Top 5 Aandelen China: JPMorgan aan kop

De coronapanemie houdt de wereld nog altijd in de greep. Wereldwijd daalden aandelen in een maand tijd met crica 30%. Hoe verrassend is het dat juist in al die hectiek Chinese aandelen tot de best presterende aandelen behoren dit jaar?

Ronald van Genderen 14 mei, 2020 | 9:28
Facebook Twitter LinkedIn

shanghai

We leven in bijzondere tijden met het coronavirus dat de wereld in haar greep houdt. Wereldwijd is de invloed van de crisis voelbaar, zowel op de economie als het sociale leven.

Hoe groot de daadwerkelijke impact is, zal wellicht pas achteraf blijken. Want hoewel diverse landen inmiddels de strengste maatregelen van hun lockdown regime voorzichtig loslaten, is daarmee niet gezegd dat het einde van de crisis bereikt is.

Het lijkt inmiddels ondenkbaar, maar veel mensen hebben het virus onderschat. Aan het begin van het jaar werd nauwelijks gedacht dat het virus om zich heen zou grijpen buiten China, het land waar in december 2019 de eerste besmetting werd geconstateerd. Pas eind feburari drong de ernst van de situatie goed door. In ieder geval als we dit aflezen aan de ontwikkelingen op de financiële markten.

Tot en met 23 februari kenden wereldwijde aandelenmarkten een prima begin van het jaar. Aandelen zetten hun positieve koersverloop uit 2019 zelfs rustig voort. Maar vanaf dat moment duikelden beurzen wereldwijd in een vrije val omlaag. In een maand tijd, op 23 maart toen een (voorlopig) dieptepunt werd bereikt, noteerde de MSCI World index een verlies van ruim 30% (in euros).

Met dergelijke dieprode koersenborden, zou je een bloedbad verwachten voor Chinese aandelen. Immers hier ontstond de crisis en werden als eerste drastische beperkingen op het economische en sociale leven ingevoerd. Maar niets is minder waar en hoe opmerkelijk is dat? Zeker met het oog op de heftige reacties op de wereldwijde financiële markten, waarbij centrale banken zelfs fors ingrepen om de kalmte terug te laten keren.

Chinese aandelen presteren beter

Chinese aandelen behoren dit jaar zelfs tot de best presterende markten ter wereld. Daarbij maakt het niet uit of we kijken naar de zogenaamde H-shares, oftewel de aandelen van Chinese bedrijven die zijn genoteerd aan de beurs van Hong Kong of op een buitenlandse beurs of de A-shares, de aandelen die zijn genoteerd aan beurzen op het Chinese vasteland, zoals Shanghai en Shenzen. Zo staat de MSCI China index (die de koersprestaties van H-shares volgt) dit jaar tot en met eind april op een verlies van 2,18%. De China A Onshore index doet het zelfs iets beter met een verlies van slechts 0,83%. Ter vergelijking, de MSCI World noteert over dezelfde periode een verlies van meer dan 10% en de MSCI Europe staat bijna 18% lager.

Kijkend naar de best presterende aandelen in de MSCI China index dan valt al snel op dat enkele index zwaargewichten hun voeten redelijk droog hebben gehouden. Internet retailgigant Alibaba boekte een verlies van slechts 2%. Echter, internetbedrijf Tencent behaalde een positief rendement van meer dan 14%, ongeveer evenveel als NetEase. Online retailer JD.com deed daar nog een schepje bovenop met een positief rendement van meer dan 25%. Hoewel beleggers ook niet ontevereden zullen zijn met het rendement van ruim 15% op aandelen TAL Education, dat zich onder andere bezighoudt met online educatie. Daarmee lijkt de dominantie van online bedrijven op de Chinese aandelenmarkt een belangrijke verklaring achter de goede relatieve prestaties dit jaar.
In de top 5 van deze week de vijf best presterende Chinese aandelenfondsen over de eerste vier maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

Strategie met hoge overtuiging

De eerste plaats is weggelegd voor JPM China Fund. Het fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver (voor de aandelenklasse zonder distributievergoeding). Die hoge convictie wordt onder meer gedreven door de hoofdbeheerder, Howard Wang, die het fonds in januari 2016 onder zijn hoede nam. Hoewel dat een relatief korte periode op dit fonds betekent, heeft hij al veel ervaring opgedaan als beheerder van JPM Greater China. Op beide fondsen past hij zijn consistente, op groei en kwaliteit gerichte filosofie toe. In de portefeuille met circa 70 namen, treffen we daarom veel bedrijven aan die vooral online actief zijn. Onder hen Tencent, Alibaba en NetEase. Echter, ook diverse aandelen in de sector gezondheidszorg leverden goede prestaties, zoals top 10 positie WuXi Biologics.

top 5 china

Een trede lager staat Mirae Asset China Growth Equity Fund. Phil Lee beheert dit fonds pas sinds maart 2019 en doet dat vaaf februari samen met Wei Wei Chua. De doelstelling van het fonds is met hen aan de knoppen onveranderd gebleven. De beleggingen in de portefeuille zijn met name groeibedrijven die actief zijn in de sectoren consumentengoederen, e-commerce en gezondsheidszorg. Veel bedrijven in de slechts 28 namen tellende portefeuille hebben dan ook goed gepresteerd. Maarliefst 18 behaalden een positief rendement over de eerste vier maanden van 2020. Onder deze namen treffen we Tencent, TAL Education Group en Kweichow Moutai.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten