De techbedrijven zijn al jaren de robuuste groeiers van het universum, maar die trend werd versterkt door de coronacrisis. Dit kwam ook tot uiting in de sterke bedrijfscijfers over het tweede kwartaal, die de marktkapitalisatie van Apple, Amazon, Facebook en Alphabet voortstuwde tot boven de vijf biljoen dollar.
Alleen Apple is al bijna twee biljoen dollar waard, wat niet ver verwijderd is van de totale marktkapitalisatie van de Russell 2000 index. Het bedrijf onder leiding van CEO Tim Cook heeft inmiddels een weging van 6,4% in de S&P 500 index, dat is de grootste weging van een individueel aandeel in deze index over de afgelopen 40 jaar.
Tech domineert S&P 500
De FAANGM’s gezamenlijk hebben een weging van 23% in de S&P 500. Daarmee domineren ze de index, die daar tot op heden dankbaar van profiteert. Sinds 2013 heeft de S&P 500 een rendement van 155% gerealiseerd, waarbij de FAANGM’s 522% in waarde stegen en de overige aandelen in de index een plus van 81% bij elkaar sprokkelden.
In het kielzog van dit gerenommeerde en selecte gezelschap vinden we een aantal andere bedrijven die stevig zijn geroeid en ook regelmatig de aandacht op zich vestigen. Tesla is wellicht de meest spraakmakende van allemaal. De autobouwer onder leiding van de excentrieke en onvoorspelbare Elon Musk maakte in juli bekend voor het vierde achtereenvolgende kwartaal zwarte cijfers te hebben geschreven.
Het veroorzaakte een jubelstemming onder beleggers en met een rendement van 242% behoort Tesla tot de drie best presterende aandelen in de MSCI World Growth index in 2020. De enige aandelen die beter presteerden waren Zoom Video Communications (+273%) dat profiteerde van de coronacrisis dankzij alle vergaderende thuiswerkers en biotechbedrijf Moderna (+278%), dat een veelbelovend coronavaccin ontwikkelt.
Achterblijvers
Toch zijn er binnen de MSCI World Growth index ook aandelen die fors gedaald zijn. De luchtvaartsector met bedrijven als Quantas Airways, Airbus en Boeing zagen allen meer dan de helft van hun beurswaarde verdampen. Ook entertainment bedrijven als LiveNation, modehuis Burberry en hotelketen Hilton staan duidelijk onder druk als gevolg van de lockdowns en social distancing.
De sterke prestaties van groeiaandelen hebben veel beleggers ertoe aangezet om in beleggingsfondsen of ETFs te beleggen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap groei. De netto-instroom bereikte afgelopen kwartaal een absoluut recordniveau van bijna 12 miljard euro, veruit het hoogste niveau in de afgelopen 10 jaar. De totale netto instroom van 14,8 miljard euro staat ook in schril contrast met de cijfers voor waarde fondsen: een netto uitstroom van 2,7 miljard euro.
Uitzonderlijke rendementen
Gegeven de spectaculaire rendementen die sommige groeiaandelen year to date hebben gerealiseerd is het niet verwonderlijk dat de rendementen van de best presterende fondsen in de Morningstar categorie aandelen wereldwijd large-cap groei uitzonderlijk zijn. Gemeten naar het rendement over januari tot en met eind juli 2020 treffen we meerdere fondsen van het in Edinburgh gevestigde Baillie Gifford, een expert in het beleggen in groeiaandelen en een fondshuis dat volgens de analisten van Morningstar tot de beste in de industrie behoort.
Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth Fund op 1
Het Baillie Gifford Worldwide Long Term Global Growth Fund staat met een rendement van 46,3% fier bovenaan. Het fonds is een puur bottom-up gedreven, los van de benchmark beleggend fonds dat zich focust op het vinden van exceptionele bedrijven wereldwijd die significante groei kunnen bewerkstelligen. Het is een strategie die wordt beheerd via een geconcentreerde portefeuille van 30-60 aandelen die voor lange tijd worden aangehouden getuige de omloopsnelheid van gemiddeld 10% per jaar.
Het team dat deze strategie beheert bestaat uit vier ervaren managers die allen meer dan twee decennia ervaring hebben opgedaan en al hun hele carrière bij Baillie Gifford werkzaam zijn. Het kwartet heeft veel van de winnaars in 2020 in de portefeuille zitten. Amazon is de grootste positie in het fonds, met een weging van 8%. Tesla, Zoom Video Communications, Shopify en Adyen zijn voorbeelden van bedrijven die dit jaar uitstekend hebben gepresteerd. De portefeuille is belegd in vier aandelen die year to date op verlies staan, met Inditex als grootste verliezer met een min van 28%.
Morgan Stanley INVF Global Advantage op 2
Nummer twee is Morgan Stanley INVF Global Advantage, dat wordt beheerd door het gerenommeerde Counterpoint Global team onder leiding van Dennis Lynch. Het team van Lynch is van de buitencategorie en Lynch zelf is door Morningstar in Amerika in 2013 uitgeroepen tot fondsmanager van het jaar voor Amerikaanse aandelen.
Het team beheert diverse groei-gefocuste Amerikaanse aandelenfondsen waarmee het gehele marktkapitalisatiespectrum bestreken wordt, maar dit is de wereldwijde variant van MS INVF US Advantage, dat een Morningstar Analyst Rating van Silver heeft. De geconcentreerde portefeuille en langetermijnfocus zijn kenmerken van de strategie, die belegt in gevestigde bedrijven van hoge kwaliteit met een sterke merkbekendheid, duurzame concurrentievoordelen, sterke free-cash-flow rendementen en een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal. E-commercebedrijf Shopify is hier de grootste positie, gevolgd door Sea en Spotify.
Top-5 wereldwijde groeiaandelen