Top 5 Aandelen Sector Ecologie: BNP Paribas aan kop

Ecologie fondsen vormen dankzij hun focus op bedrijven die bijdragen aan een schoner milieu aansprekende beleggingen voor duurzame beleggers. Dat is duidelijk terug te zien in de sterke stijging van het beheerde vermogen van deze fondsen in de afgelopen jaren. Een overzicht van de vijf best presterende ecologie fondsen over de eerste zeven maanden van dit jaar.

Ronald van Genderen 30 augustus, 2020 | 13:51
Facebook Twitter LinkedIn

Voor beleggers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zullen ecologie fondsen zeer waarschijnlijk aansprekende beleggingen vormen. Deze fondsen beleggen namelijk hoofdzakelijk in aandelen van bedrijven waarvan de producten of diensten actief een schoner milieu bevorderen. Desalniettemin kunnen dit bedrijven zijn die in verschillende industrieën actief zijn. Daarbij valt te denken aan bedrijfstakken als alternatieve energie, afvalverwerking, waterbehandeling en energie-efficiëntie.

Jarenlang leidden dergelijke fondsen een sluimerend bestaan en bleef het beheerde vermogen van zulke fondsen in Europa schommelen tussen 5 en 8 miljard euro. Sinds een jaar of vier is daar echter aanzienlijk verandering in gekomen. Ongetwijfeld heeft dit alles te maken met de sterke groei in populariteit van duurzaam beleggen. Met name vorig jaar en dit jaar is er sprake van een sterke interesse in ecologiefondsen. Eind 2018 hadden beleggers in Europa nog 13 miljard euro belegd in ecologie fondsen en ETFs, maar inmiddels is dat per eind juli gestegen naar bijna 33 miljard euro. Een toename die grotendeels wordt verklaard door de instroom van ruim 14 miljard euro aan nieuw beleggersgeld.

Breed gedragen interesse
De toegenomen interesse onder beleggers werd breed gedragen, want vrijwel ieder fonds in de categorie zag het beheerde vermogen toenemen over deze periode. Echter, het waren vooral de grotere fondsen, zoals Pictet-Global Environmental Opportunities en Nordea 1 – Global Climate And Environmental Fund, die op het vertrouwen van beleggers konden rekenen en hun beheerde vermogen zagen verdubbelen. Impax, de Londense duurzaamheidsspecialist, zag het vermogen in haar Impax Environmental Markets strategie zelfs zo ver toenemen dat besloten werd het fonds te sluiten voor nieuwe beleggers.

Het kiezen van een ecologie fonds verdient wel de nodige aandacht van beleggers, want er kunnen onderling aanzienlijke verschillen zijn. Zo zijn er fondsen die zich uitsluitend richten op large-caps, terwijl er ook fondsen zijn die zich bij uitstek richten op het laagste marktkapitalisatie segment. Ook op het gebied van sector allocatie zijn er vele verschillen mogelijk. Over het algemeen kennen ecologie fondsen een sterke hang naar bedrijven uit de sectoren industrie en technologie, terwijl ook industriële- en nutsbedrijven goed zijn vertegenwoordigd. In welke mate dat het geval is loopt desondanks sterk uiteen. Bovendien zijn er ook fondsen die juist een grote overweging in de gezondsheidssector of consumenten gerelateerde sectoren hebben.

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende ecologie fondsen over de eerste zeven maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).

Op 1 BNP Paribas Energy Transition
BNP Paribas Energy Transition is met grote afstand de koploper in deze lijst. Het fonds, dat sinds september 2019 wordt beheerd door Edward Lees en Ulrik Fugmann, behaalde dit jaar tot en met eind juli een rendement van maar liefst ruim 40%. Het fonds belegt in bedrijven die profiteren van de energietransitie van fossiele naar duurzame energiebronnen en kent daarmee een nauwer beleggingsuniversum dan menig ander ecologie fonds. De beheerders hebben dit jaar vele goede aandelenkeuzes gemaakt binnen de geconcentreerde portefeuille van circa 50 aandelen. Meerdere top-10 posities (variërend in gewicht van 3 tot meer dan 5%) zagen de koers verdubbelen, zoals Plug Power, Sunrun, Enphase Energy, SolarEdge Technologies en Bloom Energy.

Op 2 ÖkoWorld Klima
Op gepaste afstand, maar toch met een meer dan verdienstelijk rendement van meer dan 18% volgt ÖkoWorld Klima. Dit fonds wordt al voor meer dan een decennium beheerd door het trio Alexander Mozer, Felix Schnella en Alex Funk. Zij beleggen wereldwijd in bedrijven die zich bezighouden met het elimineren van de oorzaken van het broeikaseffect, ongeacht hun marktkapitalisatie. De beheerders construeren een portefeuille die doorgaans ongeveer 100 aandelen telt en daarmee breed gespreid is. Binnen die portefeuille hadden ook zij meerdere aandelen die over de kop gingen, echter de wegingen waren hier aanzienlijk minder sterk aangezet. Onder deze uitmuntende performers waren onder andere Enphase Energy, Teladoc Health en Zoom Video Communications.

 

Top 5 Aandelen Sector Ecologie

Top 5 Aandelen Aandelen Sector Ecologie NL tabel vrijstaand

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Ronald van Genderen

Ronald van Genderen  is fondsanalist bij Morningstar Benelux

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten