Menig vooraanstaand belegger heeft naam gemaakt met waardebeleggen, oftewel het investeren in laag- of ondergewaardeerde aandelen. Denk daarbij alleen al aan grootheden als Benjamin Graham, de grondlegger van waardebeleggen, Warren Buffett, de beste leerling van Graham en Joel Greenblatt, naast succesvol belegger ook auteur van The Little Book That Beats The Market. Kijkend naar hun successen en manier van beleggen, kan je eenvoudig enthousiast raken over waardebeleggen.
Echter, kijken we naar de performance van de waardestijl in vergelijking tot de brede markt over het afgelopen decennium, dan zinkt je de moed als belegger al snel in de schoenen. Zo behaalde de MSCI Europe Value index over de afgelopen 10 jaar een gemiddeld jaarrendement van 3,24% in vergelijking tot 6,03% voor de bredere MSCI Europe index. In die periode waren er slechts twee kalenderjaren waarin waarde-aandelen het beter deden dan de markt: in 2013 en meer recentelijk in 2016.
Dramatisch jaar voor waardestijl
Daar komt bij dat vorig jaar een dramatisch jaar was voor de waardestijl. De index voor Europese waarde-aandelen bleef namelijk maar liefst 9,59% achter bij de MSCI Europe index. Daarmee was 2020 het slechtste jaar voor waardebeleggen in de afgelopen 10 jaar. En toch was er een sprankje hoop voor waardebeleggers. In het laatste kwartaal lieten Europese waarde aandelen immers een voorzichtig teken van leven zien door een rendement van 15% te behalen ten opzichte van bijna 11% voor de bredere markt.
In de negen maanden daarvoor waren waarde-aandelen door de mangel gehaald, maar wellicht was er aan het einde van het jaar spake van een wederopstanding. Vooral traditionele waardesectoren als energie, financiële waarden en vastgoed wisten bovengemiddelde rendementen te behalen in de laatste drie maanden van het jaar.
Haat-liefde verhouding
Beleggers lijken inmiddels een haat-liefde verhouding met de beleggingsstijl opgebouwd te hebben. Eind 2007 hadden zij gezamenlijk voor 38,5 miljard euro aan vermogen in fondsen belegd die binnen de Morningstar categorie Aandelen Europe Large-Cap Waarde vallen. Als gevolg van de financiële crisis in 2008 viel het belegde vermogen terug tot 17,6 miljard euro eind 2008 om in 2011 uit te bodemen op circa 15 miljard euro. In de jaren daarna begonnen beleggers weer in waarde-aandelen te geloven en het fondsvermogen steeg tot bijna 35 miljard euro per eind 2017. Dat vertrouwen duurde overigens niet lang, want per eind december 2020 is het fondsvermogen in de categorie weer rap afgenomen tot iets meer dan 20 miljard euro.
Ondertussen reduceren fondshuizen hun aanbod in waardefondsen. Per eind 2014 hadden zij nog 104 actief beheerde fondsen die belegden in Europese waarde-aandelen, maar sindsdien is dat aantal ieder jaar afgenomen. Hoewel er ook nog wel nieuwe fondsen worden geïntroduceerd, is het aantal fondsen dat werd gefuseerd of geliquideerd ieder kalenderjaar groter geweest, waardoor over de afgelopen zes jaar per saldo 27 fondsen zijn verdwenen en er per eind januari 2021 nog 77 fondsen resteren.
De Top-5
In de top-5 van deze week een overzicht van de vijf best presterende fondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Waarde over de afgelopen 12 maanden (waarvan een distributievergoedingvrije aandelenklasse beschikbaar is in Nederland).
BGF European Value
Op de tweede plaats vinden we BGF European Value, dat van Morningstar analisten een Bronze rating krijgt. Dit fonds wordt al sinds december 2010 beheerd door Brian Hall. Hij is een ervaren en vaardige beheerder. Per 1 maart 2021 zal Hall medebeheerder worden op twee equity income fondsen van BlackRock die nu nog alleen door Andreas Zoellinger worden beheerd. Op het European Value fonds zal Hall op zijn beurt eveneens worden vergezeld door een medebeheerder. Peter Hopkins zal hiervoor worden gepromoveerd tot beheerder, terwijl hij op dit moment nog een aandelenanalist is.
Hall en Hopkins zullen ondersteund blijven worden door een breed team van beheerders en analisten die zijn toegewijd aan het beheren van BlackRocks’s actieve Europese aandelenstrategieën. Hall’s benadering tot waardebeleggen omvat een drietal classificaties: stabiele waarde-aandelen, cyclische waarde-aandelen en turnaround situaties. Hall is redelijk flexibel en pragmatisch in zijn process en zal over het algemeen geen portefeuille construeren die te typeren is als deep-value, aangezien ook aandelen met een groeikarakter van tijd tot tijd in de portefeuille terecht kunnen komen als Hall denkt dat ze ondergewaardeerd zijn.
Een voorbeeld daarvan is het technologiebedrijf Hexagon dat over de afgelopen 12 maanden tot de best presterende aandelen behoorde. Echter, de relatief goede prestaties over het afgelopen jaar is voor een groot deel te danken aan de aandelenkeuzes van Hall in de overwogen nutssector inclusief EDP, Iberdrola en RWE.
Brandes European Value
Op de derde plek staat Brandes European Value, dat is gewaardeerd met een Morningstar Analyst Rating van Gold. Brandes beschikt over een team van veteranen op het gebied van waardebeleggen en een team van vijf beheerders met gemiddeld 25 jaar aan ervaring is verantwoordelijk voor dit fonds. Zij passen een deep-value benadering toe die door de jaren heen gedisciplineerd is toegepast. Het proces is puur bottom-up en erg diepgaand, hetgeen bijvoorbeeld blijkt uit het feit dat alle vijf beheerders een waarderingsanalyse op een aandeel uitvoeren naast het werk dat de ondersteunde analisten reeds hebben gedaan.
De portefeuille die ze samenstellen bestaat uit 50 tot 65 posities. Over de afgelopen 12 maanden was Premier Foods veruit het best presterende aandeel met een rendement van circa 150%. Dat aandeel werd op gepaste afstand gevolgd door een diverse groep van andere aandelen die wisten uit te blinken, zoals Draegerwerk, De La Rue en Kingfisher.
Top-5 Aandelen Europa Waarde