Europese ETF’s leven weer op na coronadip in eerste kwartaal

Het totaal beheerde vermogen in Europese ETF’s zit al bijna weer op het niveau van vóór de coronacrisis. In het tweede kwartaal steeg de instroom in ETF’s met 16%. Vooral obligatie-ETF’s waren populair.

Rentsje de Gruyter 17 augustus, 2020 | 13:44
Facebook Twitter LinkedIn

In het tweede kwartaal trokken Europese ETF’s na een dalletje in het eerste kwartaal veel nieuw kapitaal aan: in totaal 33,4 miljard euro. Deze ontwikkeling volgde op een kwartaal waarin beleggers juist geld weghaalden uit ETF’s. In het eerste kwartaal verdween zo 4,4 miljard euro uit ETF’s in Europa. Dat blijkt uit een kwartaalupdate van Morningstar-analist Jose Garcia-Zarate.

Het totaal beheerde vermogen in ETF’s met Europa als domicilie, kwam aan het eind van het tweede kwartaal uit op 903 miljard euro. In het eerste kwartaal was dit met 780 miljard euro nog een stuk lager.

ETF flows Q2 2020 exhibit 1

 

ETF flows Q2 2020 exhibit 2

Obligatie-ETF's favoriet
Opvallend was de sterke voorkeur van beleggers voor ETF’s in obligaties. Die trokken maar liefst 70% van de totale kapitaalinstroom aan in het tweede kwartaal (namelijk 23,3 miljard euro). Dat is te verklaren door alle maatregelen die de centrale banken in zowel de EU als de Verenigde Staten namen om de economie voor een vrije val te behoeden. Veruit het populairste onder beleggers waren Europese bedrijfsobligaties, maar Amerikaanse bedrijfs- en staatsobligaties deden het ook goed.

ETF flows Q2 2020 exhibit 6

iShares de grote winnaar
iShares profiteerde het meest van deze ontwikkeling: de Amerikaanse vermogensbeheerder haalde 19,4 miljard euro binnen dankzij zijn sterke positie op de Europese markt waar het obligatie-ETF’s betreft. Daarmee waren zijn Europese obligatie-ETF’s goed voor bijna 60% van de totale instroom in deze markt.

ETF flows Q2 2020 exhibit 7

Beleggers kochten in het tweede kwartaal veel minder aandelen-ETF’s: in totaal investeerden ze daarin 4 miljard euro. Dat lijkt te passen in de tendens van mensen om in deze woelige tijden zekerheid te zoeken; daarom stappen ze óf in obligaties óf in duurzame ETF’s.

Duurzame ETF's
Wat duurzaam beleggen betreft: de totale instroom in deze ETF-categorie bedroeg 6,7 miljard euro, terwijl dit in het eerste kwartaal nog 5,8 miljard was. Het beheerd vermogen steeg in deze categorie maar liefst met 33% naar 47,2 miljard euro. Daarmee zit nu 5,2% van het totaal beheerde ETF-vermogen binnen Europa in duurzame ETF’s. In het eerste kwartaal was dit nog 4,6%.

ETF flows Q2 2020 exhibit 3

Winnaars en verliezers
De sterkste twee stijgers in het tweede kwartaal waren ETF’s die een mix aanboden van wereldwijde large-cap aandelen en ETF’s in technologie-aandelen. De grootste verliezers waren ETF’s in Amerikaanse large-cap waarde-aandelen en wereldwijde indirecte vastgoedfondsen.

ETF flows Q2 2020 exhibit 4

De data laten zien dat beleggers voorzichtig bleven opereren in april en mei: beide maanden was de uitstroom van kapitaal in aandelen-ETF’s net wat hoger dan de instroom. Wel is goed mogelijk dat zij een deel van dit kapitaal vervolgens weer herinvesteerden in duurzame aandelen-ETF’s. In de top-10 van aandelen-ETF stonden het tweede kwartaal per slot drie duurzame partijen.

ETF flows Q2 2020 exhibit 5

 

Lees meer:

- Opnieuw recordinstroom bij duurzame fondsen

- Fund flows juni: risicobereidheid houdt aan

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten