Defensieve fondsen voor moeilijke tijden

De stemming op de beurs is omgeslagen. Hoewel veel beleggingsportefeuilles hard geraakt zullen worden, zijn er ook fondsen die in moeilijke tijden vaak beter presteren dan hun concurrenten. In tijden van neergang kunnen juist zij hun defensieve kwaliteiten bewijzen. Morningstar neemt twee van deze defensieve fondsen onder de loep.  

Jeffrey Schumacher, CFA 10 maart, 2020 | 12:46
Facebook Twitter LinkedIn

Beleggers hebben een exceptioneel decennium achter de rug waarin beursindices wereldwijd nieuwe records vestigden. Aangevoerd door de FANG-aandelen leek niets de bull markt te kunnen stoppen. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, de Brexit en andere economische zorgen werden door beleggers afgeschud en konden de bullmarkt soms tijdelijk onderbreken, maar niet serieus frustreren. Het nieuwe decennium begon dan ook voortvarend, maar een nieuw coronavirus dat de ziekte COVID-19 veroorzaakt en dat na de uitbraak in de Chinese regio Wuhan snel om zich heen greep, bleek wel in staat om de positieve stemming drastisch te doen omslaan.

Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 100.000 besmettingen met het coronavirus geregistreerd, waarbij vooral China, Zuid-Korea, Iran en Italië hard zijn geraakt. De snelle verspreiding van het virus wakkert hamstergedrag voor basisbehoeften bij mensen aan, heeft van Noord-Italië een no-go area gemaakt en dreigt de wereldwijde economie op slot te gooien. De negatieve spiraal heeft de Amerikaanse centrale bank er al toe aangezet de beleidsrente met 50 basispunten te verlagen.

Naast de zorgen om het virus kregen de financiële markten op maandag 9 maart een nieuwe dreun te verwerken, in het bijzonder de olie-industrie. Onenigheid binnen het OPEC+ kartel tussen Rusland en Saoedi-Arabië over het te voeren beleid zorgde voor een agressieve actie van de Arabieren door een prijsoorlog te starten en de productie op te voeren terwijl de wereldeconomie lang niet zo robuust oogt als een aantal maanden terug. Het gevolg was een mokerslag voor beurzen wereldwijd en voor de olieprijs in het bijzonder.

Rampzalige start
Daarmee is de start van het nieuwe decennium rampzalig te noemen. De AEX-index zakte onder de 500 punten terwijl half februari nog het niveau van 630 punten was benaderd. Beleggers vluchtten naar de veilige havens, waaronder staatsobligaties, goud en defensief geachte sectoren zoals nutsbedrijven en defensieve consumentengoederen.

Hoewel veel beleggingsportefeuilles hard geraakt zullen worden door de ontwikkelingen van dit moment, zijn er ook fondsen die in deze moeilijke tijden vaak beter presteren dan hun concurrenten. Hun defensieve insteek en conservatieve filosofie maakt dat het goede opties zijn voor beleggers om in de kern van hun portefeuille op te nemen. Ze zullen niet de sterperformers zijn in een jaar zoals 2019, maar tonen hun waarde op de moeilijke momenten die vaak plotseling optreden en heftig zijn.

DWS Top Dividende
Een voorbeeld van een defensief anker is het met een Morningstar Analyst Rating van Silver beoordeelde DWS Top Dividende. Het fonds wordt sinds 2005 beheerd door de ervaren Thomas Schüssler. De conservatieve dividendstrategie die wordt toegepast en de consistente uitvoering van het proces onderscheidt het fonds van veel van zijn concurrenten. Het fonds combineert een top-down benadering met een multi-factor model voor het generen van ideeën, gevolgd door diepgaande fundamentele bottom-up aandelenselectie. Het fonds belegt zowel in hoogrenderende aandelen als in aandelen met een aantrekkelijke dividendgroei.

Schüssler heeft een langetermijnstrategie ontwikkeld die erop gericht is outperformance te realiseren door in dalende markten beter te presteren dan de index en categoriegenoten. Daartoe investeert hij in bedrijven die sterke kasstromen genereren, een solide balans hebben en duurzame dividenden bieden. De portefeuille van het fonds kent dan ook een overweging van defensieve sectoren, waarbij nutsbedrijven per eind januari 10% van de portefeuille beslaan, twee keer zo hoog als voor andere wereldwijd beleggende dividendfondsen. Daarnaast houdt het ongeveer 10% in kas aan.

In het verleden heeft het fonds duidelijk zijn waarde bewezen in neergaande markten, en over de drie weken tot aan 7 maart is dat het fonds wederom gelukt. Het fonds verloor weliswaar 10,54%, maar bleef de MSCI World Index duidelijk voor, die 15,12% achteruit ging.

Robeco QI Global Conservative Equities
Een andere solide performer tijdens volatiele markten is Robeco QI Global Conservative Equities, dat voor de C EUR share class een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft. Dit fonds maakt gebruik van een volledig kwantitatief beleggingsproces dat gebaseerd is op de research die bij Robeco wordt gedaan naar factorbeleggen.

Het fonds wordt beheerd door een solide team onder leiding van Pim van Vliet en vertrouwt op de academische research die wordt uitgevoerd door een team geleid door David Blitz. De aanpak van het fonds heeft de tand des tijds doorstaan en kenmerkt zich door zijn robuuste, herhaalbare en consistente methodiek. Het fonds prefereert aandelen met een lage volatiliteit, maar kijkt daarnaast ook naar waarderingen en momentum.

De portefeuille van 250 aandelen is zeer gespreid, wordt maandelijks geherbalanceerd en de omloopsnelheid is met minder dan 25% laag te noemen. Het fonds heeft in het verleden zijn defensieve kracht getoond, en zo ook in de afgelopen drie weken waarin het 12,81% verloor en daarmee de index met 2,31 procentpunt versloeg.

 

Lees ook eerdere columns van Jeffrey Schumacher:

- Stermanager versus teambenadering

Generatiekloof

Wisseling van de wacht

Hoe diversiteit in beleggingsteams kans op outperformance kan vergroten

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeffrey Schumacher, CFA  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten