Top-5 High Yield Obligaties: M&G aan kop

Hoogrenderende obligaties, ook wel junk bonds genoemd, zetten hun opmars na het scherpe herstel vorig jaar gewoon voort en blijven populair bij Europese beleggers ondanks de steeds dunnere spreads.

Thomas De Fauw 26 april, 2021 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

De Morningstar Categorie Global High Yield Bond liet in het eerste kwartaal van dit jaar een positief rendement van 4,4% in euro optekenen terwijl de Bloomberg Barclays Global High Yield Index en ICE BofA Glb High Yield Constrained Index, twee veelgebruikte benchmarks voor hoogrenderende obligatiefondsen, in de voorbije drie maanden respectievelijk 3,1% en 4% stegen. In de afgelopen 12 maanden realiseerden beide indices een puik rendement van respectievelijk 16,5% en 17,2% terwijl de categorie 15,5% steeg.

De ICE BofA US High Yield Effective Yield, het effectieve rendement van de hierboven besproken index, consolideerde rond een niveau van 4,4% terwijl het Europese equivalent verder daalde naar 2,5% eind maart. Beide stonden op 23 maart 2020 nog op een niveau van respectievelijk 11,4% en 8,1%.

Met andere woorden, hoogrentende obligaties hadden weinig tot geen last van de stijging in de Amerikaanse 10-jaars rente tot 1,75% eind maart 2021 ten opzichte van 0,92% aan het begin van dit jaar. Integendeel, de ICE BofA US High Yield Index Option-Adjusted Spread sloot het eerste kwartaal af op 344 basispunten, een daling van 42 basispunten ten opzichte van eind 2020. De Europese high yield index volgde dezelfde beweging en de spread daalde met 43 basispunten tot 312 basispunten. Hoogrentende obligaties zijn veel gevoeliger voor bedrijfsresultaten dan voor renteveranderingen. Dit uit zich in een lagere rente maar ook hoger kredietrisico dan “veiligere” obligaties zoals die uitgegeven door overheden in ontwikkelde landen.

Rentegevoeligheid op recordniveaus
Ook de rentegevoeligheid van Amerikaanse investment grade bedrijfsobligaties is overigens nabij recordniveaus. Die stijging komt doordat bedrijven de laatste jaren steeds vaker schuldpapier met een langere looptijd uitgaven om te profiteren van de lage rente. Mede dankzij het aankoopbeleid van centrale banken schreven veel beleggers hierop in, wetende dat dalende rentes en langere looptijden tot hogere duration of rentegevoeligheid leiden. De Bloomberg Barclays Euro Aggregate Corporate Bond Index verloor vorig kwartaal 0,7% terwijl de Euro Government Index en de bredere Euro Aggregate Bond Index respectievelijk 2,3% en 1,9% van hun waarde verloren.

Ondanks de steeds dunnere spreads blijft de Global High Yield Bond categorie populair bij Europese beleggers. Die zijn over het algemeen optimistisch ten aanzien van het economische herstel en anticiperen verder een daling in het aantal wanbetalers vooral in Amerika. In 2020 zagen we al een instroom van 4,6 miljard euro en deze trend zette zich gewoon door in januari en februari met een instroom van 429 miljoen euro.

De Top-5
Voor de Top-5 van deze week kijken we naar beleggingsfondsen in de Morningstar Categorie Global High Yield Bond. Deze vijf fondsen hebben de beste prestatie laten zien op basis van het rendement over de eerste drie maanden van 2021.

M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund
Op de bovenste trede van het schavot staat M&G (Lux) Global Floating Rate High Yield Fund. Dit fonds kreeg van Morningstar analisten een Neutral rating. James Tomlins staat sinds de lancering in september 2014 aan het roer van deze strategie en belegt ook zelf in het fonds. Hij wordt bijgestaan door Stefan Isaacs en beide heren beheren verschillende hoogrentende fondsen waaronder het met Bronze beoordeelde M&G Global High Yield Bond fonds.

Tomlins belegt voornamelijk wereldwijd in hoogrentende obligaties met variabele rente, maar kan ook gebruik maken van renteswaps en CDS. Zijn aanpak is gericht op bottom-up selectie waarbij hij de steun krijgt van M&G’s kredietanalisten. De sterke prestaties tot dusver dit jaar komen na twee jaar van ondermaatse prestaties waarbij dit fonds telkens in het laatste kwintiel van haar categorie eindigde.

Barings Global High Yield Bond Fund
Op de tweede plaats vinden we Barings Global High Yield Bond Fund dat hoofdzakelijk belegt in hoogrentende obligaties die verhandelen op Europese en Noord-Amerikaanse beurzen, met momenteel meer dan 70% van de totale activa in de Verenigde Staten, onder meer in bedrijven zoals Ford Motor (2,5%) en Occidental Petroleum (2,1%). Topsectoren zijn energie (13,4%), grondstoffen (9,1%) en telecommunicatie (8,3%).

Momenteel zijn er vier portefeuillebeheerders op deze strategie inclusief Sean Freeley, Scott Roth, Craig Abouchar en Chris Sawyer. Freeley en Roth zijn gebaseerd in North Carolina, terwijl Abouchar en Sawyer werken vanuit Londen. Hun werk beperkt zich echter niet tot dit fonds alleen, maar betreft andere hoogrentende obligatiefondsen zoals Barings U.S. High Yield Bond en Barings European High Yield Bond.

Amundi Funds Pioneer Global High Yield Bond
Ook in de top-5 staat het Amundi Funds Pioneer Global High Yield Bond fonds. Deze strategie presteerde beter dan de ICE Bank of America US High Yield Index in het eerste kwartaal van 2021 mede dankzij overwogen allocaties aan de media, transport en telecommunicatiesectoren. De fondsbeheerders hebben momenteel een voorkeur voor hoogrenderende obligaties van lagere kwaliteit en de daaruit voortvloeiende onderweging in obligaties met een BB-rating droegen bij aan het positieve rendement.

Andrew Feltus staat sinds april 2007 aan het hoofd van deze strategie en leidt ook het high yield team samen met Kenneth Monaghan. Feltus sloot zich aan in 1994 als analist en werd 20 jaar geleden fondsbeheerder. Monaghan draait al mee sinds 1983 waaronder 13 jaar bij Salomon Brothers. Matthew Shulkin is de derde manager.

Top-5 High Yield Obligaties

high yield nl

Facebook Twitter LinkedIn

Over de auteur

Thomas De Fauw  Is fondsanalist multi-asset fondsen bij Morningstar in Amsterdam.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alle rechten voorbehouden.

Voorwaarden        Privacybeleid        Cookie Settings        Beleidsdocumenten