De Morningstar Rating Analysis of Investment Funds geeft inzicht in de sterktes en zwaktes van het aanbod aan open-end fondsen en van de fondshuizen die ze op de markt brengen. De analyse is gebaseerd op de Morningstar Rating, ofwel de sterren, en is daarmee een kwantitatieve beoordeling die terugkijkt naar historische prestaties. Dat betekent dat de analyse niet dient als een toekomstvoorspeller, maar als een eerste stap in het proces van beoordeling van fondsen, benadrukt Morningstar’s Ali Masarwah, die het onderzoek heeft uitgevoerd.
Morningstar voert de analyse op twee manieren uit: equal-weighted en asset-weighted. De data bestrijken het derde kwartaal van 2020, eindigend per 30 september 2020.
De equal-weighted methode rangschikt de fondshuizen naar hun gemiddelde Morningstar Rating, ongeacht de omvang van het beheerd vermogen. Bij de asset-weighted methode telt de omvang van het beheerd vermogen wel mee. In deze kolom vindt u de totaalscore, maar ook laten we de asset-weighted score uiteenvallen in de onderliggende brede vermogenscategorieën aandelen, obligaties en allocatie. Ook geven we aan welk percentage van het beheerd vermogen zit in fondsen met 4 of 5 sterren in de Morningstar Rating.
Grootste ETF-aanbieders
Eerder lieten we zien welke fondsaanbieders de grootste zijn, welke de beste zijn en welke kleinere fondshuizen de beste in hun segment zijn. Deze keer belichten we de aanbieders van Exchange Traded Funds. In onderstaand overzicht zijn zij gerangschikt naar beheerd vermogen:
De rangschikking laat zien dat iShares er wederom met kop en schouders bovenuit steekt. De nummer twee, Xtrackers, staat op grote afstand, gevolgd door Lyxor en Vanguard, een top 5 die al enige tijd die volgorde kent. Vanaf de vierde plek en lager zitten de fondshuizen wat dichter bij elkaar wat beheerd vermogen betreft.
Beste land
Tot slot is er een rangschikking naar vestigingsland. Daarbij prijkte Nederland lange tijd boven aan de lijst, maar sinds het tweede kwartaal van dit jaar is dat Zwitserland. Het gemiddeld aantal sterren voor de Morningstar Rating van in Zwitserland gevestigde fondsen bedroeg in het tweede kwartaal 3,51 en voor Nederland is dat 3,49.
Deze bovenstaande tabel maakt tevens duidelijk dat Nederland met 66,5 miljard euro niet echt groot is als het gaat om het vermogen onder beheer van hier gevestigde fondshuizen. Grote aanbieders in enkele specifieke landen zorgen ervoor dat daar juist wel een relatief groot beheerd vermogen onder dak is.
Bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is goed voor bijna 1.100 miljard euro. Ook Ierland doet goed mee met 771 miljard euro. De sterk geconcentreerde vestiging van enkele grote aanbieders in het kleine Luxemburg stuwt dat land naar een beheerd vermogen van maar liefst ruim 2.300 miljard euro.
Lees ook: