Kansen en risico's in aandelen door corona-virus

De wereldwijde aandelenbeurzen staan sterk onder druk als gevolg van de angst rond het corona-virus. De grote indices hebben sinds het begin van de onrust al dik 10% verloren en het eind is nog niet in zicht. Morningstar bekijkt welke aandelen getroffen worden, welke beter bestand zijn tegen de gevolgen en welke aandelen eventueel kansen bieden in het huidige marktklimaat dat geregeerd wordt door sentiment.

Robert van den Oever 06 maart, 2020 | 16:31
Facebook Twitter LinkedIn

We beginnen met de technologiesector waar de schade door de uitbraak van het corona-virus mee kan vallen. Het bedrijf Zoom dat diensten verkoopt voor online vergaderen is juist anti-cyclisch in de huidige situatie. Naarmate meer mensen niet fysiek kunnen of mogen samenkomen om te vergaderen, moeten ze thuis werken gebruikmaken van diensten zoals Zoom.

De toename van het thuiswerken speelt ook andere dienstverleners in de kaart, zoals Okta, Crowdstrike en Slack. Deze diensten zijn relatief snel en eenvoudig in te passen in een workflow en dat maakt groei op de korte termijn mogelijk.

Dat ligt anders voor aanbieders van complexere software, zoals Citrix. Als de noodzaak om thuis te blijven en niet samen te komen blijft voortduren, kunnen meer bedrijven uiteindelijk beslissen om toch dergelijke software aan te schaffen en te implementeren, mar dat heeft pas op de langere termijn effect.

Kwaliteitsnamen ondergewaardeerd
Andere namen van hoge kwaliteit die eerder overgewaardeerd waren, zijn door de beurscorrectie weer interessant geworden. Morningstar-analist Brian Colello noemt ServiceNow, Salesforce, Tyler Technologies en Microsoft.

Deze hebben een Wide Moat rating en ondervinden tamelijk weinig hinder van de corona-uitbraak. Hun activiteiten zijn wereldwijd dusdanig gespreid dat ze niet noemenswaardig afhankelijk zijn van het zwaar getroffen China dat hooguit zo'n 10% van hun omzet uitmaakt.

Financials
Veel aandelen in de financiële sector ontkomen niet aan de gevolgen van de corona-paniek, want vermogensbheerders bewegen mee met de ontwikkelingen op de financiële markten en de keuzes van hun klanten. Als de rendementen op de beurzen lager worden, voelen zij dat in hun beheerbusiness en als klanten terughoudender worden, dan loopt hun business ook achteruit.

Verdere renteverlaging, zoals de Amerikaanse Fed die de rente plotseling met 50 basispunten verlaagde, werkt nog verder negatief uit voor veel banken en andere financiële partijen. Afnemend vertrouwen zet de hele business van de banken onder druk, op langere termijn bijvoorbeeld ook investment banking als klanten voorzichtiger worden en minder gaan lenen of investeren in hun bedrijfsvoering.

Media kan profiteren
In de media en communicatie sector is het een kwestie van profiteren van gedaalde waarderingen. Disney en Comcast zijn interessante aandelen volgens Morningstar-analist Michael Hodel. Beide bedrijven exploiteren pretparken en vooral die in Azië zullen te lijden hebben onder teruglopende bezoekersaantallen nu het reizen beperkt wordt.

Maar die parken zijn slechts een deel van hun activiteiten. De kern bestaat uit succesvolle mediatitels en abonnee-televisiekanalen. Dergelijke contentleveranties worden niet geraakt door de huidige situatie.

Luchtvaart, automotive getroffen
In de industrie hebben tal van bedrijven last van afnemende business en sommige hebben daardoor al omzet- en winstwaarschuwingen moeten geven. Bijvoorbeeld Emerson en Adient hebben dat gedaan.

Ook de autofabrikanten gaan het productieverlies merken, want hun fabrieken in China liggen veel langer stil dan ze normaal zouden doen voor de vakantie rond Chinees Nieuwjaar. Dat zal onmiskenbaar tot uiting komen in de productie- en resultaatscijfers in de komende kwartalen.

Bij de luchtvaartmaatschappijen zijn de aankomende verliezen evident. Het schrappen van vele vluchten voor een langere periode, vooral in de regio Azië, zal flink voelbaar worden. 

Disruptie van productie
Fabrikanten en leveranciers die sterk afhankelijk zijn van de Chinese markt, hebben te kampen met disruptie en stilleggen van productie. Dat merken de bouwers, logistieke bedrijven en ook de consumentengoederenmakers gaan dat met vertraging voelen. Vroeg of laat zullen er in productieketens onderbrekingen ontstaan omdat bepaalde onderdelen of halffabrikaten niet meer geleverd worden of voorradig zijn.

Zelfs bedrijven als Honeywell en 3M vallen ten prooi aan de angst onder beleggers, hoewel juist zij ook een assortiment veiligheids- en beschermingsproducten hebben waar juist nu enorme vraag naar is. Die angst maakt deze twee bedrijven ondergewaardeerd en dat is een kans voor beleggers die durven.

Angst heeft ook aandelen omlaag gedrukt die sterk gericht zijn op de Verenigde Staten en waar de werkelijke resultaten niet zomaar van aangetast raken. Dat geldt voor landbouwmachinemaker Deere. Daar zit al een negatief effect van de eerder gevreesde handelsoorlog in ingeprijsd. Ook Corteva is hierdoor ondergewaardeerd geraakt (29% onder Fair Value), terwijl deze fabrikant van gewasbeschermingsmiddelen het juist van de VS moet hebben (helft van de groepsomzet) en daar zijn geen grote operationele problemen te verwachten.

 

Lees meer:

10 ondergewaardeerde aandelen met een hoog dividendrendement

3 Amerikaanse aandelen met een groeiend dividend

Ultimate Stock Pickers pakken kansen in deze 3 sectoren

Het effect van het coronavirus op de luxe-goederen sector

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten