Olieprijs sleurt olie-aandelen mee in val; zorgen over olie-dividenden

De olieprijs is ingestort door onenigheid binnen de OPEC+, het verbond van olieproducerende landen inclusief Rusland. Dat heeft grote gevolgen voor de aandelenkoersen van de oliebedrijven. Beleggers vrezen dat de dividenden van de olie-aandelen in de knel komen door de verschrompelende oliewinsten.

Robert van den Oever 10 maart, 2020 | 10:47
Facebook Twitter LinkedIn

Onenigheid binnen de OPEC+, het verbond van olieproducerende landen, heeft de olieprijs doen instorten en die sleurt de aandelenkoersen van de grote oliebedrijven mee in zijn val. Het aandeel Royal Dutch Shell moest op de Amsterdamse beurs op het diepste punt meer dan 20% prijsgeven op maandag. Op dinsdag ontstond een licht herstel met een koersstijging van zo'n 5% naar iets boven de 16 euro per aandeel. Dat is ongekend voor het aandeel Royal Dutch Shell.

De problemen ontstonden toen afgelopen vrijdag tijdens het OPEC+ overleg Rusland ineens niet meer wilde meewerken aan productiebeperkingen die de club voornemens was vanwege de afnemende vraag als gevolg van de economische vertraging door het corona-virus. Die weigering van Rusland zette Saoedi-Arabie ertoe aan om de oliekraan vol open te draaien en de markt te overspoelen met goedkope olie om een prijzenoorlog te ontketenen waar concurrenten als Rusland en de schalie-olie producenten in de Verenigde Staten flink last van hebben. Een vat ruwe olie kost nu iets boven de 30 dollar.

Kelderende koersen
Aan het begin van de nieuwe week veroorzaakte dit gekrakeel in de oliewereld een algehele beurspaniek die zorgde voor koersdalingen die we sinds de financiele crisis in 2008 niet meer gezien hebben.

Alle grote oliebedrijven en de aandelen van oliedienstverleners zoals Fugro en het Amerikaanse Schlumberger kelderden. Dat komt doordat een aanhoudend lage olieprijs op het niveau waar deze zich nu beweegt de winsten van de olieprijs doet verschrompelen. De investeringen en productiefaciliteiten zijn gecalculeerd op basis van een veel hogere olieprijs, dus als die lange tijd daaronder ligt, dan kan het niet uit.

Een lagere winst raakt op termijn ook de dividenduitkering. Olie-aandelen zijn bij uitstek dividendaandelen met een solide, hoog en tot dusver tamelijk zeker dividend. Royal Dutch Shell heeft zijn hoge dividend al decennia op niveau gehouden. Als er al ooit gesneden moest worden, dan ging dat ten koste van de inkoop van eigen aandelen. Snijden in het gewone dividend zou een zorgwekkend signaal zijn en dat zal Shell koste wat kost willen voorkomen.

Volumes sturen
Het overaanbod wordt nu gestuurd door Saoedi-Arabie. Dat heeft het land als eens eerder gedaan, eind 2018. Eerdere investeringen in exploratie en productie maken dat mogelijk. Dat kan niet ieder land. Want kleinere producenten zals Iran en Venezuela hebben problemen met productievolumes, Iran door de internationale sancties tegen het land en Venezuela door aanhoudend mismanagement van het staatsoliebedrijf. Rusland kan evenmin zijn productievolume zomaar verhogen. Wel kan het eerdere beperkingen die waren afgesproken in OPEC verband loslaten. Het volume verlagen wil Rusland ook niet, want dan speelt het zijn Amerikaanse concurrenten weer in de kaart.

Intussen loopt de werkelijke vraag naar olie terug, naarmate de economische activiteit wereldwijd afneemt als gevolg van het corona-virus en de beperkingen die overheden opleggen aan reizen en samenkomen. Minder bedrijvigheid heeft minder olie nodig en het is lastig in te schatten hoe lang dat gaat duren. In ieder geval komt er vanuit de vraagzijde vooralsnog geen stimulans voor de olieprijs. Het zijn de oliereuzen die aan de knoppen zitten en de kraan open of dicht kunnen draaien.

 

Lees meer:

Kansen en risico's in aandelen door corona-virus

Nog meer kansen en risico's in aandelen door corona-virus

Deze 8 aandelen zijn nieuw in de Morningstar Wide Moat Focus Index

- Zo verlagen de oliereuzen hun CO2-uitstoot

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten