Top 5 Aandelen ASEAN: Fidelity aan kop

ASEAN staat bij Europese beleggers amper op de radar. Deze Zuidoost-Aziatische regio is ver van huis en figureert zelden in de media. Bovendien hebben aandelen uit deze regio teleurgesteld in 2020 en blonk de categorie eerder uit in volatiliteit de voorbije jaren. Nochtans is deze regio, genesteld tussen twee giganten een van de meest dynamische en snelst groeiende ter wereld.

Thomas De Fauw 21 september, 2020 | 8:43
Facebook Twitter LinkedIn

ASEAN, voluit de Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties, is een samenwerkingsverband, vooral op economisch gebied tussen tien landen in Zuidoost-Azië, Indonesië, Thailand, de Filipijnen, Singapore, Maleisië, Vietnam, Myanmar, Cambodja, Laos en het piepkleine Brunei. Alles samen bedraagt het BBP bijna 3,200 miljard euro of meer dan drie keer dat van Nederland. Door de sterke groei wordt verwacht dat tegen 2030 ASEAN de op drie na grootste economie ter wereld zal worden.

Hoewel u de meeste landen misschien vooral kent als vakantiebestemming, is dit handelsblok van groot geografisch belang gezien haar situering tussen grootmachten India en China. Vooral die laatste heeft enorme belangen in de regio die verder ook grote investeringen aantrekt uit Japan en Zuid-Korea.

Die interesse is makkelijk te verklaren gezien de lagere loonkosten, met uitzondering van Singapore. Zo kost een gemiddelde Vietnamese arbeider zo’n drie keer minder dan zijn Chinese buur. Verder geniet deze regio nog steeds van een gunstige demografie en groeit de middenklasse er erg snel. Een afzetmarkt van meer dan 650 miljoen mensen trekt natuurlijk tal van multinationals aan die hun producten en diensten daar maar al te graag aan de man willen brengen.

Minder bekend
Bij beleggers is de regio echter minder bekend en al zeker niet binnen Europa, waar beleggers eerder naar opkomende landen in zijn algemeenheid kijken. Iets oudere beleggers hebben misschien ook nog nare herinneringen aan de financiële crisis van eind de jaren 90 die begon bij een devaluatie van de Thaise baht en later snel verspreidde.

Vandaag zijn veel van die markten, mede door de lessen die zijn geleerd tijdens de crisis van 1997 meer volwassen (Singapore, Maleisië en Thailand), terwijl andere zoals Vietnam bij de snelste groeiende economieën ter wereld mogen worden gerekend. Toch presteren niet alle markten altijd even consistent, zo is Indonesië wel vaker de speelbal van buitenlandse speculanten en bezorgen de wisselkoersen beleggers vaak kopzorgen.

Teleurstellend rendement
Veel plezier was er ook de laatste jaren niet te beleven voor buy and hold beleggers. Over de laatste 10 jaar bedroeg het rendement, uitgedrukt in euro van de MSCI ASEAN Index op jaarbasis slechts 2,6% terwijl de index tot dusver een 22,8% verlies liet optekenen in 2020.

Dit staat in schril contrast met de prestaties van de MSCI World Index die het voorbije decennium een rendement van 11,4% op jaarbasis kon voorleggen terwijl de meeste verliezen dit jaar inmiddels zijn goedgemaakt. Gaan we echter verder terug in de tijd dan zien we dat tussen 2000 en 2010 de MSCI ASEAN Index wel de MSCI World Index overtrof. Of dat nog eens overgedaan kan worden in de jaren 20 van deze eeuw, zal in grote mate afhangen van de vooruitzichten in Amerika, de richting van de dollar en de positionering van wereldwijde beleggers.

De meest gevolgde index voor Zuidoost-Aziatische aandelen is de MSCI ASEAN Index. Als we die vergelijken met de MSCI World Index zien we enkele structurele verschillen. The MSCI ASEAN Index is meer geconcentreerd en wordt gedomineerd door de financiële sector (32%) gevolgd door consumentengoederen (17%) en vastgoed (11%) terwijl de MSCI World Index meer gediversifieerd en overwogen is in technologie en aandelen in de gezondheidszorg.

De Top 5
In de top 5 van deze week een overzicht van de vier best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen ASEAN over de eerste acht maanden van 2020 (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland). In deze categorie zijn slechts vier fondsen beschikbaar, vandaar een Top 5 die bestaat uit vier fondsen.

JPM ASEAN Equity Fund
In de korte lijst staat onder meer het JPM ASEAN Equity Fund, een fonds van JP Morgan, dat van Morningstar’s fondsanalisten een Morningstar Analyst Rating van Gold heeft gekregen. Het fonds wordt beheerd door de ervaren Pauline Ng en haar ploeg van vier landenexperts die al acht jaar lang met elkaar samenwerken. Veder kan Ng zich ook beroepen op 13 analisten. De focus van het fonds ligt op kwaliteitsbedrijven, maar de beheerder heeft de middelen en flexibiliteit om ook in kleinere aandelen te beleggen.

De portefeuille is geconcentreerd en de twee grootste posities zijn in Aziatische grootbanken, Bank Central Asia uit Indonesië en DBS uit Singapore. Sinds de lancering van het fonds in 2009 heeft het zowel de concurrentie als de index achter zich kunnen laten. Over de eerste acht maanden van 2020 kon het fonds de schade ten opzichte van de index nog enigszins beperken, al blijft 2020 een bijzonder moeilijk jaar voor de categorie. De renteverlagingen van verschillende centrale banken missen voorlopig hun effect.

Fidelity ASEAN Fund
Verder heeft Fidelity Funds ook een ASEAN Fund dat net zoals die van JP Morgan beheerd wordt door een dame, Madeleine Kuang. Zij hanteert een strikt fundamentele bottom-up aanpak en gaat op zoek naar aandelen die beneden hun intrinsieke waarde noteren. Toch treffen we hier ook vaak dezelfde namen, zoals de twee hierboven genoemde banken en CP ALL, de uitbater van onder meer 7-Eleven winkels in Thailand.

Het fonds staat op kop binnen z’n categorie dit jaar dankzij een aandelenselectie gericht op bedrijven met een duurzaam competitief voordeel, sterke balans en groeiperspectief. Uitschieters dit jaar waren er onder meer voor Top Glove (Maleisië) en Riverstone Holdings (Singapore) dankzij de sterke vraag naar rubberen handschoenen.

 

Top 5 Aandelen ASEAN

ASEAN tabel NL def

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten