Momenteel zijn er problemen met onze Portfolio Manager tool. We werken er hard aan om die zo snel mogelijk weer online te krijgen. Dank voor uw geduld.

Instroom in duurzame Europese fondsen blijft op hoog niveau

De instroom van vermogen in Europese duurzame fondsen stabiliseerde in het derde kwartaal. In totaal staken beleggers 52,6 miljard euro in duurzame fondsen. Dit betekent dat die er nu in Europa in slagen om 40% van het totale kapitaal naar zich toe te trekken dat beleggers in fondsen en ETF’s steken.

Rentsje de Gruyter 06 november, 2020 | 13:43
Facebook Twitter LinkedIn

Het derde kwartaal van 2020 bracht opnieuw herstel wat de kapitaalinstroom van Europese duurzame fondsen betreft, na het desastreuze verloop van het eerste kwartaal van dit jaar. Toen klapte de markt in elkaar als gevolg van de eerste wereldwijde uitbraak van de coronapandemie.

Daarop volgde een tweede kwartaal dat rust bracht met een instroom van 55,5 miljard euro naar Europese duurzame fondsen. Het derde kwartaal blijft daar met 52,6 miljard euro net onder steken.

Vergeleken met wat niet-duurzame aandelenfondsen aan vers kapitaal binnenhalen, doen duurzame aandelenfondsen het overigens bijzonder goed. De instroom ligt bij duurzaam maar liefst 82% hoger dan bij conventionele beleggingsfondsen.

Duurzame aandelen favoriet
Aandelen blijven daarbij veruit de populairste beleggingscategorie: van de 52,6 miljard euro aan nieuw geld ging er 31,9 miljard naar aandelenfondsen. Duurzame obligatiefondsen blijven nog wel achter bij hun traditionele soortgenoten, met een instroom afgelopen kwartaal van ruim 13 miljard euro. Onderstaande tabel laat de verschillen tussen duurzame en conventionele fondsen duidelijk zien:

ESG flows Q3 2020 exhibit 2

De waarde die Europese duurzame fondsen vertegenwoordigen, is de 1.000 miljard dollar inmiddels gepasseerd. In euro’s ligt die nu op 882 miljard, een stijging van 10% vergeleken met het tweede kwartaal. Dat weerspiegelt de blijvende en door Covid-19 versterkte belangstelling onder beleggers voor ESG-kwesties, en ook het immer groeiende aanbod van duurzame fondsen.

Lees over het groeiende aanbod van duurzame fondsen ook dit artikel van Morningstar:

 

Nieuwe fondsen
Wat dat laatste betreft: de eerste negen maanden van dit jaar zijn er in Europa maar liefst 333 duurzame fondsen gelanceerd, waarvan 105 stuks in het derde kwartaal. Dat zorgt voor een nieuw record van in totaal 2.898 Europese duurzame fondsen. Fondsmanagers bleven ook druk met het vergroenen van bestaande fondsen zodat die onder de noemer ‘duurzaam’ vallen.

ESG flows Q3 2020 exhibit 13

Overigens telt Morningstar alleen fondsen en ETF’s mee die zichzelf concrete doelen stellen op duurzaamheidsgebied of die beleggen op basis van bindende ESG-criteria. Fondsen die alleen maar beperkte uitsluitingscriteria hanteren, zoals niet beleggen in controversiële wapens, steenkool en tabak, belanden dus niet op die lijst van nu 2.898 fondsen.

Passieve fondsen slaagden er het afgelopen kwartaal in om bijna een derde van de totale instroom aan kapitaal naar zich toe te trekken: 32% (16,7 miljard euro). Dat was het tweede kwartaal nog 27%.

ESG flows Q3 2020 exhibit 1

Wie terugkijkt naar de kapitaalstroom die plaatsvond in de afgelopen drie jaar, ziet dat er bij de duurzame aandelenfondsen consequent meer geld bij kwam dan eraan werd onttrokken. Dat is bij traditionele fondsen fundamenteel anders: die hebben tegelijkertijd te maken met een slinkende instroom van kapitaal en een grote uitstroom.

ESG flows Q3 2020 exhibit 3

 

Meeste instroom
Drie fondsen tikten afgelopen kwartaal meer dan een miljard in euro’s binnen: een van Santander, BlackRock en Northern Trust. Dat de eerste partij qua instroom het beste scoorde van alle duurzame fondsen met de Santander Sostenible RF mag opmerkelijk worden genoemd. Dit obligatiefonds is namelijk pas afgelopen zomer omgevormd tot een duurzaam fonds. Sinds juli 2020 belegt het fonds alleen nog in obligaties die voldoen aan bepaalde ESG-criteria en in expliciet duurzame en groene obligaties.

Dit is de top 10 van individuele duurzame beleggingsfondsen met de hoogste instroom:

ESG flows Q3 2020 exhibit 9

 

Meeste uitstroom
Het etiket ‘duurzaam’ is echter geen garantie dat de euro’s onverminderd blijven binnenstromen. Dat blijkt wel uit de top 10 van de duurzame fondsen met de meeste netto-uitstroom van vermogen.

ESG flows Q3 2020 exhibit 10

 

Per fondshuis
Zo'n top 10 van hoogste netto-instroom en netto-uitstroom is ook te maken op het niveau van de fondshuizen en dan zien beide lijstjes er als volgt uit:

ESG flows Q3 2020 exhibit 11

ESG flows Q3 2020 exhibit 12

 

Lees meer:

- ETF flows derde kwartaal: ESG bijzonder in trek

- Fund flows september: aandelenfondsen verslaan obligaties

- VIDEO: Dit valt op aan de fund flows over september

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Rentsje de Gruyter  Rentsje de Gruyter schrijft freelance voor Morningstar Benelux.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten