Fonds van de Week: Neuberger Berman EMD - Hard Currency

Dit fonds onderscheidt zich door een ervaren en deskundig team, een goed opgebouwd proces dat zich bewezen heeft en een uitstekend track record. Het Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency fonds verdient daarom volgens Morningstar een Morningstar Analyst Rating van Gold, en dat is de hoogst haalbare.

Jeroen Siecker 24 juni, 2020 | 15:17
Facebook Twitter LinkedIn

Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency  in het kort

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency

De beheerders van het Neuberger Berman Emerging Market Debt Hard Currency fonds zijn zeer ervaren in opkomende markten obligaties en krijgen bovendien ondersteuning van een groot en deskundig team. De overtuiging van Morningstar-analist Jeroen Siecker op hoofdbeheerder Bart van der Made en zijn mensen is dan ook groot.

Het beleggingsproces biedt vrijheden die de beheerders goed weten te benutten. Het proces heeft zich in de loop van de tijd bewezen en heeft geresulteerd in een sterk track record. Alles bij elkaar krijgt dit fonds  een Morningstar Analyst Rating van Gold, de hoogst haalbare beoordeling.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W NB EMD HC I USD Acc grafiek 0

Fvd W NB EMD HC I USD Acc grafiek

 

Beheerteam
Hoofdbeheerder Bart van der Made en co-manager Mike Reyes leiden de strategie sinds de start in mei 2013. Van der Made begon zijn beleggingscarrière in 1997 bij NN IP en hij bekleedde daar verschillende functies, eerst als econometrist bij de afdeling landenrisico, later als een schuldeconoom op het gebied van opkomende markten. In 2005 promoveerde hij tot senior portefeuillemanager.

Voordat hij in 2013 bij Neuberger Berman kwam, leidde Van der Made het NN (L) Renta Fund EMD Hard Currency van 2009 tot 2013. Hij werkte daar ook met Reyes, die daar voornamelijk bezig met opkomende Aziatische staatsobligaties in harde valuta, een rol die vergelijkbaar is met de rol die hij momenteel heeft bij Neuberger Berman.

Van der Made en Reyes kunnen rekenen op de steun van EMD co-hoofden Rob Drijkoningen en Gorky Urquieta om de top-down positionering te bepalen. Van der Made, Reyes en een team strategen richten zich op bottom-up landenselectie. Voor blootstelling aan bedrijven in opkomende markten, leunen de managers op het 10-koppige bedrijventeam onder leiding van Nish Popat en Jennifer Gorgoll. De beheerders zijn zeer ervaren in emerging market debt, met een gemiddelde ervaring van meer dan 20 jaar. Gezien de bovengemiddelde grootte van het team, het ervaringsniveau en het robuuste track record beschouwen we hen  als een van de beste in de categorie. We handhaven de People-beoordeling van High.

Fondshuis
Neuberger Berman's aantrekkelijke eigendomsstructuur, bescheiden benadering van groei, en de bereidheid om te innoveren moeten het door een veranderende beleggingssector helpen navigeren en leiden tot een Above Average score op de Parent Pillar.

Het bedrijf is voortgekomen uit de ineenstorting van Lehman Brothers in 2008 met een nieuwe eigendomsstructuur. Meer dan 500 partners - ongeveer een kwart van alle werknemers - bezitten nu samen het bedrijf. Velen zijn beleggingsprofessionals, en hun mede-eigendom van de bedrijf bindt hun belangen aan het succes ervan.

Onder CEO George Walker heeft de gestage groei geholpen om te diversifiëren met minimale verstoring. Neuberger Berman neemt doorgaans elk jaar een paar bewezen beleggingsteams of kleine fondshuizen over. Recentelijk is in 2018 Cartesian Re toegevoegd, een aanbieder van verzekeringsgerelateerde strategieën. In 2019 kwam er een Japans aandelenteam bij en in 2020 een particuliere vastgoedgroep. Het fondshuis is ook uitgebreid in Europa en Azië. Instellingen zijn haar belangrijkste klanten, die stabiliteit verlenen aan
de activa-basis van de onderneming, die 356 miljard dollar bedroeg per december 2019.

Het 81-jarige fondshuis is niet vaak baanbrekend, maar staat wel open voor innovatie. In 2017 nam het nieuwe leiders aan voor de jonge maar snelgroeiende ESG en data-analyse initiatieven. Daar valt nog meer werk te verzetten, maat de stappen die zijn genomen geven aan dat Neuberger Berman zich aanpast aan de trends in fondsbeheerder zonder dat het zichzelf voorbijloopt.

Proces
Het proces bij Neuberger Berman is identiek aan het proces dat de managers hebben toegepast bij NN IP sinds 2000. Het is vooral gericht op bottom-up landenselectie en in mindere mate op top-down bètabeheer, positionering naar duratie en allocatie van bedrijven. Het uitgangspunt is de maandelijkse top-down evaluatie. Die wordt besproken met het hele emerging markets debt-team en houdt rekening met marktomstandigheden, mentale en technische factoren van de strategie en (relatieve) waarderingen.

De tweede fase is de bottom-up landenanalyse waarin zowel kwantitatieve (60%) als
kwalitatieve (40%) factoren meespelen. Vervolgens wordt de resulterende landenbeoordeling vergeleken met de daadwerkelijke actuele landenverdeling. Voor de uiteindelijke obligatieselectie worden onder andere de rentecurve, liquiditeit en relatieve spreadontwikkeling in overweging genomen. De interne richtlijnen van de strategie bieden de managers een relatief grote mate van vrijheid. Dit maakt off-benchmark beleggen mogelijk in opkomende-markten bedrijven (tot 15%). De geselecteerde bedrijven zijn obligaties met een hoge overtuiging.

Blootstelling aan opkomende markten in lokale valuta luidende valuta's of obligaties in lokale valuta zijn verboden terrein voor de beheerders. Om de liquiditeit van de portfolio te bewaken, gebruikt het team een intern ontwikkeld model. Al met al vinden we dit een sterk proces dat goed wordt uitgevoerd en daarom verdient het een processcore van High.

Prestaties
Onder leiding van Bart van der Made heeft het fonds het goed gedaan ten opzichte van zijn categoriegenoten en komt het uit in het bovenste deciel van zijn categorie over de afgelopen zeven jaar terugkijkend vanaf eind mei 2020 (op basis van de clean share class I). Het versloeg het grootste deel van zijn actieve en passieve concurrenten en bleef slechts 2 basispunten achter bij zijn benchmark, de JPM EMBI Global Diversified, op voor risico gecorrigeerde basis. Meer recent is het fonds niet immuun gebleken voor het coronavirus en de turbulentie in het eerste kwartaal van 2020. De strategie belandde in het zesde deciel van zijn categorie en bleef daarmee 81 basispunten achter bij zijn benchmark.

Kijkend naar het beperken van verliezen, blijkt dat de downside-capture ratio over de afgelopen drie jaar hoger was (111,98%) dan ldie van concurrenten (105,62%), en ook de maximale drawdown ten opzichte van zijn benchmark was de afgelopen drie jaar veel hoger (negatief 15,90% versus negatief 14,76%).

De focus op bottom-up landenselectie, met top-down bètabeheer, werkte niet goed voor de overwogen positie in Sri Lanka en Angola vanaf het begin van het jaar tot eind mei 2020. Argentinië gaf opnieuw tegenwind voor het team, omdat het land op weg was naar de  negende keer in gebreke blijven op zijn verplichtingen sinds de stichting van de republiek Argentinië.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse I laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van de benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Gold.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van Neuberger Berman Emerging Market Debt - Hard Currency USD I Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Obligaties Wereldwijd Emerging Markets, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W NB EMD HC I USD Acc tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- Kempen Global Small-cap

BlackRock Emerging Markets Bond

Alger Small Cap Focus

Vontobel Asia Pacific Equity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Jeroen Siecker  Manager Research Analyst, Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten