Fondsbeleggers hebben er weer zin in, niet alleen qua instroom van vermogen, maar ook qua risico, zo blijkt uit de fondsstromen over de maand juni. De afgelopen maand markeert de derde maand van toegenomen instroom en risicobereidheid. Beleggers stapten in meer risicovolle categorieën, met name aandelenfondsen en bepaalde obligatietypen.
De totale netto-instroom over mei bedraagt 63 miljard euro, hoger dan de 53 miljard euro van mei en de 48 miljard euro van april, en tevens het hoogste niveau sinds februari dit jaar.
Het jaar 2020 tot dusver is een jaar met twee gezichten: in februari brak de hel los als gevolg van de angst op de financiële markten voor de impact van het corona-virus. Vervolgens grepen overheden en centrale banken in met uitgebreide steunmaatregelen waardoor de markten weer opveerden. Dit resulteerde in een uistroom van 148 miljard euro in het eerste kwartaal en aansluitend 164 miljard euro instroom in het tweede kwartaal.
Obligatiefondsen gingen voorop met 37 miljard euro netto-instroom in juni en 105 miljard in het eerste kwartaal. Aandelenfondsen haalden 19 miljard euro op in juni en 51 miljard in het tweede kwartaal. Dat compenseerde de 41 miljard euro aan uitstroom van het eerste kwartaal ruimschoots.
Actief versus passief
Actieve fondsen profiteerden van de vraag naar obligatieproducten, met name bedrijfsobligaties en high yield. Ook actieve wereldwijde opkomende markten obligatiecategorieën deden het goed, en positief nieuws daar was al een tijd geleden, sinds december 2019. Passieve obligatiefondsen zorgden voor een recordinstroom van 11 miljard euro.
Actieve aandelenfondsen profiteerden ook, en de instroom bereikte het hoogste niveau in 29 maanden. en aandelenfondsen die zijn gericht op wereldwijde groei. Wereldwijde large-cap groei en gemengd, en technologie-aandelen deden het goed.
Na een lastige maand mei kwamen de passieve aandelenfondsen weer op positief terrein, maar nog wel duidelijk onder de gemiddelde maandinstroom van de afgelopen twee jaar. Opmerkelijk was de comeback van passieve eurozone large-cap aandelenfondsen.
Instroom op fondscategorie-niveau
Bij obligaties mocht euro corporate bond zich verheugen in ruim 5 miljard euro aan nieuw opgehaald vermogen en daarmee komt het aan kop, nadat deze categorie het vorige maand ook al goed deed.
Door de aanhoudende vraag naar technologie-aandelen haalt de instroom in deze categorie ook deze maand de top-5. Actieve wereldwijde large-cap groei fondsen deden het ook goed. Een individueel fonds met een van de hoogste instromen was het ASN Duurzaam Aandelenfonds dat in zijn eentje al 520 miljoen euro ophaalde. Ook het BGF World Technology Fund was populair.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
In juni bleven alternative multistrategie fondsen kampen met fikse uitstroom. Behalve in februari 2020 gaat het al sinds mei 2018 bergafwaarts met dit type fondsen.
Ook fondsen in grondstoffen hadden het zwaar. In de maanden voor juni hadden tegendraadse beleggers positie ingenomen op een te verwachten herstel van de olieprijs en die trokken zich weer terug.
Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt ING boven aan de lijst omdat het 20 nieuwe allocatiefondsen in de Nederlandse markt heeft gezet die samen 8,5 miljard euro aan nieuw vermogen ophaalden.
Pimco profiteerde wederom van obligatiebeleggers die naar yield zochten en 4,45 miljard euro aan nieuw geld binnenbrachten. Pimco GIS Global Investment Grade Credit Fund haalde 1,1 miljard op in juni en het Pimco Income bijna 1 miljard.
Aan passieve zijde gaat iShares aan kop, op ruime afstand gevolgd door Xtrackers.
Uitstroom per fondshuis
Eastspring, dat zich richt op opkomende markten, had het meest te lijden. Dat kwam echter door de categorie USD corporate bonds. Bij Invesco was er sprake van uistroom uit de alternatives producten.
Aan de passieve kant werd WisdomTree het hardst geraakt doordat energie ETC's in moeilijkeden kwamen door de schommelingen van de olieprijs waardoor er een aantal dicht gingen.
De grootste fondsen
Pimco GIS Income is onveranderd de grootste en daar droeg de 935 miljoen euro instroom in juni weer aan bij. Wel is het zo dat de enorme uistroom van afgelopen maart nog niet volledig is goedgemaakt door nieuwe instroom.
Bij de passieve fondsen moesten koploper iShares Core S&P 500 ETF en nummer twee Vanguard S&P 500 ETF terrein prijsgeven. Dat was tegengesteld aan het beeld dat de Amerikaanse aandelenmarkt als geheel liet zien, en ook het beeld bij actieve aandelenfondsen.
Lees meer:
- Fund flows mei: herstel zet door en meer risicobereidheid
- Fund flows april: goede maand voor beleggingsfondsen