Nu de corona-crisis om zich heen grijpt en de omzet en winst van veel bedrijven een gevoelige knauw krijgen, besluiten sommige bedrijven om hun dividend te verlagen of zelfs helemaal te schrappen. Een verstandige maatregel om cash binnenboord te houden, maar een domper voor de dividendbeleggers.
Veel cyclische bedrijven, die hun omzet snel en hevig zien teruglopen zijn de eerste die hun dividend aanpassen. Uitzender Randstad bijvoorbeeld, ziet af van dividenduitkering. En dividendkampioen Royal Dutch Shell schort zijn aandeleninkoop op. Wel blijft het reguliere dividend vooralsnog van kracht.
Morningstar onderzoekt hoe je erachter kunt komen of het dividend van een bedrijf gevaar loopt. Een indicatie is een extreem hoog dividendrendement. Dat lijkt aantrekkelijk, maar als het dividend te hoog is in verhouding tot de winst per aandeel, dan is dat niet houdbaar, en ligt verlaging of schrappen op de loer.
Morningstar's Dan Lefkovitz, strateeg in het Morningstar Index team, vetelt in deze video waar op te letten als het gaat om dividend. Wees selectief, hou niet te zeer vast aan historische track records op dividendgebied en beoordeel de financiële soliditeit van de balans van een bedrijf.
Dat laatste kan aan de hand van wat Lefkovitz de 'distance to default' noemt. Bekijk de video waarin hij dit toelicht.
Bekijk ook:
- Zo ontdek je koopkansen in de huidige bear-markt
- Hoe zeker is het dividend van de oliereuzen?