Fonds van de Week: M&G Pan European Select Fund

Het M&G Pan European Select Fund volgt een kwaliteitsbendering waarbij sterke bedrijven gekocht worden op aantrekkelijke waarderingen. Het proces is robuust en herhaalbaar en heeft zich bewezen in zowel opgaande als neergaande markten. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Robert van den Oever 08 april, 2021 | 9:14
Facebook Twitter LinkedIn

M&G Pan European Select Fund in het kort

Morningstar Analyst Rating: Silver
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: Above Average
Fondshuis: Average
Beleggingsproces: High

 

M&G Pan European Select Fund

De strategie van het M&G Pan European Select Fund kent een robuust en herhaalbaar proces dat door hoofdbeheerder John William Olsen zelf is ontwikkeld en dat standvastig en gedisciplineerd wordt uitgevoerd. Kwaliteit is een belangrijk kenmerk bij aandelenselectie, want het team zoekt naar bedrijven met een sterk businesmodel en marktpositie waarbij ze leidend zijn en prijszettingsmacht hebben. De aandelen worden gekocht voor de fondsportefeuille als hun waarderingen aantrekkelijk zijn. De nadruk op kwaliteit betekent meer bescherming bij neergaande markten, terwijl ook de winst bij opgaande markten wordt gepakt, zo bewijst het track record. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

Uitgebreide toelichting

mng grafiek

Beheerteam
John William Olsen werd aangesteld als manager van deze strategie in juli 2014, het jaar waarin hij overkwam naar M&G van Danske Capital. Hij trad in 1998 in dienst bij Danske als fondsbeheerder in binnenlandse Deense aandelen en werd in 2000 analist wereldwijde technologie en telecomsector. Hij begon met het beheren van niet-binnenlandse aandelenportefeuilles in 2002 en in 2004 nam hij de Global Stock Picking- en Global Select-fondsen onder zijn hoede. In 2005 begon hij met het beheren van de European Select-strategie als apart mandaat.

Olsen heeft een robuust en herhaalbaar proces ontwikkeld en brengt een goed ontworpen beleggingsfilosofie en vaste benadering van deze strategie. Het Select-team van M&G dat hij leidt zag enig personeel verloop in 2018-19, maar blijft over voldoende middelen beschikken voor de strategieën die gebruik maken van zijn gerichte aanpak, met vijf managers / analisten die Olsen ondersteunen. Naasts deze strategie beheert Olsen de Global Select en Positive Impact-strategieën, terwijl Mike Oliveros, plaatsvervangend manager hier, het fonds M&G Pan European Select Smaller Companies bestiert.

Olsen kan ook een beroep doen op het werk van M&G's bredere analistenteam. Als hoofd onderzoek gedurende 18 maanden tot aan eind 2018 werkte hij mee aan de ontwikkeling van het onderzoeksproces voor dat team, warmee hij de analyse daarvan meer in lijn brengt met de benadering die het Select team al volgt. De output van het bredere team is nu daarom een zinvollere bron voor Olsen om gebruik van te maken.

Fondshuis
Het fondsaanbod van M&G is verstandig, en het bedrijf heeft over het algemeen afgezien van lancering van trendy fondsen. Zijn goed toegeruste beleggingsteams kunnen bogen op een aantal ervaren managers met een lange staat van dienst. De beloningsstructuur is redelijk, met bonussen die zijn gekoppeld aan de prestaties van fondsen over drie jaar ten opzichte van vergelijkbare fondsen en/of een benchmark.

Hoewel de nadruk historisch gezien lag op onafhankelijkheid en individuele verantwoording, vooral voor een gevestigde portefeuille managers, switchte het fondshuis in 2019 naar team-based bonuspools. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het team deze verandering oppakt en of dit gevolgen heeft voor de stabiliteit in het team.

Sommige recente overgangen van beheerders hebben teleurgesteld, omdat ze onduidelijk waren of omdat onervaren managers werden benoemd op posities bij belangrijke producten. Wij vinden ook dat het fondshuis meer kan doen, vanwege de schaalgrootte, om voordelen door te geven in de vorm van lagere kosten. Interne reorganisaties moeten daar ook bij helpen. Het oordeel op de Parent Pillar is Average.

Proces
Na het filteren van het pan-Europese universum van aandelen op basis van marktkapitalisatie, liquiditeit en bepaalde ESG-criteria, is het primaire doel om bedrijven te ontdekken met concurrentievoordelen die leiden tot prijszettingsvermogen en superieur rendement. Het niveau van detail in het uitgevoerde onderzoek is een belangrijk positief punt in dit proces. Het team graaft diep om de ware aard van de duurzaamheid van een bedrijfsmodel te begrijpen, bijvoorbeeld door de economische meerwaarde en de dynamiek van de branche waarin een bedrijf actief is te onderzoeken, alles met het oog op het aanhouden van aandelen in portefeuille voor de lange termijn.

Bijeenkomsten met het bedrijfsmanagement zijn een belangrijk onderdeel van het proces: bedrijfscultuur, bestuur, stimuleringsmaatregelen voor management, ESG beleid en bedrijfsethiek worden beoordeeld. In de loop der jaren heeft de beheerder een lijst opgebouwd van circa 300 bedrijven wereldwijd (120 in Europa) die aan zijn beleggingscriteria voldoen, als hun waarderingen op aantrekkelijke niveaus komen. Aan de waarderingskant voert het team scenarioanalyse uit en verbindt aan elk scenario een waarschijnlijkheid om met een kansgewogen waardering te komen.

Het team probeert alle aspecten van het bedrijf mee te nemen bij het modelleren van uiteenlopende scenario's, inclusief interne wijzigingen zoals innovaties en herstructureringen, externe veranderingen (sector- of macrotrends) en risico. De beheerder wacht vervolgens zijn kans af en slaat toe bij kortdurende verstoringen van de markt die aantrekkelijke waarderingen teweeg brengen.

Prestaties
Gedurende het dienstverband van John William Olsen bij deze strategie sinds juli 2014, heeft de C-aandelenklasse (met zijn trackrecord uitgebreid op basis van de al langer bestaande nagenoeg gelijke Britse fondsvariant) beter gepresteerd dan de MSCI Europe Index en het categoriegemiddelde van de aandelencategorie Europe large-cap blend, met respectievelijk 2,0 en 2,3 procentpunt op jaarbasis tot en met februari 2021. Volatiliteit is iets hoger geweest dan de index en het categoriegemiddelde over de periode, maar de voor risico gecorrigeerde rendementen zijn nog steeds sterk.

Gezien de kwaliteitskenmerken van de portefeuille verwachten we in grote lijnen dat die beter stand zal houden dan concurrenten in dalende markten, maar mogelijk zal achterblijven in sterk stijgende markten. Tot nu toe heeft het niet alleen een lagere downside-capture ratio laten zien, maar ook een hogere upside-capture-ratio dan het categoriegemiddelde. Dit wijst op de geconcentreerde aard van de portefeuille, wat betekent dat het succes van de aandelenselectie waarschijnlijk de doorslaggevende factor voor de prestaties is.

De strategie kende een zeer sterk jaar in 2017 te midden van stijgende markten, maar presteerde in 2018 ondermaats in een zwakkere marktomgeving, waarbij aandelenselectie effecten in beide jaren dominant zijn. Na een goed 2019  waren de prestaties in 2020 gemengd. Het fonds presteerde op het diepste punt bijna 6% slechter dan de benchmark, maar vanaf dat punt tot aan het einde van het jaar waren de rendementen juist weer veel sterker en de strategie eindigde dan ook hoger dan veel concurrenten.

Kosten
Een evaluatie van de kosten is van cruciaal belang aangezien deze direct ten laste gaan van het rendement. De kosten voor deze fondsklasse C laten het fonds uitkomen in het middelste kwintiel van de Morningstar-categorie. Op basis van onze beoordeling van de People-, Process- en Parent Pillars bezien tegen het licht van deze kosten, denken we dat deze aandelenklasse in staat zal zijn een positieve alpha te leveren ten opzichte van de benchmark. De Morningstar Analyst Rating is Silver.

 

Lees meer 

Bekijk voor meer informatie de overzichtspagina van M&G (Lux) Pan Europan Select Fund C EUR Acc. Daar vindt u onder andere het fondsrapport over dit fonds.

Bekijk ook deze beleggingsfondsen in de Morningstar categorie Aandelen Europa Large-Cap Gemengd, die voorzien zijn van een Morningstar Analyst Rating, afgezet tegen de categorie benchmark:

mng tabel

 

Lees ook eerdere Fondsen van de Week:

L&G ESG Emerging Markets Government Bond Index Fund

- T. Rowe Price Global Growth Equity

- Robeco Euro Credit Bonds

- Kempen Global High Dividend Fund

 

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Robert van den Oever  Robert van den Oever is research editor bij Morningstar in Amsterdam

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten