De Amerikaanse verkiezingen en nieuws over de coronavaccins zorgden in november voor opgewonden beleggers. Banken en fondshuizen blijven optimistisch over de vooruitzichten. Beleggers die bereid zijn risico te nemen, moeten er echter rekening mee houden dat elk scenario alternatieven kent. We kijken hier naar de stijgende en dalende marktscenario's voor komend jaar.
In november kregen de optimisten de overhand
De lijst van winnaars in november toont hoe snel de ommekeer kan komen voor sectoren die het moeilijk hebben gehad of minder populair waren. Zo steeg de MSCI-sectorindex voor energieaandelen in euro ruim 25% in deze maand. De landenindices van Spanje, Italië en Oostenrijk, waarin banken en/of grondstoffen een grote rol spelen, stegen met een vergelijkbaar percentage.
Europese small-cap waardeaandelen schoten bijna 33% omhoog, terwijl mid-cap en large-cap waardeaandelen in de Morningstar Europe Index respectievelijk 29% en 24% wonnen. Groeiaandelen deden het beslist niet slecht, maar bleven deze maand met een stijging van ongeveer 9% achter, wat zelden voorkomt.
Zal deze ommekeer zich voortzetten? Dit is een vraag die John Miller, Head of UK Manager Research van Morningstar recent stelde. Goldman Sachs voorspelde onlangs dat de S&P 500 in het komende jaar nogmaals met 20% kan stijgen. Optimisme lijkt te overheersen voor vrijwel elk risicovol segment van de kapitaalmarkten wereldwijd.
Felix Herrmann, een strateeg van BlackRock, ziet ook ‘keerpunten’ na de Amerikaanse verkiezingen en de vooruitgang bij de ontwikkeling van vaccins. Deze ontwikkelingen beloven volgens hem “een toekomst met meer gezondheid, meer eensgezindheid, meer rechtvaardigheid, meer groen en bovenal meer voorspelbaarheid.”
Stefan Kreuzkamp, hoofd beleggingsstrategie van DWS voorspelt dat de wereldwijde economische productie in minder dan drie jaar terug is op het niveau van voor corona. Columbia Threadneedle is zelfs nog optimistischer. “Omdat de vaccins van Moderna en andere farmaceuten zo goed werken, hopen wij dat het herstel van de pandemie in 2021 sneller kan zijn dan we eerder hebben aangenomen”, zegt Chief Investment Officer William Davies van de onderneming. Hij denkt dat het niveau van voor de pandemie al in 2022 of zelfs aan het eind van 2021 kan worden bereikt.
Wie zouden de meest veelbelovende winnaars zijn onder dit positieve economische scenario? De winnaars van de aandelenmarkten in november hebben nog veel terrein goed te maken omdat dit de sectoren, landen en regio's waren die bijzonder zwaar te lijden hadden van de wereldwijde economische neergang als gevolg van de pandemie. Energieaandelen noteerden eind november nog altijd ruim een derde onder het niveau waarop zij het jaar begonnen, terwijl ook Turkse en Braziliaanse aandelen sinds begin dit jaar ongeveer 30% zijn gedaald. Aandelen in de eurozone deden het iets beter en de Duitse DAX ligt op ongeveer hetzelfde niveau als begin 2020.
Ter vergelijking, de belangrijke Amerikaanse S&P 500 Index won in euro rond 6.5%, terwijl de sterk op technologie gerichte Nasdaq 100 ongeveer 30% hoger eindigde. Zodoende is het niet verrassend dat Amerikaanse aandelen vrij hoog gewaardeerd lijken ten opzichte van de raming van hun reële waarde, terwijl Europese aandelen nog ondergewaardeerd lijken.
In het licht van het bovenstaande adviseren veel vermogensbeheerders om waardeaandelen een overweging te geven ten opzichte van groeiaandelen – maar niet alle beleggers zijn het hiermee eens. Axa Investment Managers ziet goede kansen voor een transitie "van een defensieve bull market naar een agressievere, cyclische markt” terwijl DWS European de voorkeur blijft geven aan technologieaandelen. De beleggingsexperts van Morningstar kijken voor kansen juist naar Britse aandelen, een tactiek die in november werd beloond.
Het totaalbeeld
Wet betekent dit voor het totaalbeeld? Nu de centrale banken meer dan ooit een zeer ruim beleid voeren om de economie te ondersteunen, en er zowel in de VS als Europa begrotingsondersteuning plaatsvindt, lijkt de situatie op die in voorgaande jaren, toen twee scenario's de vooruitzichten voor de kapitaalmarkten van banken en fondshuizen aan het eind van het jaar domineerden: Goudlokje en TINA.
Het ‘Goudlokje’-scenario is wanneer we een robuuste economische groei, lage inflatie en stabiel lage rente verwachten. Dit is het recept voor een stijgende markt.
Verdere ondersteuning van dit scenario komt van de obligatiemarkten. Ook de obligatiemarkten ondersteunen deze ontwikkeling. Hoewel de koersen van veilige obligaties haperden toen de aandelenmarkten stegen na het nieuws over de vaccins, bleven de obligatiemarkten dit jaar verder opmerkelijk stabiel. Als de obligatiekoersen hoog blijven, blijft de obligatierente laag. Dit dringt beleggers in de richting van TINA, een afkorting die staat voor ‘There Is No Alternative’. In dit geval is er geen alternatief voor aandelen.
De combinatie van lage rentes, fiscale uitgaven en stabiele bedrijfswinsten kunnen een turbo voor aandelen betekenen en beleggers in riskante activa in 2021 een goed jaar bezorgen. Onze maandelijkse cash flow data tonen dat veel beleggers in dit scenario geloven en de afgelopen maanden weer zijn ingestapt in riskante activa.
Wat is het bijna ondenkbare alternatieve scenario? Dat de uitkomst compleet anders zal zijn. Veel beleggers vinden dit duidelijk een onwaarschijnlijk scenario.
Het kan echter ook slechter worden. Misschien hebben obligatiebeleggers uiteindelijk gelijk met de onveranderd pessimistische visie op de actuele stand van zaken in de wereldeconomie, die blijkt uit de huidige hoge koersen in de assetklasse? In deze visie kunnen er nog ongelukken gebeuren op de weg naar economisch herstel, waardoor de risico's opnieuw moeten worden beoordeeld. Als de pandemie weer escaleert, waardoor de economie opnieuw ineenstort, of als het begrotingsbeleid de economie onvoldoende ondersteunt en regeringen misschien huiverig zijn om de begrotingstekorten naar steeds grotere hoogten op te laten lopen, en de bijbehorende verwoestende gevolgen voor de bedrijfswinsten. Geen van deze scenario's is vergezocht.
Misschien moeten beleggers minder euforisch zijn en voorzichtiger optreden, zoals zij deden op het hoogtepunt van de coronacrisis in het eerste kwartaal van 2020. Dan zouden zij het advies van Warren Buffett volgen: wees hebberig als anderen bang zijn, en wees bang als anderen hebberig zijn.