Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Fonds van de Week: M&G Optimal Income Fund

Het beleggingsproces van het M&G Optimal Income Fund is gelijk aan dat van het al langer bestaande Britse zusterfonds waar de afwezigheid van beperkingen zich heeft bewezen. De ervaren beheerders benutten de mogelijkheden voor het volledige obligatie-universum goed en de Morningstar Analyst Rating blijft gehandhaafd op Silver.

Robert van den Oever 26 augustus, 2020 | 17:51
Facebook Twitter LinkedIn

M&G Optimal Income Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: *****
Beheerteam: High
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: Above Average

M&G Optimal Income Fund

Deze strategie past een gevestigd en bewezen beleggingsproces toe en het beheerteam is ervaren in beheer gedurende verschillende stadia van de credit cyclus. Dat heeft het team al bewezen bij de al langer bestaande Britse variant van dit fonds. Deze Europese, in Luxemburg gevestigde variant is op de markt sinds september 2018. 

Het team maakt goed gebruik van de afwezigheid van beperkingen en benut de mogelijkheden voor allocatie doorheen het volledige obligatie-universum. De Morningstar Analyst Rating voor de 'clean share class' die relevant is voor particuliere beleggers, blijft gehandhaafd op Silver.

 

Uitgebreide toelichting

Fvd W  MG Optimal Income Fund grafiek vrijstaand

 

Beheerteam
Hoofdbeheerder Richard Woolnough is een van de meer ervaren obligatiemanagers in de industrie meen een carrière die is begonnen in 1985. Hij trad in januari 2004 in dienst bij M&G en heeft daar het fonds M&G Optimal Income geleid sinds de lancering in december 2006. Hij heeft ook leiding gegeven aan M&G Corporate Bond en M&G Strategic Corporate Bond met sterke resultaten op lange termijn. Voorafgaand aan M&G had Woolnough een goede staat van dienst opgebouwd met het beheren van obligatiefondsen bij Old Mutual vanaf 1995.

Zijn ervaring met het beheren van creditfondsen over verschillende stadia van de marktcyclus en zijn macro-economische opvattingen zijn van onschatbare waarde gezien het belang van top-down weergaven van het proces. Hij profiteert ook van regelmatige uitwisselingen met M&G's 12 andere beheerders van vastrentende-waarden fondsen, die hun eigen expertisegebieden hebben. Dit is inclusief plaatsvervangend manager Stefan Isaacs, die in 2001 bij de groep kwam en die M&G European Corporate Bond en M&G Global High Yield Bond beheert, en tevenbs plaatsvervangend CIO van publiek genoteerde obligaties is.

Woolnough maakt gebruik van het 37-koppige team van kredietanalisten van M&G dat eigen onderzoek uitvoert. We zijn positief over de kracht en de ervaring van het team. Alles bij elkaar zorgt de ervaren beheerder in cmbinatie met een sterk en stabiel team voor een People Pillar rating van High.

Fondshuis
Het fondsaanbod van M&G is verstandig, en het bedrijf heeft over het algemeen afgezien van lancering van trendy fondsen. Zijn goed toegeruste beleggingsteams kunnen bogen op een aantal ervaren managers met een lange staat van dienst. De beloningsstructuur is redelijk, met bonussen die zijn gekoppeld aan de prestaties van fondsen over drie jaar ten opzichte van vergelijkbare fondsen en/of een benchmark.

Hoewel de nadruk historisch gezien lag op onafhankelijkheid en individuele verantwoording, vooral voor een gevestigde portefeuille managers, switchte het fondshuis in 2019 naar team-based bonuspools. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het team deze verandering oppakt en of dit gevolgen heeft voor de stabiliteit in het team. 

Sommige recente overgangen van beheerders hebben teleurgesteld, omdat ze onduidelijk waren of omdat onervaren managers werden benoemd op posities bij belangrijke producten. Wij vinden ook dat het fondshuis meer kan doen, vanwege de schaalgrootte, om voordelen door te geven in de vorm van lagere kosten. Interne reorganisaties moeten daar ook bij helpen. Het oordeel op de Parent Pilar is Average.

Proces
Deze strategie is het meest flexibel binnen de door Richard Woolnough beheerde fondsenreeks van M&G. De aanpak zonder beperkingen maakt het mogelijk om posities tot 100% (zonder minimum) in te nemen in investment grade corporates, high-yield en staatsobligaties, en tot 20% in aandelen (aangehouden wanneer het eigen vermogen van een bedrijf vergeleken  met zijn schuld goedkoop lijkt). Emittentenlimieten zijn afgetopt op 5% voor investment-grade, 3% voor lager dan investment grade, en 2% voor aandelen.

Duratie wordt actief beheerd en varieerde tussen 1,5 en 8,0 jaar sinds de start van de strategie in 2006. Woolnough's expertise in macroanalyse en beleggen in vastrentende waarden ondersteunt het proces en is de sleutel tot onze bovengemiddelde procesbeoordeling. De benadering combineert zijn macro-opvattingen, gevormd in samenwerking met het vastrentende team van M&G, met bottom-up kredietaanbevelingen van M&G's kredietanalisten, maar Woolnough behoudt de uiteindelijke discretie. Zijn top-down visie bepaalt de positionering van duratie en yieldcurve, allocatie naar in investment-grade, high-yield en staatsobligaties, en sectorposities.

M&G's team van 37 kredietanalisten, onderverdeeld in sectorverantwoordelijkheden, stuwt het eigen onderzoek. Analisten kennen interne beoordelingen toe aan credits op basis van de commerciële en financiële fundamentals van een bedrijf, de obligatiestructuur, en convenanten. Ze bewaken risico's op in gebreke blijven door lijsten met de aanduidingen "to watch" en "at risk".

Prestaties
Hoewel dit fonds pas in september 2018 is gelanceerd, is het beheerd door hetzelfde team met dezelfde beleggingsstrategie als het Britse zusterfonds. Daar kunnen we dus rekening mee houden wat betreft de resultaten op lange termijn. Vanaf de start in 2006 tot juni 2020 heeft de Britse variant ruimschoots beter gepresteerd dan de categorie cautious allocation op zowel absolute als risico-gecorrigeerde basis. Het vermogen van Richard Woolnough om kantelmomenten in de markt te herkennen is een van de belangrijkste drijfveren achter het rendement gebleken.

Hij verminderde het risico fors vóór de marktcrash van 2008, terwijl hij er snel bij was om in 2009 juist weer meer risico te nemen door op de rally mee te liften via aandelen en BBB en A rated obligaties. Zijn agressieve duratie-onderweging standpunt werkte negatief van 2014 tot medio 2016 toen rendementen op staatsobligaties daalden, maar hielp juist in de tweede helft van 2016 en in 2017. 

De prestaties in 2018 werden negatief beinvloed door long spread duration bij investment grade aangezien de spreads in het vierde kwartaal toenamen, een overweging in achtergestelde financials en aandelen blootstelling. In 2019 boekte de strategie een solide positief rendement maar presteerde het marginaal ondermaats in vergelijking met concurrenten. Blootstelling aan investment-grade credits van hoge kwaliteit, financials en ook high yield hielpen, maar een onderwogen positie in de looptijd van de Britse rente zorgde voor achterblijven van resultaat, en dat was ook de belangrijkste reden voor het achterblijven in 2020 tot dusver.

Kosten
De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse C laten dit fonds uitkomen in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie. Op basis van de verbeterde beoordelingsmethodologie achter de People, Process en Parent Pillars van de Morningstar Analyst Rating, die meer nadruk legt op kosten en verwachte relatieve benchmarkprestaties, denken we dat dit fonds in staat zal zijn om positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. Dit fonds heeft een Morningstar Analyst Rating van Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van M&G (Lux) Optimal Income Fund C EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Mixfondsen EUR Defensief Wereldwijd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

Fvd W  MG Optimal Income Fund tabel vrijstaand

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

- BlackRock Asian Tiger Bond Fund

- T. Rowe Price Global Technology Equity Fund

- Capital Group Amcap Fund

- Axa WF Global Factor Sustainable Equity

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten