Fondsbeleggers zijn in augustus op de rem gaan staan, want in vergelijking met eerdere maanden is de instroom van nieuw vermogen in Europese beleggingsfondsen duidelijk afgenomen, zo laten de data van Morningstar over augustus zien. De vraag naar zowel aandelen- als obligatiefondsen nam af, want beide typen assets werden op de wereldwijde beurzen flink duurder door stijgende koersen.
De totale netto-instroom over augustus bedraagt 43 miljard euro, flink lager dan 62 miljard euro van afgelopen juli.
Obligatiefondsen kenden, afgezien van de verkoopgolf in maart, de slechtste maand sinds november 2019 met slechts 25 miljard euro instroom. Met name EUR corporate bond kromp tot een fractie van de instroom die in eerdere maanden te zien was. Ook USD corporate bond had het zwaar; eerder dit jaar was deze de op een na beste wat instroom betreft, maar over augustus was sprake van netto-uitstroom van vermogen.
Aandelenfondsen zagen eveneens een flink lagere instroom, op 13,5 miljard euro. Met name technologiefondsen, die eerder juist een enorme rally meemakten, waren plots veel minder in trek. Ook de sectoren gezondheidszorg en ecologie waren uit de gratie.
Actief versus passief
De instroom in passieve fondsen overtrof die in actieve fondsen, en dat past in het beeld dat we al heel lang zien. De maand juli was daarop juist een uitzondering, maar augustus keert weer terug naar de lange-termijn trend die het marktaandeel van passief doet stijgen. De autonome groei van passief bedroeg 0,66% tegen 0,42% voor actief.
Daardoor groeiden passieve fondsen over de afgelopen 12 maanden autonoom met 10,3%, terwijl die groei over diezelfde periode voor actieve fondsen blijft steken op 1,9%.
Indexfondsen in grondstoffen kenden in augustus een negatieve maand. Er werd 750 miljoen euro onttrokken aan met name fondsen in edelmetalen.
Instroom op fondscategorie-niveau
De categorie met de grootste instroom was wereldwijde large-cap gemengd aandelen, waarbij passieve producten duidelijk meer gewild waren dan actieve. De vraag naar wereldwijde large-cap groei aandelenfondsen ging juist voornamelijk naar actieve fondsen. Deze categorie kent al vijf maanden op rij sterke instroom.
De technologiesector zakte terug, maar haalt nog wel de top-5, met BGF World Technology als bestverkochte fonds in deze categorie.
Bij obligatiefondsen mochten wereldwijde opkomende markten obligaties zich verheugen in 2,7 miljard euro aan nieuw opgehaald vermogen. Fondsbeheerders UBS en Ashmore wisten het meeste vermogen in deze categorie binnen te halen.
Uitstroom op fondscategorie-niveau
Het minst geliefd waren UK large-cap aandelenfondsen die met een uitstroom van 1,36 miljard euro hun slechtste maand sinds juni 2019 beleefden. De naderende Brexit heeft beleggers zich doen afkeren van Britse aandelen, afgezien van een opportunistische opleving in maart-april, toen op waardering werd ingekocht.
Ook producten op het gebied van grondstoffen hadden het zwaar. Vooral fondsen die in fysiek goud beleggen werden afgestoten. De sterke euro hielp daar niet bij, want dat leidde tot lagere vraag vanuit Europese beleggers.
Instroom per fondshuis
Aan de actieve kant prijkt BlackRock boven aan de lijst met 3,9 miljard euro instroom. De categorie ecologie-aandelen stond sterk in de belangstelling, waarbij de fondsen ACS Climate Transition World Equity en BGF Circular Economy respectievelijk 732 miljoen en 693 miljoen euro ophaalden.
Pimco komt op de tweede plaats met 2,8 miljard euro instroom. Wereldwijde flexiblele obligatiefondsen van Allianz waren de favoriete producten.
Aan passieve zijde gaat iShares ruim aan kop met 3,2 miljard euro instroom. Daarvan ging het grootste deel naar Aziatische obligatiefondsen. De iShares China CNY Bond ETF haalde 903 miljoen euro op.
Uitstroom per fondshuis
De meeste uitstroom was te noteren bij Eastspring dat al voor de zevende maand op rij per saldo uitstroom kent. Zowel aandelen- als obligatiefondsen zagen vermogen wegstromen.
Bij Aviva vertoonden de active fondsen na maanden van instroom in augustus juist uitstroom. Met name producten voor de Britse markt deden het slecht.
Bij Franklin Templeton deden de fondsen in wereldwijde flexibele obligaties, te weten Templeton Global Bond en Templeton Global Total Return het slecht met samen 460 miljoen euro uitstroom over augustus.
Aan de passieve kant werd Scottish Widows geraakt, en ook Swisscanto moest terrein prijsgeven omdat aandelen- en grondstoffenfondsen het slecht deden.
State Street had te lijden onder onttrekkingen aan zijn State Street World Index Equity en State Street UK Equity Tracker fondsen.
De grootste fondsen
Een kleine aardverschuiving aan de top van de lijst, want Pimco GIS Income is niet langer de grootste. De nummer twee AP7 Aktiefond uit Zweden doet haasje-over en pakt de koppositie.
Het Zweedse pensioenfonds heeft een enorme natuurlijke klantenbasis en profiterde in augustus van stijgende koersen die het tamelijk scherpe risicoprofiel ten goede kwamen. Dit fonds heeft vijf Morningstar sterren en heeft in zes van de voorbije zeven kalenderjaren zijn benchmark de MSCI All Country Index weten te verslaan.
Fundsmith Equity stoot AB CCP American Income Portfolio uit de top-5 van grootste actieve fondsen. Het Britse fonds onder leiding van de zeer ervaren Terry Smith heeft 24 miljard euro onder beheer en bestaat sinds 2010.
Bij de passieve fondsen moesten koploper iShares Core S&P 500 ETF en nummer twee Vanguard S&P 500 ETF beide terrein prijsgeven, waarbij het Vanguard-fonds harder werd geraakt dan zijn concurrent.
De iShares Core MSCI World ETF deed het juist goed met een instroom in augustus van 138 miljoen euro, hoger dan het niveau van de afgelopen maanden.
Lees meer: