Het afgelopen kwartaal werd er in Europa niet alleen een recordhoeveelheid geld ingelegd in ETF’s, hetzelfde gold voor thema-ETF’s. Inclusief ETF’s voor grondstoffen bedroeg de totale instroom aan kapitaal in het eerste kwartaal 48,2 miljard euro, versus 44,8 miljard in het laatste kwartaal van 2020. Daarmee groeide het totaal beheerd vermogen met 10% naar 1,16 biljoen euro. Eind vorig jaar was dat nog 1,05 biljoen euro, zo blijkt uit de kwartaalupdate van Morningstar-analist José Garcia-Zarate.
Steeds meer beleggers staken hun geld in duurzame ETF’s: zogeheten ESG-fondsen trokken 25,8 miljard euro aan vers kapitaal aan, versus 21,3 miljard in het kwartaal daarvoor. Dit betekent dat inmiddels meer dan de helft van al het geld dat werd geïnvesteerd in ETF’s naar duurzame ETF’s ging. In totaal zit daar nu 117,9 miljard euro in, ruim 10% van het totale beheerde vermogen in Europa.
Beleggers investeerden het eerste kwartaal bijna al hun geld in aandelen-ETF's: bijna 90% ofwel 42,4 miljard euro. In totaal is daarmee 776,1 miljard euro in Europa belegd in aandelen-ETF’s: die waarde nam niet alleen sterk toe doordat er meer geld in werd gestopt, maar ook doordat de koersen verder de lucht ingingen het afgelopen kwartaal. ETF’s voor obligaties trokken juist minder geld aan: van 9,8 miljard euro in het slotkwartaal van 2020 naar 4,3 miljard euro in het eerste kwartaal van 2021.
Switch naar waarde-aandelen
Uit de ETF’s die beleggers kozen, valt op te maken dat er inderdaad een ommezwaai gaande is van groei- naar waarde-aandelen. De laatste categorie trok maar liefst 5,3 miljard euro aan vers kapitaal aan. Zowel Amerikaanse als wereldwijde ETF’s die beleggen in grote bedrijven die bekendstaan als waarde-aandelen staan bovenaan de Top-10, terwijl ETF’s in groei-aandelen van grote Amerikaanse bedrijven juist ergens onderaan bungelen.
Als je verder inzoomt op de ETF’s die beleggers kiezen, valt op dat ze de geografische regio waarin ze investeren laten afhangen van het succes van het locale vaccinatieprogramma. Dit maakt dat Amerikaanse large cap-aandelen het eerste kwartaal een stuk populairder waren dan Europese, en dat beleggers bijvoorbeeld hun Franse en Duitse aandelen verkochten, en die nog maar mondjesmaat kopen.
Nee, dan ETF’s in Amerikaanse grote bedrijven: die trokken in diezelfde periode 6,7 miljard euro aan nieuw kapitaal aan. En ook Engelse ETF’s gericht op middelgrote bedrijven staan in de Top-10. De eurozone betaalt daarmee de prijs voor het feit dat het sterk achterloopt met zijn vaccinatieprogramma’s, vergeleken met de VS en het Verenigd Koninkrijk.
S&P500-ETF’s uit de mode
Wat betreft de populariteit van waarde-aandelen: die tendens was al het grootste deel van 2020 zichtbaar, en zette door in het eerste kwartaal van 2021. Bijvoorbeeld ETF’s die de S&P500 volgen, eindigden onderaan de lijst van slechtst presterende fondsen, waar meer geld uitstroomde dan erin. Een deel van de beleggers die hun geld weghaalden uit S&P500-fondsen, stopten dat vervolgens in ETF’s gericht op duurzame Amerikaanse grote bedrijven, stelt José Garcia-Zarate, bij Morningstar gespecialiseerd in onderzoek naar passieve beleggingsstrategieën.
ETF’s voor obligaties waren zoals gezegd niet erg populair het eerste kwartaal van dit jaar, maar het is wél opvallend hoe gewild Chinese staatsobligaties zijn. Die trokken in die periode 2,9 miljard euro aan. Zeer begrijpelijk, vindt Garcia-Zarate: die bieden een aantrekkelijk rendement vergeleken met staatsobligaties van ontwikkelde landen. En binnen de categorie obligaties van opkomende markten, waar China officieel nog steeds toe gerekend wordt, zijn Chinese staatsobligaties opvallend veerkrachtig gebleken.
Daarnaast was er in de categorie obligatie-ETF’s ook belangstelling voor Amerikaanse en Europese obligaties die de belegger beschermen tegen inflatie. En absolute top-ETF onder de obligaties, en zelfs onder ETF’s in het algemeen, was een ETF van SPDR in Amerikaanse duurzame bedrijfsobligaties. Gezien het feit dat de 4,5 miljard euro die deze ETF aan kapitaal aantrok grotendeels in één keer binnenkwam, vermoedt analist Garcia-Zarate dat het een eenmalige investering betreft van een institutionele belegger. Deze past trouwens wel precies in het plaatje: áls er geld in obligaties wordt gestoken, dan is het vaak in duurzame varianten. En wie voor aandelen-ETF’s kiest, gaat tegenwoordig ook vaker wel dan niet voor duurzame exemplaren.
Thema-ETF’s doen het goed
We stipten het eerder al even aan: thema-ETF’s haalden een recordbedrag op het eerste kwartaal van 5,5 miljard euro, waarbij een ETF in schone energie van iShares het meeste kapitaal binnensleepte (613 miljard euro). Zeer succesvol was in het eerste kwartaal ook de ETF van Invesco in blockchain technologie.
Aan aanbiederszijde was iShares, het bekende ETF-merk van BlackRock, de meest succesvolle partij: die haalde 15,5 miljard euro aan kapitaal op. Al was dat een stuk minder dan het kwartaal ervoor, iShares heeft nog altijd een grote voorsprong op de nummer twee – Xtrackers, bij wie 7,2 miljard euro binnenkwam het eerste kwartaal.