel uit 14 beleggingsprofessionals, onder wie 10 portefeuillebeheerders. Het team wordt ondersteund door BlackRock’s grote, ervaren analistenteam dat de volledige range van wereldwijde staats- en bedrijfobligaties volgt.

 

Top 5 bedrijfobligaties in euro

Top 5 inv grade (NL) vrijstaand

Dit artikel is een samenwerking van Fondsnieuws met Morningstar en gebaseerd op data van Morningstar. Bovenstaande is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties.

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten