Wanneer moet je verkopen?

Weten wanneer je moet verkopen is een van de cruciale facetten die de amateurs onderscheidt van de profs bij beleggen. Het is ook een van de moeilijkste beslissingen die een belegger moet nemen, niet in de laatste plaats omdat het vaak betekent dat u toegeeft dat u een fout heeft gemaakt. We bekijken vijf redenen waarom u een belegging zou kunnen verkopen. En hopelijk maken we het proces gemakkelijker als u besluit op de knop te drukken.

James Gard 01 oktober, 2020 | 9:56
Facebook Twitter LinkedIn

 

1) Er is iets fundamenteels veranderd
In het internettijdperk daalt er elke dag enorm veel ruis op beleggers neer: een CEO vertrekt, er doet zich een schandaal voor, of er is een winstwaarschuwing, een claimemissie, een dividendverlaging - het gaat maar door. Het is vaak moeilijk vast te stellen of een aankondiging een eenmalig kwestie betreft of een indicatie is voor dieper liggende problemen.

Enkele recente faillissementen van bedrijven (bijvoorbeeld Carillion in het Verenigd Koninkrijk of Toys R Us in de Verenigde Staten) kenden daaraan voorafgaand meerdere winstwaarschuwingen gedurende een aantal jaren, die kunnen wijzen op mogelijke exit-punten voor een belegger.

Bedrijven zijn vaak zo nauw verbonden met bepaalde sleutelpersonen (Elon Musk bij Tesla, Steve Jobs bij Apple) dat elke verandering aan de top angst bij investeerders kan opwekken. Toen Steve Jobs in 2011 afscheid nam van Apple vanwege een slechte gezondheid, dachten sommige analisten dat het bedrijf moeite zou hebben om zijn eerdere succes te evenaren. Maar ziedaar, de aandelenkoers is nu 10 keer hoger.

Dit geldt ook voor fondsbeleggers. Als je al jaren een stermanager volgt en hij of zij vertrekt, hetzij naar een concurrent hetzij om voor zichzelf te beginnen, kun je ervoor kiezen om de manager te volgen naar zijn nieuwe fondshuis. Natuurlijk hebben sommige bedrijven en fondshuizen betere opvolgingsplannen dan andere, dus deze 'volg de leider'-benadering kan op de lange termijn minder effectief zijn, en sommige stermanagers hebben gemerkt dan het leven buiten de grote instellingen net even wat moeilijker kan zijn.

Moet ik verkopen? Een fundamentele verandering is een moment om de balans op te maken en een belegging tegen het licht te houden, maar het is geen automatisch verkoopsignaal.

2) Uw eigen strategie is veranderd
De doelstellingen van beleggers veranderen in de loop van de tijd, afhankelijk van waar in hun levenscyclus ze zitten, hun houding ten opzichte van risico's en financiële omstandigheden. Racy groeifondsen en aandelen die u als twintiger heeft gekocht, zijn misschien niet langer geschikt als u in de zestig bent, een tijd waarin mensen traditioneel beginnen met het verlagen van risico's.

Portefeuilles kunnen in de loop van de tijd drastisch veranderen naarmate u er meer aan toevoegt en sommige aandelen en fondsen beter presteren dan andere. U bent misschien begonnen met een blootstelling van 10% aan technologie, maar dat is explosief gestegen tot 50%.

Soms nemen beleggers te weinig risico gezien hun leeftijd en financiële omstandigheden; en naarmate u meer ervaring krijgt met beleggen, wilt u misschien die simpele tracker wegdoen om met andere keuzes een hoger rendement te behalen. Of een financieel adviseur kan, na uw pensioenplannen te hebben bekeken, vinden dat u meer aandelen in portefeuille nodig heeft om uw doelen te bereiken. Een meevaller, erfenis of promotie kan u in een betere positie brengen om met volatiliteit om te gaan dan toen u voor het eerst begon met beleggen.

Moet ik verkopen? Het is altijd goed om een stapje terug te doen en de balans op te maken van uw financiële situatie en de investeringsdoelen die u had toen u begon opnieuw te bekijken. Je zou het proces kunnen zien als meer 'herbalanceren dan als 'verkopen'.

3) Het blijft ondermaats presteren
Bij Morningstar moedigen we beleggers aan om naar de lange termijn te kijken. Slechte prestatiecijfers in één jaar zijn niet altijd een verkoopsignaal. Maar na een lange periode van ondermaatse prestaties kan uw geduld opraken.

Voor een actieve fondsbelegger kan het een betrouwbare indicator zijn om uit te stappen als een fonds er gedurende drie jaar niet in slaagt om de index te verslaan. Of als fonds  consequent onderaan staan in zijn categorie, wat betekent dat concurrerende fondsen het hebben verslagen. Het kan zijn dat de investeringsstijl uit de gratie is, of dat er iets intrinsiek mis is met het beleggingsproces.

Slechte fondsprestaties sturen beleggers vaak naar de uitgang, iets wat Morningstar elke maand controleert. Inderdaad zijn verschillende spraakmakende managers jn de afgelopen jaren hun baan kwijtgeraakt en de uitstroom uit fondsen bleek een betrouwbare vroege indicator voor het verlies van vertrouwen bij beleggers. De kosten spelen hier ook een rol - misschien was u best bereid om bovengemiddelde vergoedingen te betalen toen het fonds aan de winnende hand was, maar ze gaan er minder aantrekkelijk uitzien als het fonds ondermaatse prestatie neerzet.

Moet ik verkopen? Een belegging kan niet in elke periode een toppresteerder zijn, maar een aanhoudende periode van ondermaats presteren zou een signaal moeten zijn dat het tijd is om te kijken waarom het aandeel of fonds consequent achterblijft bij zijn concurrenten en of een alternatief u beter van dienst zou kunnen zijn.

4) Of hij presteert beter
Misschien heeft u het geluk of de wijsheid gehad om een toekomstige ster zoals Tesla (TSLA) of Shopify (SHOP) al in een vroeg stadium in de smiezen te krijgen en heeft u daardoor de waarde van je bedrijf enorm zien groeien. Als u een jaar geleden Tesla-aandelen had gekocht, had u meer dan 800% stijging meegemaakt.

Op zulke momenten kan het zinvol zijn om wat winst binnen te tikken. De conventionele wijsheid is om uw winnaars zo lang mogelijk te laten lopen, maar vanuit een portefeuilleperspectief kan een aandelenkoers die is verdubbeld of méér, zijn eigen problemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld het risicoprofiel van uw portefeuille vertekenen naarmate de succesvolle positie in omvang toeneemt.

Christine Benz van Morningstar heeft hier enkele huishoudtips. Door te herbalanceren kunt u posities die het goed gedaan hebben verminderen en met de cash die vrijkomt andere kansen pakken. U heeft nog steeds de bestaande posities, zij het kleiner, maar u blijft dus wel meeprofiteren als die het goed doen. 

Moet ik verkopen? In het verleden behaalde resultaten zijn geen leidraad voor toekomstige prestaties, zo luidt het beleggingsadagium, dus het nemen van wat winst kan een verstandige strategie zijn na een geweldige run. Maar dat betekent niet dat u uw hele portefeuille moet verkopen.

5) U heeft enkele aandelen geërfd
Het kan zijn dat uw familieleden u als een legaat aandelen of fondsen hebben nagelaten. Misschien waren het getalenteerde stockpickers of misschien hebben effecten nagelaten waarvan u niet had gedroomd ze ooit zelf te bezitten. Hoe dan ook, u kunt punt twee van onze lijst opnieuw bezoeken en vragen: past dit aandeel of fonds bij mijn eigen investeringsplannen en zelfs bij mijn ethische overtuigingen? En heb ik er vertrouwen in dat de fondsmanager of het bedrijf in de toekomst outperformance zal leveren?

Punt vier speelt hier ook een rol: als uw familielid het uitzonderlijk goed heeft gedaan met de investering, is het dan misschien tijd om die te gelde te maken? Er kunnen zelfs toekomstige fiscale implicaties voor vermogenswinst verbonden zijn aan het vasthouden aan de aandelen die u liever vermijdt, dus het inwinnen van professioneel advies kan in deze situatie nuttig zijn.

Moet ik verkopen? Soms overtreft de eenvoud van contanten de onzekerheid van aandelen - bij een erfenis is het vaak handig om precies te weten wat u krijgt, zodat u kunt plannen wat u ermee gaat doen.

Hoe te verkopen
Tot nu toe hebben we gekeken waarom u zou kunnen verkopen, maar niet hoe. Dus wat gebeurt er als u besluit om op de knop te drukken? Hier zijn een paar tips:

1) Verkoop in tranches kan het risico op verkeerde timing van de markt verkleinen. Net zoals gedoseerd aankopen, kan ook verkopen met een stapsgewijze benadering plaatsvinden. U moet zich aan dit plan houden, vooral als de marktomstandigheden ongunstig zijn op het moment dat u wilt verkopen.

2) Emoties kunnen de vijand van beleggers zijn, vooral wanneer angst overheerst, zoals eerder dit jaar. Een volatiliteitsgolf, wanneer aandelen grote dagelijkse bewegingen maken, is waarschijnlijk niet de beste tijd om een fatsoenlijke prijs voor uw aandelen of fondsen te krijgen. Vaak beweegt de markt zo snel dat u achter de meute aanloopt bij uw pogingen om te verkopen. het gemakkelijk is om in de stormloop achter te blijven om te verkopen. Het is de moeite waard u te realiseren dat elke waardedaling slechts 'papieren verlies' is totdat u daadwerkelijk verkoopt. Het kan zijn dat uw aandeel zich herstelt en u een betere prijs krijgt door te wachten met handelen.

3) Oefening baart kunst: de eerste keer dat u verkoopt, kan aanvoelen als een onomkeerbare beslissing. Maar ervaring - en daarbij enkele fouten maken - kan u een betere belegger maken. Omdat de meeste aandelenmarkten redelijk liquide zijn, kunt u altijd opnieuw instapen in de aandelen of het fonds als u van gedachten verandert. Dit doen professionals vaak.

 

Lees meer beleggerseducatie:

- Zo leer je kinderen met geld omgaan

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

James Gard  James Gard is editor bij Morningstar.co.uk.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten