Hoe u uw portefeuille weer in evenwicht kunt brengen

De beste vorm voor uw portefeuille verandert met uw financiële behoeften en persoonlijke doelen, wat betekent dat het opnieuw in evenwicht brengen van uw beleggingen essentieel is. Hier is hoe je het doet

Valerio Baselli 07 januari, 2021 | 10:10
Facebook Twitter LinkedIn

rebalance

Morningstar heeft retailbeleggers altijd gewaarschuwd voor de gevaren van markttiming, namelijk de strategie om beslissingen te nemen over het kopen of verkopen van investeringen door te proberen toekomstige marktprijsbewegingen te voorspellen.

Het tegenovergestelde van markttiming en een algemeen aanbevolen strategie is Buy and Hold, een aanpak waarbij beleggers de best mogelijke asset allocatie kiezen voor hun doelstellingen en risicobereidheid, en hun holdings periode houden, ongeacht schommelingen in de markt. De belangrijkste voordelen van deze strategie liggen in het feit dat een slimme belegger altijd een middellange of lange termijn horizon moet hebben, om nog maar te zwijgen van het feit dat met een hogere omzet van de portefeuille (kopen en verkopen) hogere transactiekosten met zich meebrengen, samen met volatiliteit – en het risico om de markttiming verkeerd te krijgen.

Natuurlijk, een buy and hold aanpak betekent niet dat je nooit moet veranderen uw portefeuille. Onze financiële doelstellingen, monetaire behoeften en de vorm van onze portefeuilles zullen in de loop van de tijd veranderen. Zelfs als u geen wijzigingen aanbrengt in uw deelnemingen, zal de structuur van uw portefeuille in de loop van de tijd verschuiven als gevolg van marktveranderingen, wat het aandeel van uw activa dat u in elke holding houdt, kan veranderen. Dit geldt met name na periodes van hoge volatiliteit, zoals die we hebben meegemaakt met het uitbreken van de pandemie in de eerste helft van 2020, toen sommige aandelen toenam terwijl andere daalden.

Om al deze redenen is het een goede zaak om uw portefeuille periodiek opnieuw in evenwicht te brengen. Maar hoe doe je dat? Hier zijn een aantal dingen om te overwegen:

Inchecken op uw portfolio

De eerste stap is het evalueren van de huidige stand van uw investeringen: wat is gestegen, wat is er gebeurd en wat is te riskant geworden? Heeft het zin om best presterende activa te verkopen om winst te maken, of om uw posities aan te waarderen in degenen die er ondergewaardeerd uitzien?

Zoals altijd, de antwoorden zijn afhankelijk van uw beleggingsdoelstellingen, die op hun beurt afhankelijk zijn van uw tijdshorizon en risicobereidheid. Praktisch betekent dit weten welk percentage van uw spaargeld te besteden aan contant geld (een speciale noodfonds is waarschijnlijk de beste optie: het is meestal aanbevolen dat werkende mensen houden zes maanden aan kosten van levensonderhoud in liquide reserves), aandelen, obligaties, en eventueel andere soorten investeringen, zoals grondstoffen.

Wees echter gewaarschuwd, het maken van deze controles is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt, vooral omdat veel fondsen zijn niet louter bestaat uit aandelen of obligaties. Het is niet ongewoon om bijvoorbeeld aandelenfondsen te vinden die ook wat contant geld bevatten, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Doe een testrun

Of u handelt op een van de conclusies die u trok uit uw controle zal afhangen van uw eigen situatie en hoe ernstig uit kilter je voelt dat uw portefeuille is. Als je hebt wat je wilt in termen van activaklassen, sectoren en regio's, is de klus geklaard - breng geen wijzigingen aan omwille van. Als er echter enkele wijzigingen nodig zijn, is het altijd beter om een simulatie te doen om te zien wat de nieuwe asset allocatie precies zou zijn, bijvoorbeeld door een nieuw fonds in te voegen of bepaalde posities te verkopen. Houd bovendien rekening met eventuele fiscale gevolgen of handelskosten.

Onthoud kosten en belasting

Niet alle financiële instrumenten worden op dezelfde manier belast en dit aspect moet ook in aanmerking worden genomen om het uiteindelijke rendement te optimaliseren. Beleggingsfondsen, ETF's, pensioenfondsen, aandelen en staatsobligaties hebben verschillende fiscale behandelingen. Gezien de complexiteit van het onderwerp en de voortdurende veranderingen, kunnen degenen die echt geïnteresseerd zijn misschien om opheldering vragen aan een deskundige over dit onderwerp, belastingadviseur of accountant.

Bekijk de wedstrijd

Wat belangrijk is in de financiën is relatieve prestaties. Als uw portefeuille een rendement van 10% genereerde over een periode die misschien goed klinkt, maar het is niet als iedereen 20% heeft behaald. Aan de andere kant, als je 5% verloren, terwijl de markt daalde van 10%, zult u waarschijnlijk blij voelen met het resultaat. Daarom is het, voordat je opgewonden of depressief wordt, belangrijk om de meest geschikte benchmark toe te wijzen aan uw portefeuille - of aan de verschillende subsets ervan - om altijd de verkregen resultaten te kunnen beoordelen. Bijgevolg moeten de referentie-indexen, naarmate de activatoewijzing verandert, ook veranderen.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Valerio Baselli

Valerio Baselli  è Giornalista di Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten